Ένοχοι κρίνονται τέσσερις τραπεζίτες που επέτρεψαν σε φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν να καταθέσει τεράστια ποσά σε ελβετικές τράπεζες. Τρεις από τους καταδικασθέντες είναι Ρώσοι και ο ένας εξ αυτών, Ελβετός.

Τα πρώην στελέχη του υποκαταστήματος της ρωσικής Gazprombank στη Ζυρίχη, καταδικάστηκαν σε επτά μήνες φυλάκιση με αναστολή, επειδή συνήργησαν προκειμένου να βγάλει στο εξωτερικό υπέρογκα ποσά, ο μουσικός Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος δεν έγινε πειστικός σε σχέση με τον τρόπο υπό τον οποίο βρέθηκαν στην κατοχή του τα χρήματα αυτά.

Η σχέση μεταξύ Βλάντιμιρ Πούτιν και του Ρώσου βιολοντσελίστα (έχει βαπτίσει την μεγάλη κόρη του Ρώσου Προέδρου) δημιουργεί υποψίες, καθώς φημολογείται ότι έχει επενδύσει μέρος του πλούτου του στο εξωτερικό, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων που δέχθηκε. Το δικαστήριο της Ζυρίχης μάλιστα, αμφιβάλλει σχετικά με το εάν ανήκαν στον Ρολντούγκιν τα χρήματα που κατατέθηκαν.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, οι τράπεζες υποχρεούνται να απορρίψουν ή να κλείσουν λογαριασμούς, σε περίπτωση που έχουν αμφιβολίες για τον κάτοχο του λογαριασμού ή την πηγή των χρημάτων.

Οι τραπεζίτες ωστόσο, πρόκειται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του ελβετικού δικαστηρίου.

Οι ποινές τους κρίνονται ως ήπιες, αλλά η υπόθεση πιθανώς παραπέμπει σε σκάνδαλο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Ρώσος μουσικός δεν δικαιολογεί, βάσει εισοδήματος, τα ποσά αυτά.