Περιεχόμενα
Κατά το γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ, όταν τα πράγματα πάνε καλά οι ηγέτες «τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση». Συνήθως δεν συμβαίνει με την ίδια ένταση όταν υπάρχει μια διμερής συνάντηση, κάποιος από τους δύο έχει περισσότερους λόγους να προσδοκά κάτι παραπάνω. Αλλά στην τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, που ξεκινά το πρωί της Δευτέρας και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαρτίου, αμφότερες οι πλευρές βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία.
Η Ρωσία έχει κάνει ήδη γνωστές τις προθέσεις της από τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν. «Οι σχέσεις της χώρας μου με την Κίνα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους», είπε. Εξόχως κολακευτικό για δύο κράτη-γίγαντες, τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν στην ίδια πλευρά του παραπετάσματος. Μπορεί το «Ταξίδι Φιλίας» (αυτός είναι ο επίσημος τίτλος της επίσκεψης σύμφωνα με τα ΜΜΕ και των δύο χωρών) να είναι κατ’ αρχήν συμβολικό, αλλά η Ρωσία έχει μεγάλες προσδοκίες και δεν τις κρύβει.
Αγορές και συμμαχίες
Ο άξονας Μόσχας-Πεκίνου προφανώς είναι σε θέση να ανησυχήσει τη Δύση πολύ περισσότερο απ’ ότι η Ρωσία μόνη της. Μετά από 13 μήνες πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει καταστρέψει τις σχέσεις της με τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αισθάνεται ηθικά λαβωμένη από τα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης και δίνει την αίσθηση μιας ευάλωτης αρκούδας, που μόλις ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη και είναι ζαλισμένη.
Η Κίνα προσφέρει αυτό που χρειάζεται η Ρωσία: Μια μεγάλη αγορά για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κι έναν εν δυνάμει σύμμαχο στα δύσκολα που έρχονται.
Η Κίνα και προσωπικά ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ μπαίνουν εν γνώσει τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Το προφίλ του παγκόσμιου ειρηνοποιού δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθεί. Ο Σι πάει στη Ρωσία με κύριο σκοπό να βρει τρόπο να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Πούτιν και τον Ζελένσκι.
Άνοιξε η όρεξη μετά το Ιράν – Σαουδική Αραβία
Η αποκατάσταση τουλάχιστον των συνομιλιών των δύο χωρών, έτσι ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα κατάπαυσης του πυρός, μοιάζει αυτή τη στιγμή απίθανο. Τα διπλωματικά όπλα που έχει στην κατοχή του ο Σι για να το πετύχει δεν τα αποκάλυψε. Μετά, πάντως, από την απρόσμενη για πολλούς κινέζικη επιτυχία στην παρέμβαση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται ότι η Κίνα δεν σχεδιάζει κάτι χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρη ότι θα το πετύχει.
Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε το απόγευμα, όταν μια κοινή δήλωση – κείμενο των δύο ηγετών θα δημοσιευτεί ταυτόχρονα σε μια ρωσική και μια κινεζική εφημερίδα. Από το ύφος αυτού του κειμένου θα βγουν πολλά συμπεράσματα για το αν θα υπάρξει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα ή οι δύο ηγέτες θα μείνουν στις συμβολικές φωτογραφίες και στα καλοπιάσματα.
Το πρόγραμμα τους φέρνει να δειπνούν μαζί το βράδυ και από αύριο θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για μια σειρά από τομείς. Εκτός από τη διπλωματία θα μπουν στο τραπέζι και η ενέργεια και οι επιχειρήσεις. Η συνεργασία, άλλωστε, των δύο χωρών μπορεί να είναι «χωρίς όρια», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πούτιν.
Σκεπτικισμός σε ΗΠΑ-Δύση
Η δυτική Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία παρακολουθούν. Η βιασύνη με την οποία ο Πούτιν κατέστη κατηγορούμενος – καταζητούμενος από το Διεθνές Δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμήθηκε ως ένα μήνυμα που απευθυνόταν περισσότερο στην Κίνα παρά στη Ρωσία. Την ώρα, άλλωστε, που εκδιδόταν το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν οι στόλοι της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν ολοκλήρωναν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αραβική Θάλασσα.
Για τους δυτικούς, ο νέος ρόλος που προσπαθεί να κατακτήσει η Κίνα στο διεθνές διπλωματικό παιχνίδι αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Όπως και οτιδήποτε νέο. Το αποτέλεσμα θα φανεί στην πράξη.