Σίγουρα στις σχέσεις των πελατών των εστιατορίων και των επιχειρηματιών υπάρχουν κάποιες φορές εντάσεις σχετικά με τις πρακτικές φιλοδωρήματος και τα πρόσθετα τέλη φαγητού, ειδικά τη φετινή χρονιά.

Η εξάπλωση των ψηφιακών συστημάτων πληρωμών με οθόνη αφής έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργείται θέμα στην καταβολή του φιλοδωρήματος ή σχετικά με το ύψος του λογαριασμού.

Κάποια άλλα καταστήματα επιλέγουν να επιβαρύνουν τους λογαριασμούς των γευμάτων με διάφορες χρεώσεις, όπως ασφαλείας, καρτών και «διοικητικά τέλη», άλλα προσπαθούν να εξασφαλίσουν υψηλότερα κέρδη εξετάζοντας τις κρατήσεις για να δώσουν προτεραιότητα στους πελάτες που πληρώνουν περισσότερα και σε πιο σταθερούς πελάτες που επιλέγουν το μαγαζί συχνότερα.

Αλλά αυτό που συμβαίνει στο St Tropez ξεπερνά κάθε ευφάνταστη ιδέα: Μερικά εστιατόρια στο St Tropez λένε στους πελάτες ότι οι κρατήσεις κοστίζουν πάνω από 1.500$ ανά άτομο και πάνω από 5.000$ ελάχιστη δαπάνη για ένα τραπέζι, δήλωσαν πελάτες των συγκεκριμένων εστιατορίων στην εφημερίδα Nice Matin και αργότερα στον Guardian.

Ορισμένα από αυτά τα εστιατόρια απαιτούν επίσης υψηλά φιλοδωρήματα ή αρνούνται κατηγορηματικά να κάνουν κράτηση σε πελάτες που θέλουν να ξαναπάνε στο μαγαζί τους εάν οι προηγούμενες γευστικές εμπειρίες τους δεν είχαν αρκετά υψηλούς λογαριασμούς.

Η δήμαρχος του St Tropez, Silvia Siri, έχει αρχίσει να ασχολείται με τις πρακτικές αυτών των εστιατορίων. Το St. Tropez, ένα από τα πιο ακριβά μέρη για να ζεις στη Γαλλία, είναι επίσης ένα δημοφιλές μέρος διακοπών για διεθνείς ταξιδιώτες και διασημότητες.

«Αυτές οι πρακτικές είναι απεχθείς για το θέρετρο και συνεπώς για την πελατεία μας, αλλά και για τους ντόπιους», είπε η Siri στη Nice Matin.

«Μας έχουν ήδη διώξει από τα διαμερίσματά μας και πολύ σύντομα θα μας διώξουν και από τα εστιατόριά μας -δεν μπορούμε να φάμε έξω».

Η Siri είπε στην εφημερίδα Nice Matin ότι θα αρχίσει να μιλά με ιδιοκτήτες εστιατορίων και προειδοποίησε ότι τα εστιατόρια μπορεί να κινδυνεύσουν να χάσουν τις άδειές τους εάν κριθούν ένοχοι για «οργανωμένο εκβιασμό» και «παράνομη σύνταξη βάσεων δεδομένων» πελατών.