Ο Ρούπερτ Μέρντοχ παραιτείται από τη θέση του προέδρου της Fox News, τερματίζοντας μια πολυετή πορεία στο χώρο των media, ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο.

Σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό, σημειώνει:

«Για όλη την επαγγελματική μου ζωή, ασχολούμαι καθημερινά με ειδήσεις και ιδέες και αυτό δεν θα αλλάξει. Αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να αναλάβω διαφορετικούς ρόλους».

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, 92 ετών, θα γίνει επίτιμος πρόεδρος των δύο εταιρειών, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο μεγαλύτερος γιος του, Λάχλαν Μέρντοχ, φαίνεται πως θα είναι ο διάδοχός του. Στο σημείωμα του ο πατέρας του, τον παρουσιάζει ως «παθιασμένο, με αρχές ηγέτη» που έχει όλες τις δυνατότητες να καθοδηγεί τις εταιρείες στο μέλλον.

«Εκ μέρους των διοικητικών συμβουλίων της Fox and News Corp, των ηγετικών ομάδων και όλων των μετόχων που επωφελήθηκαν από τη σκληρή δουλειά του, συγχαίρω τον πατέρα μου για την αξιοσημείωτη 70χρονη σταδιοδρομία του», δήλωσε ο Lachlan Murdoch, 52 ετών σήμερα.

«Τον ευχαριστούμε για το όραμά του, το πρωτοποριακό του πνεύμα, τη σταθερή του αποφασιστικότητα και τη διαρκή κληρονομιά που αφήνει στις εταιρείες που ίδρυσε και σε αμέτρητους ανθρώπους που έχει επηρεάσει», συμπλήρωσε.

Η απόφαση του Ρούπερτ Μέρντοχ έρχεται πέντε μήνες αφότου το ειδησεογραφικό του δίκτυο πλήρωσε 787,5 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση που ασκήθηκε από την εταιρεία Dominion. Η Dominion κατηγόρησε την Fox ότι είχε εν γνώσει της μετάδοση ψευδών και παράξενων ισχυρισμών ότι συμμετείχε σε μια συνωμοσία για την κλοπή των εκλογών του 2020.

Η Fox εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μήνυση δυσφήμισης ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατατέθηκε από την Smartmatic, μια παγκόσμια εταιρεία εκλογικής τεχνολογίας, η οποία επίσης ισχυρίζεται ότι η Fox επέτρεψε στους δημοσιογράφους και τους καλεσμένους της να μεταδίδουν ψέματα σχετικά με τη συμμετοχή της στις εκλογές του 2020.

Στο σημείωμά του, ο Ρούπερτ Μέρντοχ είπε: «Οι εταιρείες μας έχουν καλή υγεία, όπως και εγώ».