Οι άλλοτε συνοδοιπόροι στρατηγοί του Σουδάν Αμπντούλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο -γνωστός ως Χεμέντι- έγιναν θανάσιμοι εχθροί με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες αιματηρές συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. Μάλιστα, την ίδια στιγμή ξένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό των πολιτών τους.

Νωρίτερα, ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μελών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε για το θέμα με τον Ζοσέπ Μπορέλ, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι απομακρύνσεις ξένων πολιτών.

Ωστόσο παρόλο που και οι δύο πλευρές ανέφεραν την Παρασκευή ότι θα τηρήσουν μια τριήμερη εκεχειρία, κάτι τέτοιο δε συνέβη με τις μάχες να συνεχίζονται.

Το Χαρτούμ στο επίκεντρο

Το τεράστιο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει έχει θέσει εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο. Χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι του Σουδάν στα σπίτια τους, χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό με ακραίες καιρικές συνθήκες. Το Χαρτούμ είναι το επίκεντρο των πιο σκληρών μαχών, με αεροπορικές επιδρομές, άρματα μάχης στους δρόμους και πυρά στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες.

Ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 413 νεκρούς και 3.551 τραυματίες, ένας αριθμός που αυξάνεται συνεχώς εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Πώς ξέσπασαν οι μάχες

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και του πρώην αναπληρωτή του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό «Χεμέντι», επικεφαλής της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης ( RSF). Ακτιβιστές στο Σουδάν φοβούνταν ότι ήταν αναπόφευκτη μια μάχη εξουσίας μεταξύ του στρατού και της RSF που ηγήθηκαν πραξικοπήματος κατά της μεταβατικής κυβέρνησης που τέθηκε σε ισχύ μετά την απομάκρυνση του Ομάρ αλ Μπασίρ από την προεδρία το 2019.

«Ο Μπουρχάν και ο Χέμεντι είναι και οι δύο γενοκτόνοι», είπε ένας ακτιβιστής στον Guardian.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι το άμεσο αποτέλεσμα ενός άγριου αγώνα εξουσίας στο εσωτερικό της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, σημειώνει το BBC σε δημοσίευμά του.

Η μάχη για την εξουσία

Από το πραξικόπημα του 2021, το Σουδάν διοικείται από ένα συμβούλιο στρατηγών, με επικεφαλής τους δύο στρατιωτικούς που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης, τον Μπουχράν και τον Χεμέντι.Η σχέσεις των δύο ανδρών έχουν μακρά ιστορία. Και οι δύο έπαιξαν βασικό ρόλο στην αντεπίθεση κατά των ανταρτών, στον εμφύλιο πόλεμο στη δυτική περιοχή του Σουδάν που ξεκίνησε το 2003, ενω ηγήθηκαν και του αγώνα για την ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος .Ο στρατηγός Μπουρχάν ανέβηκε στον έλεγχο του σουδανικού στρατού στο Νταρφούρ.

Ο Χεμέντι ήταν διοικητής μιας από τις πολλές αραβικές πολιτοφυλακές, συλλογικά γνωστές ως Janjaweed.Το ρήγμαΟ στρατηγός Χεμέντι, επικεφαλής του RSF, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που έχουν διαφωνήσει σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η χώρα και την προτεινόμενη μετάβαση προς την δημοκρατική διακυβέρνηση.Το ρήγμα μεταξύ των δύο ανδρών για την εξουσία προκλήθηκε στην κοινοποίηση των σχεδίων για την ενσωμάτωση των 100.000 ανδρών της RSF στον εθνικό στρατό, θέτοντας το ερώτημα ποιος θα ηγείται στη συνέχεια της νέας στρατιωτικής δύναμης.

Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επιλύσουν την κατάσταση, αλλά αυτές δεν έγιναν ποτέ.

