Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «δίνει τα χέρια» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι δεσμοί Ρωσίας – Βόρειας Κορέας δυναμώνουν.
Σε ένα μήνυμα για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της Ρωσίας, ο Κιμ υποσχέθηκε την «πλήρη υποστήριξη» του καθεστώτος του στη Μόσχα.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε να «μείνει χέρι χέρι» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ένα μήνυμα που σηματοδότησε άλλη μια ένδειξη ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας.
Αυτό έγινε στο μήνυμά του προς τον Πούτιν για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της Ρωσίας τη Δευτέρα, όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας υποσχέθηκε την «πλήρη υποστήριξη» του καθεστώτος του για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Η δικαιοσύνη είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει και ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να προσθέτει δόξα στην ιστορία της νίκης», είπε ο Κιμ σε μια αγγλική μετάφραση του μηνύματος.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει κατηγορηθεί ότι παρέχει όπλα στη Ρωσία, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει το δικό της οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, παρά τις πολυετείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος.
Η Ρωσία αναζητά όπλα από τη Βόρεια Κορέα για να ενισχύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, λένε οι ΗΠΑ
Η Ρωσία φαίνεται να έχει στραφεί προς τη Βόρεια Κορέα και άλλα «αδίστακτα» έθνη, στην απεγνωσμένη προσπάθεια να παρακάμψει τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών, για να εξασφαλίσει τα όπλα που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει τον 16μηνο πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Ο Κιμ, ο οποίος συνάντησε τον Πούτιν για πρώτη φορά το 2019, ζήτησε «στενότερη στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Μόσχας, προσθέτοντας ότι θα «κρατήσει σταθερά τα χέρια» με τον Ρώσο ηγέτη στον κοινό τους στόχο να οικοδομήσουν «μια ισχυρή χώρα», μετέδωσε το KCNA.
Η Βόρεια Κορέα έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία με τις εμφανείς προσπάθειές της να πλησιάσει το Κρεμλίνο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Μόσχα έστειλε μια αντιπροσωπεία στη Βόρεια Κορέα για να προσφέρει τρόφιμα –εν μέσω αναφορών για ελλείψεις τροφίμων– σε αντάλλαγμα για όπλα, κατά παράβαση των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Στο πλαίσιο αυτής της προτεινόμενης συμφωνίας, η Ρωσία θα λάβει πάνω από δύο δωδεκάδες είδη όπλων και πυρομαχικών από την Πιονγκγιάνγκ», δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Ο Πούτιν απάντησε στις προτάσεις του Κιμ ζητώντας με τη σειρά του την ενδυνάμωση των μεταξύ τους δεσμών. Σε ανταλλαγή επιστολών τον περασμένο Αύγουστο για τον εορτασμό της ημέρας της απελευθέρωσης –η επέτειος της απελευθέρωσης των Κορεατών από την ιαπωνική αποικιακή κυριαρχία το 1945– ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα «συνεχίσουν να επεκτείνουν τις περιεκτικές και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις» για να ενισχύσουν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Κορεατική χερσόνησο και στη βορειοανατολική Ασία.
Τον Ιούλιο του 2022, η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη δύο υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αποσχισμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στην ανατολική Ουκρανία, με αξιωματούχους να εγείρουν την προοπτική να σταλούν εκεί Βορειοκορεάτες εργάτες για να βοηθήσουν στις κατασκευές και σε άλλους τομείς. Να σημειώσουμε ότι μόνο η Βόρεια Κορέα και η Συρία αναγνωρίζουν τις ρωσικές προσαρτήσεις.