Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφάσισε να πάρει θέση για το θέμα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Αναφερόμαστε φυσικά στο συνταξιοδοτικό, η βασική εξαγγελία του οποίου αφορά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.

Μέχρι σήμερα, ο Μακρόν είχε αφήσει τη γαλλική κυβέρνηση να «βγάλει το φίδι από την τρύπα». Κατάλαβε όμως την έβδομη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων πως δεν αρκεί κάτι τέτοιο και οφείλει να βγει μπροστά.

«Η κυβέρνηση σας άκουγε και σας ακούει για να προωθήσει τον διάλογο (…) χωρίς να αποκλίνει από την ανάγκη για την αποκατάσταση μίας βιώσιμης ισορροπίας στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα», γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν παραδεχόμενος ότι η μεταρρύθμιση είναι αντιδημοφιλής καθώς αγγίζει έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού συστήματος αλά γαλλικά.

«Δεν υποτιμώ την δυσαρέσκεια την οποία εκφράζετε καθώς και τις αγωνίες που εκφράσθηκαν από πολλούς Γάλλους που ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη», παραδέχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας την ώρα που πολλοί τομείς δρατηριότητας (οι μεταφορές, η ενέργεια…) διαταράσονται από τις κινητοποιήσεις των πολέμιων της μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να ενεργοποιήσει την συνταγματική ρήτρα του vote bloqué (της διαδικασίας επιτάχυνσης της συζήτησης απέναντι στην παρακωλυτική τακτική της αντιπολίτευσης) για να επιταχύνει την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από την Γερουσία, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Κυριακής που η ίδια έχει θέσει.