Η είδηση δεν είναι ότι σε μια ψηφοφορία στο «Μεγάλο Κτίριο του Λαού» του Πεκίνου, το κοινοβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Σι Τζιπίνγκ έλαβε 2.952 ψήφους σε σύνολο 2.952 μελών που ψήφισαν. Η είδηση είναι ότι ο πρόεδρος της Κίνας έγινε πλέον και με τη βούλα ο ισχυρότερος πολιτικός άνδρας στην κομουνιστική της ιστορία μετά τον ιστορικό της ηγέτη Μάο Τσετούνγκ.
Ο 69χρονος Σι Τζιπίνγκ ανανέωσε τη θητεία του στην προεδρία της Κίνας για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια ψηφοφορία που έμοιαζε περισσότερο με άσκηση ομαδικής χορογραφίας και προσωπική αποθέωση παρά με κανονική εκλογική διαδικασία. Το Κόμμα, άλλωστε, είχε ανακοινώσει και νωρίτερα ότι η θητεία του πρόκειται να παραταθεί, έτσι ώστε να μην έχει κανείς αμφιβολία για το τι θα συμβεί. Με το που ψήφισαν, οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κίνας σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν τον Σι επί πολλή ώρα.
Κομουνισμός και ανοιχτή οικονομία: Μια εύθραυστη ισορροπία
Στην Κίνα, όπως και στις περισσότερες «δημοκρατίες» του υπαρκτού σοσιαλισμού που υπήρξαν ή υπάρχουν, η θέση του προέδρου είναι περισσότερο συμβολική παρά διοικητική. Η πραγματική δύναμη παραδοσιακά βρίσκεται σε χέρια άλλων στελεχών, όπως του γενικού γραμματέα. Ο Σι, όμως, μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία του ως πρόεδρος της Κίνας, κάτι που δεν είχε καταφέρει κανείς στο παρελθόν. Και η ανάδειξή του σε κορυφαία προσωπικότητα του κράτους έγινε ακριβώς γι’ αυτό το λόγο: Επειδή μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα στις κομουνιστικές-σοσιαλιστικές αξίες που αναγράφει το σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας, αλλά παράλληλα να ωθεί και τη χώρα στον δρόμο της ανοιχτής οικονομίας, κάτι που έχει ευνοήσει υπέρ του δέοντος το επίπεδο ζωής πολλών κατοίκων της.
Οι προκλήσεις για τον Σι είναι πολλές και άμεσες. Οι προσπάθειες να μείνει η χώρα μακριά από τον εφιάλτη του COVID-19 δεν έχουν σταματήσει, παρ’ ότι σχεδόν όλη η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά. Η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στην Κίνα δείχνει μια κάμψη και ο πληθυσμός γνώρισε την πρώτη του μείωση (μικρή μεν, αλλά μείωση) για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Τα ζητήματα είναι πολύπλοκα και δεν λύνονται σε μικρό χρονικό διάστημα.
Από την άλλη, μετά την ουσιαστική κατάρρευση του ρωσικού αφηγήματος περί υπερδύναμης μετά τη συμβολή στην Ουκρανία, η Κίνα ψήλωσε πια τόσο πολύ, που όλοι τη θεωρούν το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ για να κάνει κουμάντο στον κόσμο. Ο μετρημένος Σι δεν καταφεύγει σε εξαλλοσύνες και προκλητικές δηλώσεις, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει την δύναμη της χώρας του. Για την ώρα, μόνο λεκτικά. Ας ελπίσουμε να μείνει εκεί.
Photo Credits: Getty Images