Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρωσία, κατά την επόμενη εβδομάδα, σε μια προφανή επίδειξη υποστήριξης προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, επίσης, την επίσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για τις 20-22 Μαρτίου, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί «κατόπιν πρόσκλησης του Βλαντίμιρ Πούτιν», όπως αναφέρει ο «Guardian».
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσουν θέματα περαιτέρω ανάπτυξης της συνολικής εταιρικής σχέσης και της στρατηγικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και θα ανταλλάξουν απόψεις «στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της ρωσοκινεζικής συνεργασίας στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε το Κρεμλίνο. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν, επίσης, «σημαντικά» διμερή έγγραφα.
Η επίσκεψη αυτή θα είναι το πρώτο ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στο εξωτερικό αφότου εξασφάλισε μια τρίτη θητεία ως Πρόεδρος της Κίνας στην ετήσια Κοινοβουλευτική Σύνοδο, που έγινε στις 10 Μαρτίου. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ο Σι Τζινπίνγκ επισκέπτεται τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον άνθρωπο τον οποίο έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως τον «καλύτερο φίλο» του, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η στάση της Κίνας και του Σι Τζινπίνγκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Παρ’ όλα αυτά, η φιλία «χωρίς όρια» της Κίνας και της Ρωσίας δοκιμάστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εισβολή φάνηκε να αιφνιδιάζει την Κίνα και έκτοτε ο Σι Τζινπίνγκ προσπάθησε να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή, υποστηρίζοντας παράλληλα τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε διεθνή fora. Η Κίνα έχει μπλοκάρει τις δηλώσεις της G20 που καταδικάζουν τον πόλεμο και απέχει από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για το ίδιο θέμα.
Το Πεκίνο έχει διαψεύσει σθεναρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει φονικά όπλα στη Ρωσία. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ο Σι Τζινπίνγκ δημοσίευσε ένα «έγγραφο θέσεων» 12 σημείων για την κρίση στην Ουκρανία, το οποίο απορρίφθηκε ευρέως. Σε αυτό το έγγραφο, το Πεκίνο κατηγορούσε εμμέσως το ΝΑΤΟ για την πρόκληση της σύγκρουσης. Άλλωστε, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία αντιτίθενται στα στρατιωτικά μπλοκ υπό δυτική ηγεσία.
Ο Σι Τζινπίνγκ φέρεται, επίσης, να σχεδιάζει τηλεφωνική επικοινωνία, την επόμενη εβδομάδα, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Υπενθυμίζεται πως, την Πέμπτη (16/03), ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, λέγοντας ότι η Κίνα ελπίζει πως «η Ουκρανία και η Ρωσία θα διατηρήσουν την ελπίδα για διάλογο και διαπραγματεύσεις και δεν θα κλείσουν την πόρτα σε μια πολιτική λύση, όσο δύσκολη και απαιτητική και αν είναι», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Από την έναρξη της εισβολής, το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει αυξηθεί και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου.
Εντούτοις, το Πεκίνο προσπαθεί να διατηρήσει τις εμπορικές του σχέσεις και με την Ευρώπη, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει οικονομικά από τα τρία χρόνια της πολιτικής της μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι ο Σι Τζινπίνγκ βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της υποστήριξης του «καλύτερου φίλου του» και της προστασίας των δικών του συμφερόντων.
Photo credits: Shutterstock