Τι ζητούν οι δύο πλευρές

Ο στρατηγός Χεμέντι έχει πει ότι το πραξικόπημα του 2021 ήταν λάθος και έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει τον εαυτό του και την RSF ως μέρος του λαού, ενάντια στις ελίτ του Χαρτούμ. Ενώ έχει κάποια υποστήριξη, πολλοί δυσκολεύονται να πιστέψουν τη συγκεκριμένη θέση, δεδομένου του βάναυσου ιστορικού της παραστρατιωτικής δύναμης, σχολιάζει το βρετανικό μέσο.Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός Μπουρχάν δήλωσε ότι ο στρατός θα παραδώσει πλήρως την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση, παραγκωνίζοντας περαιτέρω τους πολιτικούς εκπροσώπους που αναμένεται να αποτελέσουν μέρος μιας συμφωνίας για τον καταμερισμό της εξουσίας.Υπάρχουν όμως υποψίες ότι και οι δύο στρατιωτικοί και οι υποστηρικτές τους ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί στον πλούτο και την επιρροή που έχουν έκαστος εάν απομακρυνθούν από τις ισχυρές τους θέσεις.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν «καταστροφική». Πολλές ομάδες βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υπό-οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, έχουν αναστείλει τις ανθρωπιστικές τους επιχειρήσεις λόγω της έκρηξης βίας.

Οι ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις πιστεύουν επίσης ότι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να «ανοίξει το δρόμο για μια πιο μόνιμη κατάπαυση», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες φωνές στις συζητήσεις, τόσο από τον Κόλπο, όσο και από τους Αφρικανούς, από διεθνείς οργανισμούς, από τις ΗΠΑ, για να παρακαλέσουμε και τους δύο να σταματήσουν τις μάχες, τουλάχιστον προσωρινά, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια διαπραγμάτευση που θα έχει ως αποτέλεσμα να διασωθούν οι άμαχοι», δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή, η σουδανική πηγή, η οποία γνωρίζει τόσο τον Αλ-Μπουρχάν όσο και τον Χεμεντί, είναι επιφυλακτική ως προς τη δυνατότητα να πειστούν οι στρατηγοί να σταματήσουν τις μάχες, πριν ο ένας από τους δύο ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή. «Η σχέση τους βρίσκεται στο σημείο χωρίς επιστροφή…» πρόσθεσε.

Η Ιταλία επιχειρεί να απομακρύνει τους πολίτες της

Η Ιταλία θα επιχειρήσει να απομακρύνει σήμερα τους πολίτες της από το Σουδάν, όπου εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα μαίνονται φονικές μάχες ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς, ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επαναπατρισμού για την ασφάλεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σουδάν», δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών Μαρία Τριπόντι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Tgcom24.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται σε μήνυμα που εστάλη από τη μονάδα του υπουργείου για την αντιμετώπιση κρίσεων προς τους Ιταλούς οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στη σουδανική πρωτεύουσα.

«Εργαζόμαστε για ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναχώρηση από το Χαρτουμ, που θα μπορούσε να λάβει χώρα σήμερα, Κυριακή 23 Απριλίου», αναφέρει η μονάδα κρίσης σ’ αυτό το μήνυμα, το οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI.

«Το σημείο συγκέντρωσης θα είναι από τώρα ως τις 12:00 στην κατοικία του πρεσβευτή», προσθέτει η εν λόγω μονάδα του ιταλικού ΥΠΕΞ διευκρινίζοντας πως αυτή η επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών οργανώθηκε σε συνεργασία με το ιταλικό υπουργείο Άμυνας.

Από τις 15 Απριλίου, οι δύο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021 έχουν ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο στο Σουδάν.

Οι βιαιότητες, κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε περισσότερους από 420 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 3.700. Έχουν ακόμη προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή και εκτός των συνόρων της χώρας, προς το Τσαντ και την Αίγυπτο. Έχουν επίσης επιφέρει την κινητοποίηση χωρών για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Photo Credits: ERT