Αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη, προβλέπουν αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, με τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται πιθανόν από «μοναχικούς λύκους», που είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τις Αρχές.
Πάνω από 10 αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, είπαν στο Reuters ότι ενισχύουν την παρακολούθηση μαχητικών ισλαμιστών.
Αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους υφιστάμενους πόρους, που ήδη χρησιμοποιούνται εξαντλητικά για να αντιμετωπισθούν φερόμενες απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, καθώς ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι κάνει λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες συγκλίσεις απειλών που έχουμε δει ποτέ».
Αξιωματούχος των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιθανό να γίνει ο καλύτερος «στρατολόγος» μαχητικών ισλαμιστών από τον πόλεμο του Ιράκ το 2003 και πως οι εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον εβραϊκών και δυτικών στόχων έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη.
Γερμανική πηγή που ενημερώθηκε από υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσε πως η απειλή για τους αμάχους είναι η μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας, με τους κινδύνους να προέρχονται από μαχητικούς ισλαμιστές, ακροδεξιές οργανώσεις και τη Ρωσία.
Δύο επιθέσεις μαχητικών ισλαμιστών τον περασμένο μήνα στη Γαλλία και το Βέλγιο στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και αυτές οι δύο χώρες καθώς και η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν αυξήσει τα επίπεδα του συναγερμού για τρομοκρατική απειλή. Η Ιταλία έχει επιβάλει και πάλι μεθοριακούς ελέγχους με τη Σλοβενία επικαλούμενη τον κίνδυνο να εισέλθουν στη χώρα μαχητές.
«Η αντίδραση θα γίνεται αισθητή για χρόνια», δήλωσε ο βρετανός αξιωματούχος.
Οι θάνατοι από ισλαμιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν ανάμεσα στο 2004 και το 2006, όταν οι επιθέσεις τροφοδοτούνταν από την αλ-Κάιντα, και κορυφώθηκαν και πάλι από το 2015 ως το 2018, όταν τις ενέπνεε το Ισλαμικό Κράτος.
Η απειλή για την Ευρώπη πιθανολογείται τώρα ότι μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.
Το Ισλαμικό Κράτος και η αλ-Κάιντα στρατολόγησαν χιλιάδες ξένους μαχητές και είχαν την ικανότητα να σχεδιάζουν ενορχηστρωμένες, συγχρονισμένες επιθέσεις στην Ευρώπη από τη σχετική ασφάλεια θυλάκων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Συρία.
Το Ισλαμικό Κράτος και η αλ-Κάιντα βρίσκονται τώρα σε υποχώρηση και ο κύριος στόχος της Χαμάς είναι το Ισραήλ.
Φόβος για «μοναχικούς λύκους»
Αξιωματούχοι στις δυνάμεις ασφαλείας λένε πως ο κύριος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι πιθανόν επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» – επιτιθέμενους οι οποίοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, συχνά μέσω του Ίντερνετ, αλλά δεν έχουν επίσημους δεσμούς με καθιερωμένες οργανώσεις.
Το μέγεθος της απειλής για την ασφάλεια μπορεί να εξαρτηθεί από το πόσο καιρό το Ισραήλ θα συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, την οποία εξαπέλυσε ως απάντηση σε μια φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, και από την έκταση των ζημιών στη Λωρίδα της Γάζας.
Μολονότι μια εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στη Γάζα, αμφότερες οι πλευρές έχουν δηλώσει πως ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του.
Ο Γιόχεν Κόπελκε, ένας αστυνομικός που ηγείται του μεγαλύτερου συνδικάτου των γερμανών αστυνομικών δήλωσε πως αστυνομικοί προειδοποιούν υπόπτους ότι παρακολουθούνται και πραγματοποιούν επιδρομές, όμως η κύρια απειλή προέρχεται από άτομα που «αυτοριζοσπαστικοποιούνται».
