Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (20/04).

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέτισε φόρο τιμής στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους, πολεμώντας τις ρωσικές δυνάμεις και επιθεώρησε τον ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό που εκτίθεται σε κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Η επίσκεψη του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την DW, πραγματοποιείται την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την εαρινή τους αντεπίθεση, αφού η προσπάθεια της Ρωσίας να σημειώσει κέρδη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ιδίως γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής.

Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επίθεσης. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προσκαλέσει τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, που θα γίνει τον Ιούλιο.

Επισημαίνεται ότι το Κίεβο άρχισε μια προσπάθεια να ενταχθεί στη Συμμαχία, αφού η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι είχε προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, θέτοντάς τες υπό μερική ρωσική κατοχή.

Photo credits: Shutterstock