Μετά από πέντε 24ωρα εχθροπραξιών και ανταλλαγής πυρών, το Ισραήλ ετοιμάζει τα ακόμα πιο βαριά του όπλα για να ρίξει στη μάχη της αναζήτησης των ομήρων. Η επίλεκτη ομάδα Sayeret Matkal προετοιμάζεται από το βράδυ της Τρίτης για να ξεκινήσει επιχειρήσεις στη Γάζα, όσο πιο κοντά γίνεται στην «καρδιά» της Χαμάς, με στόχο να εξολοθρεύσει τους τρομοκράτες και να βρει όσο το δυνατό περισσότερους ζωντανούς από τους ομήρους.

Η Sayeret Matkal είναι μια επίλεκτη ομάδα που φτιάχτηκε στα πρότυπα της βρετανικής SAS και έχει στο βιογραφικό της μερικές θρυλικές αποστολές, όπως την επιδρομή στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, όπου οι κομάντο της ομάδας έσωσαν 100 Ισραηλινούς από Παλαιστίνιους αεροπειρατές που είχαν καταλάβει μια πολιτική πτήση.

Αυτή η αποστολή όμως, θα είναι το magnum opus τους, αν καταφέρουν να βρουν ζωντανούς και τους 150 αιχμαλώτους της Χαμάς, η οποία είχε προειδοποιήσει την Δευτέρα πως για κάθε βόμβα που ρίχνει ο ισραηλινός στρατός στην Γάζα, σε απλούς πολίτες, χωρίς προειδοποίηση, θα σκοτώνει και έναν όμηρο.

Γνωστή αλλιώς ως Μονάδα Αναγνώρισης Γενικού Σκοπού, η Sayeret Matkal ειδικεύεται σε διασώσεις ομήρων και σε αποστολές ανίχνευσης εδάφους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 3 πρώην Ισραηλινοί πρωθυπουργοί έχουν υπηρετήσει σε αυτή και είναι πια βετεράνοι.

Η δυσκολία της αποστολής έγκειται στο ότι τα εδάφη της Χαμάς είναι γεμάτα με παγίδες που σκοτώνουν όποιον περάσει από αυτές. Επίσης, πίσω από τα δικά τους τείχη, οι τρομοκράτες της Χαμάς είναι μια άλλη υπόθεση.

Επιπλέον, σε μια περιοχή με τέτοια πυκνότητα πληθυσμού, δηλαδή 15.000 ανθρώπους ανά τετραγωνικό μίλι, οι τρομοκράτες μπορούν να κρυφτούν στο πλήθος. Συνολικά, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μια λωρίδα 139 τετραγωνικών μιλίων η οποία περιβάλλεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο.

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Sayeret Matkal, η οποία έχει κληθεί να συνεργαστεί με την ειδική μονάδα Yamam, η οποία ανήκει στην αστυνομία. Μαζί τους θα έχουν και μέλη της SEAL Team Six, της φημισμένης μονάδας βατραχανθρώπων του αμερικανικού ναυτικού.

«Το Ισραήλ έχει τελειοποιήσει τις επιχειρήσεις του σε αποστολές διάσωσεις. Αυτές οι μονάδες συγκεντρώνουν πληροφορίες και δουλεύουν πολύ κοντά με τη Μοσάντ και την Shin Bed, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ», αναφέρει στην The Telegraph ο ειδικός Άαρον Κόεν.

Η αποστολή στην Ουγκάντα το 1976

Στην τότε περιοχή Εντέμπε, η Sayeret Matkal είχε να αντιμετωπίσει λιγότερους από 10 αεροπειρατές που είχαν καταλάβει μια πτήση με Airbus 300 της Air France που κατευθυνόταν προς άγνωστο προορισμό. Και κατάφεραν να οδηγήσουν το αεροπλάνο στη Λιβύη και μετά στην Ουγκάντα, όπου με τη βοήθεια του Ιντί Αμίν Νταντά, αφόπλισαν τους τρομοκράτες και έσωσαν τους πολίτες.

Οι τρομοκράτες απαιτούσαν τότε την απελευθέρωση 40 Παλαιστίνιων στρατιωτικών που ήταν φυλακισμένοι στο Ισραήλ, καθώς και 13 φυλακισμένους σε 4 άλλες χώρες, για να απελευθερώσουν τους 106 ομήρους. Οι 100 κομάντος της Sayeret Matkal που εστάλησαν από το Ισραήλ και ταξίδεψαν 2.500 μίλια προς την Ουγκάντα, εισέβαλαν στο αεροδρόμιο της Εντέμπε με Mercedes οχήματα που τους διέθεσε ο δικτάτορας Νταντά, ώστε να έχουν και κάλυψη. Όμως, τελικά αποκαλύφθηκαν και άνοιξαν πυρά στους Ουγκαντέζους φύλακες του αεροδρομίου.

