Η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε πως ένας 58χρονος άνδρας συνελήφθη για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας. Το BBC μετέδσε πως πρόκειται για τον σύζυγο της πρώην ηγέτιδας της χώρας, Νίκολα Στέρτζον.

Ο Πίτερ Μάρελ, που παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του SNP τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση μετά από αστυνομική έρευνα για την εξιχνίαση μιας υπόθεσης που αφορά την απώλεια περισσότερων από 600.000 λιρών που συγκεντρώθηκαν από τους υποστηρικτές της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το 2017.

Αυτά τα χρήματα υποτίθεται πως είχαν δεσμευτεί για δαπάνες σχετικά με την εκστρατεία, αλλά… έκαναν φτερά από τους λογαριασμούς του κόμματος.

Η Νίκολα Στέρτζον παραιτήθηκε από την ηγεσία της κυβέρνησης της Σκωτίας τον περασμένο μήνα, ύστερα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, εξηγώντας πως είχε γίνει πολύ διχαστική για να οδηγήσει το έθνος στην ανεξαρτησία.

Η ίδια έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) και πρωθυπουργός της σκωτσέζικης κυβέρνησης μετά την παραίτηση του προκατόχου της Αλεξ Σάλμοντ, το 2014. Οι Σκωτσέζοι τότε είχαν ψηφίσει σε δημοψήφισμα, σε ποσοστό 55%, υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτοτε ξανάρχισε τη μάχη για την ανεξαρτησία, ενθαρρυμένη από το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων. Η Στέρτζον είχε αγωνιστεί για τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, κάτι το οποίο απέρριπτε σθεναρά το Λονδίνο.

Ωστόσο αποδυναμώθηκε από την υιοθέτηση, τον Δεκέμβριο, του πολύ αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που διευκόλυνε τη φυλομετάβαση, επιτρέποντάς την από την ηλικία των 16 ετών και χωρίς ιατρική σύσταση.