Η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση» που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Σε μια συμβολική κίνηση μάλιστα που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ολοκληρωτικής επικράτησης, προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός, καθώς σε φωτογραφία που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζονται στρατιώτες να έχουν υψώσει τη σημαία του Ισραήλ μέσα στο κοινοβούλιο της Γάζας.

Σύμφωνα με το Times of Israel, οι στρατιώτες της φωτογραφίας είναι από την 1η Ταξιαρχία Γκολάν που μάχεται στη Λωρίδα της Γάζας, περνόντας το μήνυμα πως είναι θέμα χρόνου η ολοκληρωτική πτώση της Χαμάς.

Ο στρατός του Ισραήλ επελαύνει πλέον μέσα στην πόλη, καταλαμβάνοτας και καταστρέφοντας από άκρη σε άκρη τις βάσεις και τις δομές της σουνιτικής οργάνωσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε, νωρίτερα, σε τάγμα δυνάμεων του ισραηλινού στρατού ότι ο σημερινός πόλεμος στη Γάζα θα είναι ένας «πόλεμος μέχρι τέλους» και όχι άλλος ένας γύρος μαχών.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με στρατιώτες που ανήκουν στο τάγμα πεζικού Caracal της ισραηλινής αμυντικής δύναμης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και τους είπε ότι «αν δεν τους τελειώσουμε, θα επιστρέψουν».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε τις ενέργειες των στρατιωτών στη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας: «Αυτό που κάνατε εδώ -αποφασίσατε την κατεύθυνση της μάχης- ήταν ένα ασυνήθιστο επίτευγμα, πραγματικά τεράστιο. Το να αντιστρέψεις τη μάχη από τη χειρότερη δυνατή κατάσταση σημαίνει πολλά».