Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά drones, κατηγορεί το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν και καταγγέλλει «τρομοκρατική ενέργεια», προειδοποιώντας ακόμα και για εξόντωση του Ζελένσκι.

Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Την νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, «δύο drones που στόχευαν το Κρεμλίνο εξουδετερώθηκαν χάρη στην χρησιμοποίηση των συστημάτων ραντάρ», ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία. «Θεωρούμε τις ενέργειες αυτές τρομοκρατική απόπειρα και επίθεση κατά της ζωής του προέδρου» Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν δεν τραυματίσθηκε και δεν υπάρχουν υλικές ζημίες στο Κρεμλίνο.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι αυτήν την στιγμή ο ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Από την πλευρά των Ουκρανών τονίζεται πως δεν είχαν καμία ανάμειξη σε αυτή την επίθεση και κάνουν λόγο για προβοκάτσια από την μεριά των Ρώσων, που μόνο στόχο έχει να δώσει πάτημα για κλιμάκωση των επιθέσεων τους.

«Γι’ αυτό συλλαμβάνει πρώτα μια μεγάλη, υποτιθέμενη, ανατρεπτική ομάδα στην Κριμαία. Και μετά κάνει λόγο για “drones πάνω από το Κρεμλίνο», δήλωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας αποφάσισαν να εκτοξεύσουν το drone όταν έμαθαν για το ταξίδι του Πούτιν

Υπενθυμίζεται πως αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση προς τον πρόεδρο Πούτιν, καθώς την περασμένη Δευτέρα 24/4 φέρεται να εκτόξευσαν το drone UJ-22, φορτωμένο με 17 κιλά εκρηκτικά, με στόχο να φτάσουν σε μια νεόδμητη βιομηχανική περιοχή κοντά στη Μόσχα, όπου επρόκειτο να επισκεφθεί ο Πούτιν, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild.

Αλλά πριν το φονικό drone φτάσει στο βιομηχανικό πάρκο Rudnevo με την προφανή αποστολή του να δολοφονήσει τον Πούτιν, συνετρίβη μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο, ισχυρίστηκε η Bild επικαλούμενη ένα tweet του Ουκρανού ακτιβιστή Γιούρι Ρομανένκο.

Ο Ρομανένκο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στενούς δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου , ισχυρίστηκε ότι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας είχαν λάβει «πληροφορίες» σχετικά με το ταξίδι του Πούτιν στη βιομηχανική περιοχή και αποφάσισαν να εκτοξεύσουν το drone σε μια προσπάθεια να δολοφονήσουν τον πρόεδρο.

Ισχυρίστηκε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος UJ-22 γεμάτο με 17 κιλά πλαστικών εκρηκτικών C4 που συνετρίβη στο χωριό Voroskogo, 12 μίλια ανατολικά του βιομηχανικού πάρκου Rudnevo, ήταν αυτό που είχαν εκτοξεύσει οι ουκρανικές δυνάμεις στο πλαίσιο του σχεδίου δολοφονίας του Πούτιν.

Σε tweet που επικαλείται η Bild, ο Ρομανένκο είπε: «Ο Πούτιν πλησίαζε. Όλοι είδαν τα νέα για το drone που πέταξε στη Μόσχα…αυτό το drone πέταξε για έναν λόγο.

Το drone ήταν φορτωμένο με 30 πλαστικά εκρηκτικά C4 βάρους 17 κιλών, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά από τον αμερικανικό στρατό.

Η Bild, επικαλούμενη τον Ρομανένκο, ισχυρίζεται ότι το drone υποτίθεται ότι θα συντριβόταν στο βιομηχανικό πάρκο Rudnevo και θα σκοτώσει τον Πούτιν, ο οποίος φέρεται να αναμενόταν στο σημείο.

Ο προπαγανδιστής του Πούτιν, Πάβαλ Ζαρούμπιν, δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι ο Πούτιν σχεδίαζε «να επισκεφτεί ένα βιομηχανικό πάρκο στη Μόσχα» χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, η Bild επικαλέστηκε τον Ρομανένκο που ισχυρίστηκε ότι υπήρξε απόπειρα δολοφονίας. «Λαμβάνοντας υπόψη πόσο ο Πούτιν έχει εμμονή με τη δική του ασφάλεια, αυτή η ιστορία θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για τους πύργους του Κρεμλίνου», έγραψε ο Ουκρανός.

Ο ειδικός στα ζητήματα της Ουκρανίας Σεργκέι Σουμλένι είπε στην εφημερίδα: «Είναι σαφές ότι ένα χτύπημα ακριβείας κατά του Ρώσου αρχηγού κράτους με ένα drone καμικάζι είναι μια σχεδόν αδύνατη ενέργεια.

«Αλλά το ίδιο το γεγονός ότι ένα τέτοιο drone θα έφτανε σε ένα μέρος όπου ο Πούτιν σχεδιάζει να μείνει είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για τον Ρώσο δικτάτορα».

Μιλώντας στον Guardian και αναλύοντας όσα στοιχεία υπάρχουν έως τώρα, αναλυτής υποδεικνύει ως επικρατέστερα να χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση το κινεζικό Mugin-5 ή το ουκρανικό UJ-22 πάντως.

Ο Σάμιουελ Μπένετ, ειδικός στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποστηρίζει ότι η επίθεση στο Κρεμλίνο προέρχεται από φορέα με υψηλού επιπέδου γνώσεις – όχι απαραίτητα ένα κράτος.

Το ιπτάμενο όχημα, αν κρίνουμε από το βίντεο, έχει λεπτά και σταθερά φτερά. Υποδεικνύει ο ειδικός το κινεζικό Mugin-5 που κοστίζει 9.500 δολάρια (περίπου 8.600 ευρώ).

Τα drone με σταθερά φτερά, προσθέτει ο ίδιος, έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και πετούν για περισσότερη ώρα από τα τετρακόπτερα (που είναι προσιτά και στους ιδιώτες). Θεωρητικά το Mugin-5 μπορεί να πετάξει επτά ώρες με ταχύτητα που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Μια άλλη πιθανότητα συγκεντρώνει το ουκρανικό UJ-22, με παρόμοιες επιδόσεις με το κινεζικό.

Ωστόσο, η ποιότητα του βίντεο δεν αρκεί για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τον τύπο του drone.

Η Ουκρανία φέρεται εξάλλου να είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν drone για επιθέσεις στην Σεβαστούπολη, στην (κατεχόμενη από τους Ρώσους) Κριμαία, κατά τα τέλη Απριλίου. Ρωσικές πηγές είχαν αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε ένα σμήνος Mugin-5s.

Photo Credits: Getty Images