Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ πρότεινε για πολλοστή φορά να απαγορευθεί η αγορά τσιγάρων στις νεότερες γενιές, μια κίνηση που θα μπορούσε να εισαγάγει στη Βρετανία ένα από τα αυστηρότερα αντικαπνιστικά πλαίσια, εξ’ ου και οι κατηγορίες σε βάρος του αυξάνουν διαρκώς.
Η επίσημη σημερινή του πρόταση μετά τον καθιερωμένο Λόγο του Βασιλιά, αφορούσε στην απαγόρευση πώλησης καπνικών σε παιδιά κάτω των 14 ετών, εξετάζοντας την σκέψη επιβολής επιπλέον φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία μπορούν να πωληθούν για μόλις 5 λίρες.
Ο πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει ότι χτίζει «ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά», παίρνοντας με το μέρος του ακτιβιστές για την υγεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις ωστόσο κρίνεται ως περιοριστικό ως μέτρο αφού οι προτάσεις, που διατυπώθηκαν επίσημα στη σημερινή ομιλία του Βασιλιά, έχουν επικριθεί ως «ανελεύθερες» από τους επικριτές του, αλλά και τους Τόρις (Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας).
Αυστηρότεροι περιορισμοί στο άτμισμα υπάρχουν ήδη, στην μιλία της Τρίτης ωστόσο στο Κοινοβούλιο, ο Βασιλιάς Κάρολος είπε ότι η κυβέρνηση θα «θέσει νομοθεσία για τη δημιουργία μιας γενιάς χωρίς καπνό περιορίζοντας την πώληση καπνού… και περιορίζοντας την πώληση και την εμπορία ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά».
Η κυβέρνηση παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που ισχυρίζονταν ότι το κάπνισμα κοστίζει στην οικονομία 17 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως λόγω της απώλειας παραγωγικότητας και των αρνητικών επιπτώσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.
«Αν θέλουμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση της χώρας μας και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη, εντελώς αποτρέψιμη αιτία κακής υγείας, αναπηρίας και θανάτου: το κάπνισμα. Το νομοσχέδιο θα εφαρμόσει τις δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις για να φέρει τη χώρα στον σωστό δρόμο για το μέλλον. Δεν υπάρχει πιο εθιστικό προϊόν που πωλείται νόμιμα στα καταστήματά μας από τον καπνό. Και τα τέσσερα πέμπτα των καπνιστών ξεκινούν πριν από την ηλικία των 20 ετών, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η διακοπή της έναρξης του εθισμού».
Αλλά το σχέδιο, το οποίο ο κ. Σουνάκ παρουσίασε για πρώτη φορά στη διάσκεψη των Τόρις τον Σεπτέμβριο, έχει ήδη αντιμετωπίσει σφοδρή αντίδραση από το δικό του κόμμα.
Η πολιτική θα είναι επιζήμια, όπως φαίνεται για τις μελλοντικές πωλήσεις εταιριών που θεωρούν τη Βρετανία βασική τους αγορά, όπως η Japan Tobacco και η Imperial Brands.