Η αγωνία κορυφώνεται για τους εγκλωβισμένους Έλληνες στο Σουδάν, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης. Επομένως, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (19/04), καταστρώνεται το σχέδιο «Κόσμος» για τη διάσωση των συμπατριωτών μας από την αφρικανική χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, στο σχέδιο «Κόσμος» προβλέπεται η συμμετοχή κομάντο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και φρεγάτας ή αεροπλάνου.

Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» για την απομάκρυνση των Ελλήνων, θα ειδοποιηθούν να συγκεντρωθούν σε προκαθαρισμένο σημείο, είτε σε αεροδρόμιο είτε σε λιμάνι. Η επιχειρήση αυτή ενδέχεται να γίνει με πιθανή συνεργασία και άλλων χωρών.

Εν συνεχεία, στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι του Σουδάν θα τους περιμένει Ειδικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων (αλεξιπτωτιστές), εκπαιδευμένο για τέτοιους σκοπούς. Έπειτα, θα επιβιβαστούν είτε σε φρεγάτα είτε σε ελικόπτερο ή αεροσκάφος. Άγνωστο, όμως, παραμένει αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα απευθείας.

Σε ασφαλές σημείο στο Σουδάν οι δύο Έλληνες τραυματίες

Οι δύο Έλληνες τραυματίες που νοσηλεύονταν στο Σουδάν, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (19/04), βρίσκονται πλέον σε ασφαλές σημείο και δεν κινδυνεύουν από πυρά εν μέσω εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης στην αφρικανική χώρα.

Αγωνία υπήρχε για τους δύο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονταν σε νοσοκομείο, το οποίο είναι έξω από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, και έγινε στόχος πυρών. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν Σάββας, οι Έλληνες έχουν πλέον μεταφερθεί στο σπίτι του ενός εκ των δύο τραυματιών και δεν κινδυνεύουν.

Ο ένας είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο ο δεύτερος έχει θραύσματα στο πόδι του και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Αυτό δεν ήταν εφικτό να γίνει μέσα στο νοσοκομείο, καθώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να φτάσουν λόγω των ακατάπαυστων πυρών και εκρήξεων στους δρόμους της πόλης.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των δύο Ελλήνων από το νοσοκομείο του Χαρτούμ ήταν αρκετά επικίνδυνη και δύσκολη. «Νόμιζα πως ήρθε το τέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Νουβίας, σύμφωνα με το OPEN.

Επίσης, βάσει νεότερων πληροφοριών, στην οροφή της Μητρόπολης όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα 15 άτομα ανάμεσά τους και Έλληνες, έπιασε φωτιά και ευτυχώς κατάφερε να σβήσει, επειδή επενέβη ο Στρατός του Σουδάν.