Ακόμη εννέα άτομα βρίσκονταν στο αεροπλάνο που επέβαινε και ο Πριγκόζιν. Μεταξύ αυτών και ο Ντμίτρι Ούτκιν, ο οποίος πιστεύεται ότι βάφτισε την ομάδα μισθοφόρων.

Από τη Ρωσία διαρρέουν πληροφορίες στο αεροπλάνο βρισκόταν και ο Βαλερί Τσεκάλοφ, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν σε νευραλγική θέση στη διαχείριση των οικονομικών του ομίλου.

Τρία μέλη του πληρώματος βρίσκονταν επίσης στην πτήση μαζί με τα μέλη της Wagner.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πρόσωπα που επέβαιναν στην τελευταία πτήση του Πριγκόζιν ήταν:

Ντμίτρι Ούτκιν

Η ιστορία της οργάνωσης Wagner είναι θολή, αλλά αν ψάξουμε αναλυτικά την ιστορία της στο βαθύ παρελθόν το όνομα του Ντμίτρι Ούτκιν αναπόφευκτα θα εμφανιστεί.

Ο 63χρονος πιστεύεται ότι συμμετείχε στον ιδιωτικό στρατό από τις πρώτες μέρες του, το 2014, αν και ο ακριβής ρόλος του αμφισβητείται και δεν είναι σαφές εάν ήταν από τους επικεφαλής στην ίδρυση ή απλώς μπροστινός.

Τελευταία γνωστά σχόλια -τα οποία έγιναν για τα στρατεύματα Wagner στη Λευκορωσία τον Ιούνιο και αναφέρθηκαν από ένα κανάλι κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της Wagner- φάνηκε να επιβεβαιώνουν ότι η Ομάδα Wagner πήρε το όνομά της από ένα συνθηματικό ήχο που χρησιμοποίησε στο πεδίο της μάχης.

Είναι φαινομενικά μια αναφορά στον συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ, ο οποίος ήταν ο αγαπημένος μουσικός του Αδόλφου Χίτλερ.

Υπάρχουν λίγες φωτογραφίες του Ούτκιν, αλλά μία από αυτές που κυκλοφορούν ευρέως, είναι μια selfie που αποκαλύπτει νεοναζιστικά τατουάζ στο σώμα του.

Σύμφωνα με βιογραφικό σημείωμα του Ούτκιν, το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2013 και ανακαλύφθηκε από τον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat, υπηρέτησε στη GRU -το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας- από το 1988 έως το 2008.

Λέει ότι η εμπλοκή του σε πολεμικές επιχειρήσεις οδήγησε σε κυβερνητικά βραβεία και απαριθμεί τις δεξιότητές του στη χρήση όπλων μεταξύ των επαγγελματικών του προσόντων.

Ο Ούτκιν έγινε μισθοφόρος αφότου άφησε τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και απέκτησε επιρροή στη Wagner όταν η ομάδα πολέμησε στο πλευρό των φιλο-Ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Θεωρείται επίσης ότι συμμετείχε στις επιχειρήσεις της ομάδας στη Συρία και την Αφρική.

Μια έρευνα του BBC το 2021 τον συνέδεσε με έγγραφα που αποκάλυψαν την εμπλοκή της Wagner στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Μια φωτογραφία που θεωρείται ότι τραβήχτηκε το 2016, δείχνει τον Ούτκιν στο πλευρό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε δεξίωση στο Κρεμλίνο, τη στιγμή που η ρωσική κυβέρνηση αρνιόταν τις σχέσεις με τη Wagner.

Ο κ. Πούτιν έχει πει από τότε ότι η ρωσική κυβέρνηση χρηματοδότησε την ομάδα.

Βαλερί Τσεκάλοφ

Ο Τσεκάλοφ πιστεύεται ότι είναι στενός συνεργάτης του Πριγκόζιν και διατηρούσε επιχειρηματικούς δεσμούς με τον ηγέτη της Wagner που εκτείνονται στο παρελθόν, από τη δεκαετία του 2000.

Ο 47χρονος φαίνεται ότι συμμετείχε στη διαχείριση των μη στρατιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων του Πριγκόζιν, τα οποία οι δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της ομάδας μισθοφόρων.

