Στην πιο κρίσιμη φάση της φαίνεται πως περνάει η προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να προωθήσει μέσω προεδρικού διατάγματος την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων από τα 62 στα 64 έτη. Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδώσει τις αποφάσεις του στις 14 Απριλίου.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο θα υπάρξουν δύο αποφάσεις. Μία για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε μετά από προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος της Γαλλίας και μία για το παραδεκτό του αιτήματος για δημοψήφισμα που υπέβαλε η Αριστερά. Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είχε παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Συμβούλιο στις 21 Μαρτίου.

Το σχέδιο του προέδρου και της κυβέρνησης, το οποίο έχει συναντήσει έντονη αντίδραση τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αντιμετωπίζει ακόμη διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε έμμεσα από την Εθνοσυνέλευση, με τη χρήση του άρθρου 49 παράγραφος 3 του γαλλικού συντάγματος (αφού η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μέσω της οποίας θα ακυρωνόταν η ψήφιση του νομοσχεδίου, απορρίφθηκε από τους Γάλλους βουλευτές, έστω και οριακά).

Σε απεργειακό κλοιό η χώρα

Παρότι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου αναμένεται με αγωνία από τους κυβερνώντες, αυτό που περιμένει ο Εμανουέλ Μακρόν είναι πότε θα παρουσιάσει μια πρώτη κάμψη το κύμα αντίδρασης που έχει παραλύσει τη Γαλλία εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, αλλά τις τελευταίες μέρες η κατάσταση έχει ξεφύγει με επεισόδια σε όλες τις πόλεις της χώρας. Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι η επόμενη απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου.

Χτες, σχεδόν 740.000 διαδηλωτές, από τους οποίους 93.000 στο Παρίσι, συμμετείχαν στη 10η ημέρα κινητοποίησης κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν.

Τα συνδικάτα ζητούν από τον Μακρόν και τη φιλική προς εκείνον κυβέρνηση Μπορν να αποσύρουν ή να αναβάλουν την τελική κύρωση του νομοσχεδίου, το οποίο δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον πρόεδρο της Γαλλίας και δεν έχει δημοσιευθεί, εν αναμονή της κρίσης του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι έχει διάθεση διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα, για άλλα όμως ζητήματα και όχι για το συνταξιοδοτικό.

«Κατρακυλάει» η δημοτικότητα του Μακρόν

Yποχώρηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει σε δημοσκόπηση ο Εμανουέλ Μακρόν από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων. Εντούτοις, ο Γάλλος πρόεδρος μοιάζει ανένδοτος τη δεδομένη χρονική στιγμή και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι «η μεταρρύθμιση θα πάει μέχρι το τέλος».