«Είναι μόνο ζήτημα χρόνου το να πραγματοποιήσουν οι άνθρωποι αυτοί εγκλήματα», δήλωσε. «Το ζήτημα δεν είναι να έχουν μια βόμβα. Μπορούν να ρίξουν ένα αυτοκίνητο σε μια συγκέντρωση ανθρώπων ή να επιτεθούν μ’ ένα μαχαίρι».
Ο Κόπελκε δήλωσε πως οι χριστουγεννιάτικες αγορές, που θα ανοίξουν σύντομα, αποτελούν ενδεχόμενους στόχους. Μια επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το 2016 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους.
Πολλοί μουσουλμάνοι έχουν εξοργισθεί από την αγριότητα της ισραηλινής επίθεσης και μερικοί λένε πως οι ευρωπαϊκές κυβέρνησης θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να συγκρατήσουν το Ισραήλ.
Ο Πέτερ Κνόοπε, πρώην υποδιευθυντής αρμόδιος για την πολιτική στον Ολλανδό Εθνικό Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία, δήλωσε πως αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών διαπίστωσαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες πως ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν επιθέσεις είναι ένας συνδυασμός στρατιωτικής ισχύος με δουλειά πρόληψης βασισμένη στην κατανόηση των κινήτρων και των παραπόνων.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα στο Ισραήλ βρετανοί, γάλλοι και γερμανοί ηγέτες προκάλεσαν το θυμό μερικών μουσουλμάνων.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα αίσθημα ‘εμείς κι αυτοί’ στη μουσουλμανική κοινότητα. Είναι σαν να μην διδαχθήκαμε τίποτα», δήλωσε ο Κνόοπε. «Ανησυχώ πολύ όταν βλέπω την πόλωση και βλέπω τη γλώσσα που χρησιμοποιείται».
Αύξηση στις επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων και τζαμιών
Μουσουλμάνοι ηγέτες στην Ευρώπη λένε πως μετά την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου υπάρχει αύξηση στις επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων και τζαμιών και περιγράφουν ένα κλίμα φόβου, καθώς η παραπληροφόρηση διαδίδεται μέσω του Ίντερνετ.
«Ποτέ δεν είχα δει την κοινωνία μας τόσο πολωμένη», λέει η Ιμάν Ατά, διευθύντρια της βρετανικής μουσουλμανικής οργάνωσης Tell Mama (Measuring anti-Muslim Attacks), η οποία προβαίνει σε καταμέτρηση των αντιμουσουλμανικών επιθέσεων.
Στη Γερμανία, ο Κόπελκε λέει πως ένα δίκτυο σαλαφιστών (υπερσυντηρητικοί μουσουλμάνοι) έχει επανεμφανισθεί και μια νέα ομάδα influencers, οι οποίοι υποστηρίζουν τη Χαμάς, έχει προκύψει στο Instagram και στο TikTok.
Ένας σαλαφιστής ιεροκήρυκας απέκτησε 55.000 ακολούθους αφού δημιούργησε λογαριασμό στο TikTok μετά την επίθεση της Χαμάς και έχει αναρτήσει βίντεο που αμφισβητούν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
Πολλές μαχητικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η αλ Κάιντα, έχουν απευθύνει εκκλήσεις για επιθέσεις στη Δύση και βία εναντίον εβραίων και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών λένε πως η συνολική απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και την αλ-Κάιντα έχει υποχωρήσει.
Μόνο δύο από τις 16 ολοκληρωμένες «τρομοκρατικές επιθέσεις» που έγιναν πέρυσι στην ΕΕ ήταν «τζιχαντιστικές», σύμφωνα με τη Europol. Δεκατρείς αποδόθηκαν σε αριστερές και αναρχικές οργανώσεις και μία σε μια δεξιά οργάνωση.
«Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια απειλή που είναι περισσότερο διάχυτη και περισσότερο διαφοροποιημένη», λέει ο Τόμας Ρέναρντ, διευθυντής της δεξαμενής εγκεφάλων Διεθνές Κέντρο για την Αντιτρομοκρατία, ο οποίος υπογράμμισε πως περισσότεροι άνθρωποι ριζοσπαστικοποιούνται στο Ίντερνετ απ’ ό,τι σε χώρους όπως τζαμιά.