Ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής Πρεσβείας Καΐρου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Φόβοι στο Σουδάν για την επόμενη ημέρα
Πάνω από μια εβδομάδα θανατηφόρων εμφύλιων συγκρούσεων συμπληρώνονται και πολλές κυβερνήσεις κινήθηκαν για να απομακρύνουν τους ομογενείς μέσω αέρα, ξηράς και θάλασσας. Αλλά καθώς οι πρεσβείες κλείνουν και οι διπλωμάτες και το προσωπικό του ΟΗΕ φεύγουν με ειδικές πτήσεις και λεωφορεία, πολλοί Σουδανοί λένε ότι αφήνονται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, σημειώνει το Reuters.
«Γιατί ο κόσμος μας εγκαταλείπει σε καιρό πολέμου;» είπε η Σουμάγια Γιασίν, 27. Κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις ότι «ανησυχούν μόνο για τα συμφέροντά τους».
Η μάχη για την εξουσία μεταξύ του σουδανικού στρατού και μιας παραστρατιωτικής ομάδας γνωστής ως Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έχει σκοτώσει εκατοντάδες από τις 15 Απριλίου και έχει μετατρέψει κατοικημένες περιοχές σε εμπόλεμες ζώνες.
Η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν την Τρίτη (25/4) ότι είχαν εκκενώσει περισσότερους από 500 αλλοδαπούς, καθώς η Βρετανία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκκένωση για να απομακρύνει τους πολίτες της.
Οι ίδιοι οι ξένοι έχουν εγκλωβιστεί στη βία. Οι πρεσβείες δέχθηκαν επίθεση, μια διπλωματική αυτοκινητοπομπή των ΗΠΑ δέχτηκε πυρά, ένας Γάλλος κομάντο τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής εκκένωσης και ένας Αιγύπτιος ακόλουθος σκοτώθηκε καθ’ οδόν προς την πρεσβεία του.
Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει στην Αίγυπτο, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν. Αλλά για τους απλούς ανθρώπους, το κόστος της εξόδου αυξάνεται.
Ένας ναύλος λεωφορείου για την Αίγυπτο έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί και αντιστοιχεί σε περίπου 340 δολάρια, όπως είπε ένας άνδρας στο Χαρτούμ που συστήθηκε ως Καράμ, φορώντας ένα σακίδιο καθώς περίμενε κοντά σε μια στάση λεωφορείου: «Και κάθε μέρα υπάρχει μια αλλαγή».
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναφέρει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα και καύσιμα. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν κλείσει από τις μάχες. Πολλοί έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους και σημειώνονται λεηλασίες.
Κοινοτικές ομάδες, ιστότοποι και εφαρμογές έχουν εμφανιστεί για να κινητοποιήσουν την παροχή ιατρικής βοήθειας και βασικές προμήθειες.
Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαχών και οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχασαν προσωπικό, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είχε εξουσιοδοτήσει την προσωρινή μετεγκατάσταση προσωπικού του ΟΗΕ.
«Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Ο ΟΗΕ δεν φεύγει», έγραψε στο Twitter. «Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το έργο μας εντός και εκτός της χώρας».