Αμείωτες συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν ανάμεσα στον στρατό της χώρας και στους παραστρατιωτικούς που υπακούνε στον Στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει τα περισσότερα δημόσια κτήρια και υπουργεία της χώρας στο Χαρτούμ.

Η κόντρα του με τον αρχηγό του Στρατού της χώρας, τον Στρατηγό Αμπντελ Φατάχ αλ-Μπουρχάν έχει επαναφέρει τον εμφύλιο και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο σε 56 ανθρώπους, με 600 να είναι τραυματίες.

Σε αυτούς βρίσκονται δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, στη διάρκεια της αναστάσιμης ακολουθίας από τον Μητροπολίτη Νουβίας, τον πατέρα Σάββα. Συνολικά είναι 15 οι Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους στο Χαρτούμ, με την Ελλάδα να μην διαθέτει διπλωματική υπηρεσία στο Σουδάν και η κοντινότερη καθοδήγηση προέρχεται από την πρεσβεία στο Κάιρο.

Καθώς ο ΟΗΕ έχει αποφασίσε να αποσύρει όλες τις δυνάμεις ανθρωπιστικής βοήθειας, η κατάσταση στο Σουδάν γίνεται όλο και πιο επισφαλής.

Μιλώντας στον ALPHA, o Μητροπολίτης εξήγησε πως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή σε επίπεδο εχθροπραξιών και μίλησε για την υγεία των δύο ανθρώπων που τραυματίστηκαν όταν βγήκαν από την εκκλησία για να δουν τι συμβαίνει.

«Από έξω τώρα έχουμε πρόβλημα. Έχουμε πυροβολισμούς έξω από την Μητρόπολη και έχω κόσμο μέσα, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί από χθες το πρωί που ήταν η Ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν και είχαμε τους δύο τραυματίες. Είναι πυροβολισμοί, όχι πυροβολισμός (αυτό που ακούσατε), έξω από τη Μητρόπολη», ανέφερε ο Μητροπολίτης Νουβίας στην επικοινωνία του με τον δημοσιογράφο Αλέξη Κουβέλη.

«Οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους, εκτός από δύο που τραυματίστηκαν, έσκασε μια ρουκέτα στα πόδια τους στην ελληνική κοινότητα, κοντά στην εκκλησία και νοσηλεύονται. Έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο, έχουν τραυματιστεί ο ένας στα δύο κάτω άκρα, και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, στην κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους», είπε για τους δύο Έλληνες.

Τι ενώνει τους δύο αντίπαλους Στρατηγούς και τι τους χωρίζει

Ο Ντάγκαλο έκανε δηλώσεις στο Al Jazeera και εκεί αποκάλεσε τον αλ-Μπουρχάν «εγκληματία».

Ο Ντάγκαλο, που ηγείται των παραστρατιωτικών, είναι γνωστός από τις αρχές της χιλιετίας για την εγκληματική του δράση στο Σουδάν και δη στο Νταρφούρ, όπου συμμετείχε στον εμφύλιο και ευθύνεται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις του σκότωσαν το 2019 τουλάχιστον 118 ανθρώπους στη διάρκεια συλλαλητηρίων υπέρ της δημοκρατίας.

Ντάγκαλο και Μπουρχάν είχαν εκτοπίσει το 2019 τον Πρόεδρο Ομάρ αλ-Μπασίρ και από τότε βρίσκονται σε ένα πολωτικό κλίμα, προβαίνοντας συχνά πυκνά σε εχθροπραξίες. Ποτέ όμως τέτοιου μεγέθους.

Το προεδρικό παλάτι και τα κεντρικά του στρατεύματος στο Χαρτούμ έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης, με τον Στρατό να κατηγορεί τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Ντάγκαλο πως προκάλεσαν την εμφύλια σύγκρουση. «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση ή διάλογος πριν αφοπλίσουμε τον επαναστατικό στρατό του Ντάγκαλο», ανακοίνωσε ο Στρατός και έχει επικηρύξει τον Στρατηγό με μια αφίσα στην οποία αναγράφεται ως «φυγάς εγκληματίας».

Η εντολή προς τους πολίτες είναι να μείνουν στα σπίτια τους, κάτι που έχουν κάνει όλες οι χώρες που έχουν δικούς τους ανθρώπους εκεί.

«Η σουδανική Αεροπορία θα καθαρίσει τις επαναστατικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης. Ζητάμε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να μη βγουν καθόλου έξω».

Γι’ αυτό τον λόγο έχει κηρυχθεί εθνική αργία, ώστε να μην λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις όσο μαίνεται η διαμάχη.

Η κατάσταση έχει κινητοποιήσει τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών που θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα, ενώ η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν, οι δύο χώρες που συνορεύουν με το Σουδάν, έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν για διαπραγματεύσεις.

Το Σουδάν αποτελεί μια χώρα διεθνούς ενδιαφέροντος για ακόμα έναν λόγο: τόσο ο Ντάγκαλο όσο και ο αλ-Μπουρχάν συνεργάζονται με τη Ρωσία και της προσέφεραν απόθεμα σε χρυσό για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Ντάγκαλο παρείχε και εκπαίδευση με οπλισμό σε Ρώσους στρατιώτες.

Μέχρι αρκετά πρόσφατα οι δύο Στρατηγοί ήταν σε μια αρμονία. Όμως, τους τελευταίους μήνες υπήρξε ρήγμα στην επικοινωνία τους, καθώς αναζητούνταν οι όροι ώστε οι ΔΤΥ να γίνουν παρακλάδι του στρατού και να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση.

Η διαφωνία που προέκυψε, αφορούσε το καθεστώς που θα είχαν οι αξιωματικοί των ΔΤΥ ως προς την ιεραρχία του στρατού στο μέλλον, αν θα ήταν υπό την διοίκηση του επικεφαλής του στρατού ή του Μπουρχάν και φυσικά το timeline της συνένωσης των δύο δυνάμεων.

Στο βάθος όμως της σύγκρουσης, υπάρχει το σχέδιο του αλ-Μπουρχάν να επαναφέρει το Σουδάν σε μέρες σκοτεινές, σε μέρες που είχαν αφήσει πίσω, μετά την συνεργασία του με πρώην ηγέτες των Ισλαμιστών.

* Πηγή φωτογραφίας: Twitter/ZeroCool