Περιεχόμενα
Δεν είμαστε σίγουροι πώς φτάσαμε στο σημείο οι Simpsons να θεωρούνται κάτι σαν Νοστράδαμος, αλλά είναι γεγονός πως η δημοφιλής σειρά έχει ένα σχεδόν μεταφυσικό ποσοστό επιτυχίας πρόβλεψης των μελλούμενων στα 30 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στον αέρα. Με κορυφαία της «προφητεία» την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ – οι σεναριογράφοι μας τα ‘χαν «προλάβει» 16 χρόνια νωρίτερα.
Δεν είναι παράξενο λοιπόν που ένα βιντεάκι που κυκλοφόρησε στα social media ήθελε τους Simpsons να έχουν προβλέψει και το «κανόνι» της Silicon Valley Bank, ήδη από το 1995 – και ότι πολύ κόσμος το πίστεψε. Στην πραγματικότητα, το βίντεο ήταν «πειραγμένο», η επιγραφή άλλης τράπεζας. Είναι εκείνη η σκήνη που ο Bart κάνοντας μια (ακόμη) φάρσα ξεστόμισε μια από τις πιο cult ατάκες της σειράς, οι φαν θα θυμούνται: «What do you mean the Bank is out of money?».
The Simpsons – on the collapse of the Silicon Valley Bank. 📉
They never predicted anything… just told you the truth in advance. 🍿🥤 pic.twitter.com/AxEhi9j0fQ
— vegastar (@vegastarr) March 12, 2023
Να παράλληλα κάτι που δυστυχώς έχουμε πει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στα μέρη μας – όχι απαραίτητα στα αγγλικά ή με αυτήν την διατύπωση. Να επίσης μια ατάκα που επαναλαμβάνεται με εκνευριστική συχνότητα σε παγκόσμιο level στο πλανητικό μας χωριό. Μα είναι δυνατόν να μην μάθανε από τα λάθη του 2008; Είναι, τελικά.
Κακές αναμνήσεις, αναστάτωση και πιέσεις στα χρηματιστήρια γεννά το «φαλιμέντο» της Silicon Valley Bank
Η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) φέρνει κακές θύμησες στο νου αλά Lehman Brothers και γεννά ταραχή στην καρδιά, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγορές και ισχυρές πιέσεις στην Αθήνα. Το ότι ακολούθησε και δεύτερο «μπαμ», της Signature Bank αυτή τη φορά, και ότι άλλες τράπεζες (όπως η First Republic Bank) έτρεξαν να πάρουν έκτακτη χρηματοδότηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) και την JPMorgan Chase για να προλάβουν τα χειρότερα, εντείνει τους φόβους τους επενδυτών και δείχνει πως αν σπάσει η αλυσίδα οι συνέπειες δεν είναι (πάντα) ελεγχόμενες ούτε προβλέψιμες.
Η Silicon Valley Bank (SVB) χρεοκόπησε, έχοντας περιουσιακά στοιχεία 212 δισ. δολαρίων και κεφαλαιοποίηση 16 δισ. δολαρίων. Η Signature Bank είχε ενεργητικό μεγαλύτερο των 110 δισ. δολαρίων. Δεν ήταν δηλαδή μικροί παίκτες της αγοράς. Το φιάσκο είναι μεγάλο, το πλήγμα ισχυρό.
Η άμεση παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για να προλάβει καταστάσεις – Τι είπε ο Μπάιντεν
Υπάρχει πρόβλημα. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. ‘Η μάλλον ακριβώς λόγω αυτού. Μάθαμε να ‘μαστε καχύποπτοι, δεν μπορεί κάποιος να μας κακίσει. Μπορεί να μη φτάσουμε στα επίπεδα της προ 15 ετών συστημικής κρίσης, αλλά πολλοί προειδοποιούν για μεγάλη ύφεση. Καλές οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία δεν θα είναι – πώς θα μπορούσε άλλωστε.
Κι αυτό ακριβώς τρέχει να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, να προλάβει καταστάσεις, να καθησυχάσει, να επαναφέρει την ηρεμία. Σήμερα (13/3) το πρωί, έλαβε έκτακτα μέτρα για να σταματήσει ενδεχόμενες εξελίξεις που δεν θα μπορεί μετά να μαζέψει. Διασφαλίζοντας πως όλοι οι καταθέτες της SVB θα είναι προστατευμένοι και θα μπορούν να έχουν κανονικά πρόσβαση στα χρήματά τους.
«Πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», σημείωσε επίσης.
The American people and American businesses can have confidence that their bank deposits will be there when they need them.
— President Biden (@POTUS) March 13, 2023
Τι αμφιλεγόμενο έκανε ο Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος και οι διαφορετικές αιτίες της κρίσης
Ποιους εννοεί; Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε, τουλάχιστον εν μέρει, πού στέλνει τα βέλη του. Γυρνώντας το χρόνο πίσω, βρίσκουμε ανεξίτηλα τα σημάδια της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορία. Με το που εκλέχτηκε αυτός σχεδόν, προχώρησε στην ακύρωση του γνωστού ως νόμου Dodd-Frank, ενός πλαισίου ρυθμίσεων και περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα στον τραπεζικό κλάδο, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Συντασσόμενος με την ελίτ του χώρου, επαναφέροντας εν πολλοίς το πρότερο καθεστώς, που όμως είχε οδηγήσει στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αν δεν το είχε κάνει αυτό ο άλλοτε «Πλανητάρχης» δεν θα είχαμε φτάσει εδώ σήμερα, υποστηρίζουν αρκετοί. Επειδή θα υπήρχαν οι κανόνες και οι ρυθμίσεις ώστε να το αποτρέψουν.
Μια ή άλλη, είναι γεγονός πως τα χαρακτηριστικά των αιτιών της κρίσης του 2008 με την τρέχουσα, δεν είναι τα ίδια. Τότε έφταιγαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα ανεπαρκή κεφάλαια και οι κρυφές αλληλεξαρτήσεις, που δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Τώρα το πρόβλημα ήταν άλλης φύσης. Η SVB απευθυνόταν σε επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και νεοφυείς επιχειρήσεις της Καλιφόρνιας και γρήγορα κατακλύστηκε από ζεστό χρήμα. Όμως δεν υπήρχε αντίστοιχη ζήτηση για δάνεια. Οπότε επένδυσε σε μακρόχρονα κρατικά ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, φυσικά με πολύ χαμηλή απόδοση και θεωρούμενα χαμηλού ρίσκου. Έπειτα όμως η FED αύξησε τα επιτόκια των καταθέσεων, επομένως η τράπεζα πλήρωνε στους καταθέτες της πολύ περισσότερα από όσα εισέπραττε από τις αποδόσεις των ομολόγων που είχε επενδύσει, με αποτέλεσμα να μπει μέσα και εν τέλει να φαλιρίσει.
Στην αναμπουμπούλα, λένε, χαίρεται ο λύκος και κάπως έτσι είδαμε τον Tσανγκπένγκ Ζάο, γνωστό ως CZ, διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, Binance να αφήνει να εννοηθεί πως τώρα θα μπορούσε να είναι η ώρα να αγοράσει μια τράπεζα. Ενώ και ο Έλον Μασκ δήλωσε «ανοιχτός στην ιδέα» εξαγοράς της Silicon Valley Bank ή τουλάχιστον θεώρησε καλό να αναστατώσει ξανά το Twitter με «τιτιβίσμά» του, δικό του μαγαζί είναι άλλωστε, ό,τι θέλει (το) κάνει…
Photo Credits: Shutterstock