Σφοδρά πυρά ακούστηκαν και πάλι στο Χαρτούμ, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, «σπάζοντας» την 24ωρη κατάπαυση του πυρός, λίγη ώρα αφότου επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το απόγευμα της Τρίτης (18/04), κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ στις αντιμαχόμενες πλευρές.
Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν τη στιγμή που αραβικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν ζωντανά από την πρωτεύουσα του Σουδάν, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας). Μαχητικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν να πετούν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται, είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ Αλ Μπουρχάν όσο και με τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, και ζήτησε να σιγήσουν τα όπλα ώστε οι Σουδανοί «να επανενωθούν με ασφάλεια με τις οικογένειές τους» και να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Ένα μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά το Σουδάν, ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, είπε στο Arabiya TV ότι η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει 24 ώρες και δεν θα παραταθεί. Πάντως, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είπε ότι άκουσε άρματα να βάλλουν λίγη ώρα αφότου έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.
Δεν είναι σαφές, σε αυτήν την χαοτική κατάσταση, ποιος ευθύνεται. Οι RSF, σε ανάρτησή τους στο Facebook, κατηγόρησαν τον στρατό για την παραβίαση της συμφωνίας. Ένας κάτοικος είπε στο Reuters ότι άκουσαν μια αεροπορική επιδρομή στο Ομντουρμάν, στη «δίδυμη πόλη» του Χαρτούμ, στην απέναντι όχθη του Νείλου.
Νωρίτερα, ακούγονταν σε όλο το Χαρτούμ οι ήχοι μαχητικών αεροσκαφών και εκρήξεων. Κάτοικοι των πόλεων Ομντουρμάν και Μπάχρι είπαν ότι άκουσαν αντιαεροπορικά πυρά και τα σπίτια τους τραντάζονταν από τα αεροπορικά πλήγματα. Οι μάχες μαίνονταν επίσης στο δυτικό Σουδάν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Τι γίνεται με τους Έλληνες στο Σουδάν
Με τις προμηθειες να εξαντλούνται, χωρίς ηλεκτρικό ρευμα και νερό, δεν τολμουν να βγουν έξω από τον ελληνορθόδοξο ναό ή τα άλλα οικήματα στα οποία έχουν βρει καταφύγιο.
Δραματική έκκληση για βοηθεια απευθύνουν μέσω του ΣΚΑΪ οι εγκλωβισμένοι αλλά και οι τραυματίες συμπατριώτες μας στο Σουδάν. Με τις προμηθειες να εξαντλούνται, χωρίς ηλεκτρικό ρευμα και νερό, δεν τολμουν να βγουν έξω από τον ελληνορθόδοξο ναό ή τα άλλα οικήματα στα οποία έχουν βρει καταφύγιο.
«Πυρά ακούμε συνέχεια, κανονιές συνέχεια, βλέπουμε καπνό από το στρατηγείο που δεν είναι τόσο μακριά από εμάς. Μερικές προμήθειες έχουμε για δύο-τρεις ημέρες ακόμα, είμαστε στην τέταρτη ημέρα τώρα», αναφέρει Έλληνας εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο. Έτσι, για τέταρτο 24ωρο οι Έλληνες κάτοικοι του Χαρτούμ παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς πολλά τρόφιμα, χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.
Βέβαια, εκτός από τους 15 Έλληνες που βρίσκονται στην εκκλησία, υπάρχουν ακόμα και δεκάδες εγκλωβισμένοι σε σπίτια. Οι σφοδρές μάχες βρήκαν τον Αθανάσιο Παγουλάτο στο ξενοδοχείο του. Εκεί παραμένει για τέταρτη ημέρα μαζί με την κουνιάδα του, πέντε πελάτες και τέσσερα άτομα από το προσωπικό.
«Εμείς βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλεως. Είμαστε τώρα τέσσερις ημέρες αποκλεισμένοι. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη, δεν είναι να βγαίνει κανένας έξω και δυστυχώς έχουν κλείσει και το ρεύμα και με το να μην υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει και νερό», αναφέρει ο Αθανάσιος Παγουλάτος που είναι εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο.
Η αγωνία μεγαλώνει και για τους δύο Έλληνες τραυματίες που περιμένουν μέρες για να χειρουργηθούν. «Περιμένουμε ακόμα τις λάμες, είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν εδώ, αλλα πονάω πολύ και πρέπει το χειρουργειο να γίνει άμεσα. Οι γιατροί δεν μπορούν, λόγω της κατάστασης, να φτάσουν έγκαιρα στο νοσοκομέιο. Πρέπει να γίνει μια κινητοποιήση για όλους τους Έλληνες που είμαστε εδώ», δηλώνει ο Έλληνας τραυματίας.
Την ίδια ώρα, Ελληνες που έχουν τους συγγενείς τους στο Σουδάν είναι φοβισμένοι καθώς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω. Δεν μπορούσα. Έχω πάρει πολλές φορές. Ούτε χτυπάει, η γραμμή είναι νεκρή. Οι άνθρωποι εκεί τώρα δεν ξέρουμε και σε τι κατάσταση είναι, αν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους», δηλώνει ο κ. Γιώργος Ευαγγελινέλης.
«Εβδομήντα τέσσερις συμπολίτες μας είναι αυτοί που μέχρι τώρα που μιλάμε, θέλουν να αφήσουν το Σουδάν αν φτιαχτεί ασφαλής δίοδος και έχουμε στην ουσία μία συντεταγμένη αποχώρηση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης.