Στο περιβόητο Captagon, γνωστό στο παρελθόν και ως το «ναρκωτικό των Τζιχατζιστών», βασίζει τις προσπάθειες του για οικονομική ενίσχυση της χώρας του, ο σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ. Σε διαπραγματευτικό όπλο φαίνεται πως μετατρέπεται το… διεγερτικό μάχης, που δίνει στους χρήστες, κυρίως μαχητές, εντυπωσιακή αντοχή στον πόνο, στην πείνα και στην έλλειψη ύπνου.

Πρόκειται για εξαιρετικά εθιστικό ναρκωτικό που απότελεσε μέσο στοιχειώδους βελτίωσης της οικονομίας της Συρίας, κατά την δεκαετία απομόνωσης, όσο από το 2011 και ύστερα οι αποκλεισμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλο, με φόντο τον εφύλιο πόλεμο.

Οι ξένοι αναλυτές πάντως, το παρουσιάζουν ως το σύγχρονο διαπραγματευτικό χαρτί, μέσω του οποίου προσπαθεί να εξομαλύνει τους δεσμούς με γειτονικά κράτη, λένε οι αναλυτές.

Πρόκειται για ένα συνθετικό διεγερτικό τύπου αμφεταμίνης και η φαινεθυλίνης, που οι ειδικοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα της παγκόσμιας παραγωγής του πραγματοποιείται στη Συρία, με την περιοχή του Κόλπου να είναι ο κύριος προορισμός της.

Στην διεθνή κοινότητα βέβαια, σημαίνει συναγερμός με χαρακτηριστικό παράδειγμα την συνθήκη στις ΗΠΑ, που εισήγαγαν νόμο το 2022, ο οποίος συνέδεε το εμπόριο με το συριακό καθεστώς και το αποκάλεσε «διεθνική απειλή για την ασφάλεια».

Σε επίπεδο γειτόνων από την άλλη, οι προσεγγίσεις με την Σαουδική Αραβία δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε οριστική εξομάλυνση, καθώς πρόκειται για τον βασικότερο εχθρό της Συρίας, αλλά πιθανά τον πιο ένθερμο αγοραστή σε επίπεδου παρεμπορίου ναρκωτικών.

Τα ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τον τελευταίο καιρό για την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών. Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη κατάσχεση παράνομων ναρκωτικών στην ιστορία της χώρας, αφού σχεδόν 47 εκατομμύρια χάπια αμφεταμίνης κρύφτηκαν σε μια αποστολή αλευριού και κατασχέθηκαν σε μια αποθήκη στην πρωτεύουσα Ριάντ. Εκατομμύρια άλλα χάπια έχουν υποκλαπεί από τότε. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι κατασχέσεις αμφεταμίνης στην περιοχή αναφέρονται κυρίως στο captagon.

Κομβικό σημείο πάντως σε σχέση με την ανάλυση της εξωτερικής στήριξης στην Δαμασκό, συνιστά πλέον ο φονικός σεισμός που έπληξε την χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι, αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας, προσγειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία σε αεροδρόμια που ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ. Και τον περασμένο μήνα πάντως, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι το Ριάντ βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Δαμασκό για να συνεχίσει να παρέχει προξενικές υπηρεσίες μεταξύ των δύο χωρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ιορδανία που αν και υποστήριξε ομάδες κατά του καθεστώτος στην αρχή του συριακού εμφυλίου πολέμου, τους τελευταίους μήνες βρισκόταν επίσης στον δρόμο της προσέγγισης με τον Άσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της, φέτος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη Δαμασκό από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου και έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Η Ιορδανία έχει επηρεαστεί άμεσα από το εμπόριο του εν λόγω ναρκωτικού χαπιού, λόγω της επικράτησης της χρήσης της σε παραμεθόριες περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας, δήλωσε ο Saud Al-Sharafat, πρώην ταξίαρχος στη Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ιορδανίας, καθώς και ιδρυτής της Shorufat ِΚέντρο για τη Μελέτη της Παγκοσμιοποίησης και της Τρομοκρατίας στο Αμμάν της Ιορδανίας, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

«Υπάρχει επίσης το υψηλό κόστος της ασφάλειας των συνόρων και η αύξηση της πίεσης στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας», είπε ο Αλ-Σαραφάτ στο CNN.

Χαιρέτισε επίσης τον νόμο Captagon των ΗΠΑ ως «την πρώτη σοβαρή διεθνή προσπάθεια» για να αποτρέψει το καθεστώς από το να επεκτείνει τη χρήση του ναρκωτικού «για να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια στην περιοχή και στον κόσμο». Κατά την άποψη του, η Συρία θα μπορούσε ενδεχομένως να πλημμυρίσει την Ευρώπη και τις δυτικές χώρες με το ναρκωτικό μέσω της Τουρκίας και να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί εναντίον τους.

Ωστόσο, ακόμη και αν επέλθουν συμφωνίες μεταξύ της Συρίας και των γειτόνων της για την διακοπή των εξαγωγών του ναρκωτικού, οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο ο Άσαντ να εγκαταλείψει πλήρως το εμπόριο.

Φημολογείται έντονα την ίδια στιγμή σε διεθνείς αναλύσεις, ότι το καθεστώς μπορεί να διατηρήσει τις επιχειρήσεις του ως μια μορφή μακροπρόθεσμης μόχλευσης έναντι των γειτόνων του, με το έδαφος για επαφές σε παγκόσμια κλίμακα να χρειάζεται σίγουρα πολύ χρόνο για να βοηθήσει τη Συρία να δραπετεύσει από το χάος των τελευταίων χρόνων και τα δυθεώρητά της προβλήματα.