Πολύ γρήγορα, και με τον φόβο να τους πάρουν χαμπάρι οι αεροπειρατές, εισέβαλαν γρήγορα στην κεντρική αίθουσα του τερματικού, όπου από κακή εκτίμηση, πυροβόλησαν έναν 19χρονο γιατί τον θεώρησαν αεροπειρατή.

Αφού σκοτώθηκαν ακόμα δύο αθώοι στην ανταλλαγή πυρών κι αφού οι αρχές της χώρας δολοφόνησαν μια γυναίκα που είχε πάει στο νοσοκομείο από τραυματισμό από σφαίρα, οι κομάντο της Sayeret Matkal κατάφεραν να σκοτώσουν τους αεροπειρατές και ακόμα 45 στρατιώτες της Ουγκάντα.

Διοικητής της συγκεκριμένης ομάδας ήταν ο Γιόναταν Νετανιάχου, αδερφός του τωρινού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν και η μοναδική απώλεια, αφού σκοτώθηκε από σφαίρα.

Στην Sayeret Matkal έχει υπηρετήσει και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και έχει λάβει μέρος σε πολλές αποστολές, ανάμεσά τους μια διάσωση από αεροπειρατές στην πτήση Sebena F571, όπου δέχτηκε σφαίρα στον ώμο.

Η τραγωδία του 1974 για την Sayeret Matkal και το θετικό της τωρινής αποστολής

Δύο χρόνια πριν την Ουγκάντα, η Sayeret Matkal κλήθηκε να σώσει ομήρους παιδιά που ήταν σε ένα δημοτικό σχολείο. Εκείνη η αποστολή κατέληξε σε τραγωδία, μιας και 22 παιδιά δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες και χρησιμοποιήθηκαν τα πτώματα ως ανθρώπινες ασπίδες για να διαφύγουν.

Είναι μια πάγια τακτική της Χαμάς να χρησιμοποιεί νεκρούς ή ζωντανούς ως ασπίδες, τοποθετώντας τους σε στρατηγικά σημεία, ώστε το Ισραήλ να μην προβαίνει σε πυραυλικές επιθέσεις, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έγκλημα πολέμου. Όπως είδαμε όμως και στην υπόθεση της Ρωσίας και της Ουκρανίας, κάποια εγκλήματα δεν είναι εφικτό να μη συμβούν.

Παρά το ότι η Sayeret Matkal ιδρύθηκε το 1957, η δράση της και η ύπαρξή της έγινε γνωστό το 1980 στο Ισραήλ και στον κόσμο. Ο λόγος που λένε ότι έγινε στα πρότυπα της SAS, είναι γιατί τα τεστ εισαγωγής σε αυτήν, είναι ακριβώς ίδια με τη βρετανική υπηρεσία.

Μετά την αποδοχή, ακολουθείται εκπαίδευση για αλεξιπτωτιστές, μαθήματα χρήσης βαρέος οπλισμού, τεχνικές διάσωσης ομήρων και τακτική επιβίωσης πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Στο τέλος της εκπαίδευσης, υπάρχουν δύο εβδομάδες στις οποίες τα επίδοξα μέλη της Sayeret Matkal γίνονται αυτά όμηροι και κρατούνται σε συνθήκες φυλακής, ώστε να είναι προετοιμασμένοι ακόμα και για το σενάριο να λειτουργήσουν για τη μονάδα όντας οι ίδιοι, εθελούσια ή από λάθος, όμηροι.

Σε αυτή την αποστολή υπάρχει και ένα θετικό: Όσα μέλη κι αν έχει η Χαμάς, όσο καλά κι αν κρύβεται στη Γάζα, δεν είναι εύκολο να κρατήσεις κρυφούς 150 ομήρους. Ο αριθμός είναι μεγάλος και όλο και κάποιοι θα ξεφύγουν ή θα έχουν αφήσει ίχνη για την τοποθεσία τους. Κι αν βρεθούν κάποιοι, θα οδηγήσουν και στους υπόλοιπους.

Η αποστολή όμως, αναμφίβολα, δεν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αφού θα είναι απίθανο να μην υπάρξει απώλεια ζωής για κάποιον όμηρο ή για μέλος της Sayeret Matkal.

Για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας, το Ισραήλ σχεδιάζει να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά. Να κάνει δηλαδή μια επίθεση εδάφους με χαμηλό αριθμό, να αποσπάσει την προσοχή των τρομοκρατών και να τους τυφλώσει ως προς την πραγματική επιχείρηση.

«Οι επιχειρήσεις που θα δούμε στο Ισραήλ, θα διεξαχθούν από οθόνες καπνού», εξηγεί ο Κόεν στο Fox News.

* Με πληροφορίες από DailyMail, The Telegraph

** Φωτογραφία: Getty Images