Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε μία τοπική ιατρική οργάνωση. Η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των πανίσχυρων RSF, όπως ανέφερε ο στρατός, καθώς οι συγκρούσεις γενικεύονται σε όλη τη χώρα. Δύο Έλληνες ανάμεσα στους σοβαρά τραυματίες.

Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό.

Ο στρατός του Σουδάν δηλώνει ότι διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των παραστρατιωτικών, τους οποίους αποκαλεί «εχθρούς», και ότι διατηρεί τον έλεγχο όλων των βάσεων και των αεροδρομίων, ενώ ισχυρίζεται ότι αμύνεται σε επιθέσεις των παραστρατιωτικών σε στρατηγικά σημεία του Χαρτούμ.

Ο διοικητής των RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως «Χεμεντί», χαρακτήρισε τον αρχηγό του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, ως «εγκληματία», κατηγορώντας τον στρατό για τη διενέργεια πραξικοπήματος, σε μία ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Ο Χεμεντί είπε ότι οι στρατιώτες του οδηγήθηκαν στην πολεμική αντιπαράθεση, καθώς οι συγκρούσεις με τον στρατό ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, μετά από ημέρες κλιμάκωσης της έντασης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι νεκροί στο Σουδάν έχουν φτάσει τους 30 και υπάρχουν ακόμα 400 τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και εθελοντές του ΟΗΕ στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, οι οποίοι παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στο Νταρφούρ.

Ποια η κατάσταση των Ελλήνων

Την ώρα που ξέσπασαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στον Στρατό και παραστρατιωτικές δυνάμεις στο Χαρτούμ, τελείτο η λειτουργία της Ανάστασης από τον μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουβάν, Σάββα. Εκείνη τη στιγμή δύο Έλληνες βγήκαν να δουν τι συμβαίνει και τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη ρουκέτες.

Ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας δήλωσε ότι την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησίας ήταν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες. Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη, είπε, οπότε η λειτουργία συντομεύτηκε.

«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο», ανέφερε στην ΕΡΤ.

Σύσταση από το ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους Έλληνες στο Σουδάν να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς δεν υπάρχει πρεσβεία της Ελλάδας στην περιοχή.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119)».

Διεθνής ανησυχία

Η Αίγυπτος, ένα από τα αραβικά κράτη με τη μεγαλύτερη επιρροή, εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις συγκρούσεις και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν, Τζον Γκόντφρεϊ, δήλωσε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στις άμεσες μάχες είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και κάλεσε επειγόντως την ανώτερη ηγεσία να σταματήσει τις συγκρούσεις. Ο ίδιος και το προσωπικό της πρεσβείας είχαν βρει καταφύγιο στη θέση τους.

Ο στρατός δήλωσε ότι οι RSF προσπάθησαν να επιτεθούν στα στρατεύματά τους σε διάφορες θέσεις, αφού αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σφοδρά πυρά σε πολλά μέρη της χώρας, αυξάνοντας τους φόβους για μια πλήρη σύγκρουση. Οι RSF, οι οποίοι σύμφωνα με αναλυτές είναι 100.000 άνδρες, δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους δέχθηκαν επίθεση πρώτα από τον στρατό.

Σουδάν

Μια παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ των RSF και του στρατού θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση ασφαλείας σε μια τεράστια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και εξάρσεις φυλετικής βίας.

Τα πολιτικά κόμματα που είχαν υπογράψει μια αρχική συμφωνία κατανομής της εξουσίας με τον στρατό και τις RSF τους κάλεσαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Η ρωσική πρεσβεία ζήτησε επίσης τον τερματισμό της βίας.

Οι RSF, οι οποίοι μαζί με τον στρατό ανέτρεψαν τον επί μακρόν κυβερνώντα δικτάτορα Ομάρ αλ-Μπασίρ το 2019, άρχισαν να αναδιατάσσουν μονάδες στο Χαρτούμ και αλλού εν μέσω συνομιλιών τον περασμένο μήνα για την ενσωμάτωσή τους στον στρατό στο πλαίσιο ενός μεταβατικού σχεδίου που θα οδηγούσε σε νέες εκλογές.