Οι αντίπαλοι διοικητές του Σουδάν συμφώνησαν σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός από το βράδυ της Τρίτης (18/04), έπειτα από πιέσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για τις φονικές μάχες που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα Χαρτούμ, με πυροβολισμούς ακόμα και εναντίον αμερικανικής διπλωματικής αυτοκινητοπομπής.
Η σύγκρουση μεταξύ των ένοπλων κυβερνητικών φατριών του Σουδάν ξέσπασε πριν από τέσσερις ημέρες και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 185 ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας καταστροφική ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, σύμφωνα με το Reuters.
Η κατάπαυση του πυρός άρχισε στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα) και δεν θα παραταθεί πέραν των συμφωνηθέντων 24 ωρών, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ο στρατηγός του στρατού Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.
Πάντως, νωρίς το πρωί της Τρίτης (18/04), πυροβολισμοί έπεφταν στο Χαρτούμ συνοδευόμενοι από τον ήχο πολεμικών αεροσκαφών και εκρήξεις. Κάτοικοι στις γειτονικές πόλεις Ομντουρμάν και Μπαχρί ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές που συγκλόνισαν κτήρια. Μάχες μαίνονταν, επίσης, στα δυτικά της χώρας, όπως ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.
Η αμερικανική παρέμβαση στο Σουδάν
Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές συνομιλίες με τους αντίπαλους διοικητές, δηλαδή με τον αρχηγό του στρατού και τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), των οποίων η διαμάχη για την εξουσία εκτροχίασε ένα σχέδιο που υποστηριζόταν διεθνώς για τη μετάβαση σε πολιτική διακυβέρνηση ύστερα από δεκαετίες απολυταρχίας και στρατιωτικού ελέγχου.
Έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι τηλεφώνησε τόσο στον επικεφαλής των RSF στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστό ως «Χεμέντι», όσο και στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, απευθύνοντας έκκληση για 24ωρη κατάπαυση του πυρός «ώστε να επιτραπεί στους Σουδανούς να επανενωθούν με ασφάλεια με τις οικογένειές τους» και να τους παρασχεθεί ανακούφιση.
Ακόμα, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση στο Σουδάν παρά το γεγονός ότι τα οχήματα έφεραν διπλωματικές πινακίδες κυκλοφορίας και αμερικανικές σημαίες. Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι η επίθεση έγινε από δυνάμεις που συνδέονται με τις RSF, είπε, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως «απερίσκεπτη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλο το αμερικανικό προσωπικό είναι ασφαλές μετά το περιστατικό.
Μετά το τηλεφώνημα, ο «Χεμέντι» δήλωσε ότι οι RSF ενέκριναν την κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των πολιτών και η εκκένωση των τραυματιών στο Σουδάν.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο «Χεμέντι» σημείωσε ότι «συζήτησε επείγοντα ζητήματα» με τον Άντονι Μπλίνκεν και ότι προγραμματίστηκαν περισσότερες συνομιλίες. Οι RSF εξέδωσαν, επίσης, μια ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν ότι δίνουν μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας», κάνοντας λόγο για «νέα επανάσταση».
Τι γίνεται με τους εκλωβισμένους Έλληνες
Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελληνόρθοδοξη Μητρόπολη στο Σουδάν, καθώς και για τους δύο τραυματίες που νοσηλεύονται χωρίς να έχουν υποβληθεί ακόμα σε χειρουργική επέμβαση.
Σύμφωνα με το OPEN, οι γιατροί δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται οι ομογενείς. Την ίδια ώρα, η κατάσταση παραμένει δραματική και για τους Έλληνες, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στη Mητρόπολη.
Μάλιστα, μία εγκλωβισμένη Ελληνίδα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι «οι προμήθειες όσων βρίσκονται εκεί τελειώνουν, ενώ προσπαθούν να κάνουν οικονομία στη γεννήτρια έτσι ώστε να έχουν ρεύμα».
Photo credits: YouTube | Inside Edition