Ο Τσεκάλοφ συνδέθηκε με την Evro Polis, μια εταιρεία που συνδέεται με τον Πριγκόζιν, η οποία υπέγραψε συμβόλαια για την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Συρία το 2017.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η εταιρεία είχε συνάψει σύμβαση με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ «για την προστασία των κοιτασμάτων πετρελαίου της Συρίας, με αντάλλαγμα το μερίδιο 25% στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα».

Τα οικονομικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τη συμφωνία, χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των μαχητικών της Wagner και την προμήθεια όπλων, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο Τσέκαλοφ είχε τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας για τις σχέσεις του με τον Πριγκόζιν, και η Evro Polis έχει επίσης τιμωρηθεί από ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γιεβγκένι Μακαριάν, Σεργκέι Προπούστιν, Αλεξάντερ Τοτμίν και Νικολάι Ματσούσεεφ

Οι υπόλοιποι άνδρες, οι οποίοι αναφέρονται ως επιβάτες, φαίνεται να είναι όλοι μαχητές της Wagner.

Σε αντίθεση με τους Ούτκιν και Τσεκάλοφ, δεν εμφανίζονται σε διεθνείς λίστες κυρώσεων και επομένως δεν έχουν θεωρηθεί ανώτερα στελέχη από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι ο Πριγκόζιν περιβαλλόταν από στενή προστασία -και ακόμη περισσότερο μετά τη βάθυνση της ρήξης του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν- μπορεί να ταξίδευαν ως σωματοφύλακες.

Τα ονόματα τριών από τους άνδρες εμφανίζονται σε μια βάση δεδομένων με υποτιθέμενους μαχητές της Wagner, η οποία έχει συγκεντρωθεί από φιλο-Ουκρανούς ακτιβιστές: Γιεβγκένι Μακαριάν, Σεργκέι Προπούστιν, Αλεξάντερ Τοτμίν.

Ένας ακόμη άνδρας που ταυτοποιήθηκε από τις ρωσικές Αρχές ως Νικολάι Ματσούσεεφ δεν εμφανίζεται στη βάση δεδομένων.

Ο πιλότος Αλεξέι Λεβσίν, ο συγκυβερνήτης Ρούσταμ Καρίμοφ και η αεροσυνοδός Κριστίνα Ρασπόποβα

Οι υπόλοιποι τρεις άνθρωποι που ταυτοποιήθηκαν ως ευρισκόμενοι μεταξύ των νεκρών από τις ρωσικές Αρχές, είναι ο πιλότος Αλεξέι Λεβσίν, ο συγκυβερνήτης Ρουστάμ Καρίμοφ και η Κριστίνα Ρασπόποβα, αεροσυνοδός και η μοναδική γυναίκα στο αεροπλάνο.

Πολύ λίγες επιβεβαιωμένες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για το τρίο και δεν είναι σαφές εάν απασχολούνταν απευθείας από τον Πριγκόζιν, από εταιρεία που του ανήκε ή από άλλη εταιρεία εξ ολοκλήρου.

Ο Πριγκόζιν είναι γνωστό ότι ταξίδευε τακτικά με ιδιωτικό τζετ και το αεροσκάφος που εμπλέκεται στη συντριβή, ένα βραζιλιάνικης κατασκευής Embraer Legacy 600, είναι γνωστό ότι είχε χρησιμοποιηθεί από αυτόν στο παρελθόν.

Το αεροσκάφος τέθηκε υπό αμερικανικές κυρώσεις το 2019 -όταν περιλήφθηκε στη λίστα με διαφορετική εγγραφή- λόγω των δεσμών του με τον Πριγκόζιν, μέσω μιας εταιρείας, ανέφερε το Reuters.

Η Ρασπόποβα, 39 ετών, λέγεται ότι μίλησε με την οικογένειά της και δημοσίευσε φωτογραφίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης λίγο πριν απογειωθεί η πτήση.

Ο Καρίμοφ, 29 ετών, είχε εργαστεί στην εταιρεία μόνο για τρεις μήνες, σύμφωνα με μια συνέντευξη του πατέρα του στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης και σύμφωνα με πληροφορίες γιόρτασε την τέταρτη επέτειο του γάμου του νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Λεβσίν, 51 ετών, ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά και είχε εργαστεί στην αεροπορία όλη την ενήλικη ζωή του, ανέφεραν ρωσικά Μέσα επικαλούμενα την οικογένειά του.