Ο Λουνκίτο, ένα άγριο αρσενικό λιοντάρι που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα γηραιότερα στον κόσμο σκοτώθηκε από Μασάι κτηνοτρόφους στην Κένυα, ανακοίνωσαν σήμερα οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το λιοντάρι ήταν 19 ετών και σκοτώθηκε με λόγχες αφού διείσδυσε σε ένα μαντρί  στο χωριό Ολκελουνιγέτ το βράδυ της Τετάρτης (10/5),  ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κενυατικής υπηρεσίας προστασίας της φύσης (KWS), ο Πολ Τζινάρο.

Το Ολκελουνιγέτ συνορεύει με το Εθνικό Πάρκο Αμποσέλι – στη νότια Κένυα. Η ομάδα διατήρησης Lion Guardians είπε ότι ήταν «το γηραιότερο αρσενικό λιοντάρι στο οικοσύστημά μας και πιθανώς στην Αφρική». Τα περισσότερα λιοντάρια ζουν μέχρι τα 13 στην άγρια φύση.

Σχεδόν όλα τα λιοντάρια του κόσμου ζουν στην Αφρική με μικρό πληθυσμό στην Ινδία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άγριας Ζωής.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής της Κένυας (KWS) Πολ Τζινάρο είπε στο BBC ότι το λιοντάρι ήταν ηλικιωμένο και αδύναμο και περιπλανήθηκε στο χωριό για να αναζητήσει τροφή.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν ήταν το γηραιότερο λιοντάρι στη χώρα, αλλά σημείωσε ότι ήταν «πολύ ηλικιωμένο».

Η Πόλα Καχούμπου, φύλακας της άγριας ζωής και διευθύνουσα σύμβουλος της WildlifeDirect, είπε ότι πόνεσε από τη δολοφονία του λιονταριού και ζήτησε μέτρα για την προστασία της άγριας ζωής στη χώρα.

«Αυτό είναι το οριακό σημείο για τη σύγκρουση ανθρώπου-άγριας ζωής και πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως χώρα για να διατηρήσουμε τα λιοντάρια, τα οποία είναι αντιμέτωπα με εξαφάνιση».

Η μέση διάρκεια ζωής ενός λιονταριού είναι περίπου 13 χρόνια στη φύση, αν και μπορεί να ζήσει πολύ περισσότερο σε συνθήκες αιχμαλωσίας.