Από το 2019 κάποια χωριά στη Σικελία αποφάσισαν να καταφύγουν σε ένα μάλλον πρωτότυπο σχέδιο προκειμένου να αποκτήσουν ξανά ζωή: Πολλά σπίτια, τα οποία είναι ομολογουμένως σε πολύ καλή κατάσταση, πωλούνται για ένα ευρώ, με την ελπίδα ότι οι νέοι ιδιοκτήτες τους θα τα αναστηλώσουν και ενδεχομένως θα κατοικήσουν σε αυτά.
Ένα από αυτά τα χωριά είναι η Σαμπούκα της Σικελίας η οποία είχε γίνει viral το 2019 μετά την είδηση πως πουλούσε σπίτια για μόλις ένα ευρώ. Πολλές πόλεις της χώρας που έχουν ερημώσει τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να προσελκύσουν νέους κατοίκους για να μείνουν στα παλιά οικήματα, με προγράμματα απόκτησης κατοικίας που ξεκινούν από συμβολικές τιμές, με την Σαμπούκα να πρωτοστατεί σε αυτό το σχέδιο.
Τα προγράμματα του 2019 αλλά και του 2021 είχαν μεγάλη επιτυχία και τεράστια ζήτηση, και πλέον το χωριό ετοιμάζεται να βάλει στο σφυρί μια τρίτη παρτίδα δέκα κατοικιών, αυτή τη φορά με τιμές εκκίνησης 3 ευρώ ή λίγο πάνω από 3 δολάρια.
Τα σπίτια, τα οποία εγκαταλείφθηκαν μετά από σεισμό το 1969, ανήκουν στις τοπικές αρχές. Τα ακίνητα που προσφέρονται είναι σπίτια δύο έως τριών υπνοδωματίων, όχι μεγαλύτερα από 80 μέτρα τετραγωνικά, χτισμένα από πέτρα. Έχουν δύο ή τρεις ορόφους, ενώ μερικά διαθέτουν βεράντες και εσωτερικές αυλές.
Τα σπίτια πωλούνται μέσω δημοπρασίας, επομένως η τιμή αγοράς θα είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη από το συμβολικό ποσό των 3 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα είχαν αγοραστεί αφού οι ενδιαφερόμενοι πλήρωσαν μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ.
Επίσης, τα περισσότερα ακίνητα που βρίσκονται στην παλιά συνοικία Σαρακηνών της πόλης είναι σε καλή κατάσταση, ωστόσο απέχουν πολύ από το να είναι έτοιμα για διαμονή. Όπως και με τα προηγούμενα φθηνά σπίτια, οι αγοραστές θα πρέπει να αναλάβουν εκτεταμένες εργασίες επισκευής, που φτάνουν τουλάχιστον τα 30.000 ευρώ για μια βασική ανανέωση, ενώ ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ για μια πλήρη ανανέωση.
Οι εργασίες ανακαίνισης πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τριών ετών από την αγορά, διαφορετικά οι αγοραστές χάνουν την προκαταβολή των 5.000 ευρώ που απαιτείται κατά τη διαδικασία υποβολής προσφορών. Κι όμως, παρά το γεγονός πως το αρχικό ποσό των 3 ευρώ δεν έχει καμία σχέση με την τελική δαπάνη, οι ενδιαφερόμενοι αυξάνονται και πληθαίνουν και η πόλη έχει αποκτήσει ξανά ζωή.
«Οι ξένοι συρρέουν για να αγοράσουν τα σπίτια μας. Το πρόγραμμα έχει επιτυχία μέχρι στιγμής», δήλωσε στο CNN ο Τζιουζέπε Κατσιόπο, δήμαρχος του χωριού.
Τα «σπίτια στην τιμή ενός εσπρέσο» που είχαν πουληθεί στην Σαμπούκα στα προηγούμενα προγράμματα, έχουν αποφέρει σημαντικά εισοδήματα στους ντόπιους κατασκευαστές, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, ενώ προκάλεσαν το άνοιγμα νέων τουριστικών καταλυμάτων και καταστημάτων.
Πλέον, υπάρχουν χώροι κατάλληλοι για απομακρυσμένη εργασία για να ενθαρρύνουν τους ψηφιακούς νομάδες να παραμείνουν στην πόλη. Υπολογίζεται πως η μέχρι τώρα πώληση 250 κατοικιών απέφερε 20 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία.
Τα 16 ερειπωμένα σπίτια του χωριού συγκέντρωσαν τεράστιο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, πιθανώς διότι όλοι θέλουν να μείνουν σε ένα χωριό που έχει το ίδιο όνομα με το πολύ δημοφιλές ποτού.
Πριν από λίγους μήνες η πόλη Καστιλιόνε ντι Σιτσίλια, η οποία βρίσκεται στις πλαγιές του Όρους Έτνα κοντά στην Ταορμίνα και τα ανατολικά παράλια της Σικελίας, διέθεσε προς πώληση περίπου 900 εγκαταλελειμμένα σπίτια.
Τα περισσότερα βρίσκονται στα παλαιότερα σημεία της πόλης. Περίπου τα μισά είναι ερειπωμένα, και θα πουληθούν στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και θα τεθούν προς πώληση σε χαμηλές τιμές, ξεκινώντας από 4.000 – 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το CNN, ο Δήμαρχος Αντονίνο Καμάρντα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο για να δώσει μια ανάσα ζωής στην περιοχή του, όπου ο πληθυσμός μειώθηκε από 14.000 κατοίκους στις αρχές του ’90 σε λιγότερους από 3.000.
«Έχουμε μια τεράστια αρχιτεκτονική κληρονομιά με μακρά ιστορία και πρέπει να τη διασώσουμε. Με τα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έφυγαν, αφήνοντας πίσω τους αρκετά παλιά και γραφικά σπίτια, πολλά από τα οποία χρονολογούνται ακόμη και από την περίοδο της Αναγέννησης», εξήγησε.
Πηγή: CNN
Photo Credit: Shutterstock