«Δεν είναι τώρα η ώρα να θρηνούμε νοσταλγικά για τους παλιούς καλούς καιρούς, όταν τόσα πολλά ήταν – υποτίθεται – καλύτερα. Τώρα το ζητούμενο είναι να θέσουμε από κοινού στόχους και να εργαστούμε ώστε μια νέα “καλή εποχή” να καταστεί εφικτή – τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη ως σύνολο», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη σημερινή ομιλία του στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

«Η ανταγωνιστικότητά μας αποτελεί προϋπόθεση για οικονομική επιτυχία. Και η ανταγωνιστικότητά μας αποτελεί προϋπόθεση για το μέλλον της Ευρώπης ως γεωπολιτικού παίκτη», προειδοποίησε ο Όλαφ Σολτς και επισήμανε ότι το «σύγχρονο μέλλον» της ΕΕ περιλαμβάνει και τη συμμόρφωση με τους κλιματικούς στόχους και τη συνοχή όλων των Ευρωπαίων.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πετύχει μια ακόμη καλύτερη, συνεχή προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να προετοιμαστεί για το «άνοιγμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε άλλα κράτη – μέλη».

«Μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η Ουκρανία θα λαμβάνει όπλα και εξοπλισμό προκειμένου να αντέξει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της (…) Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά και με όπλα, για όσο χρειαστεί», επανέλαβε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να διασφαλίζει ότι τα μέτρα της δεν θα παρακάμπτονται μέσω τρίτων χωρών.