Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας έχει πάρει το 2023 ο θάνατος αμάχων από σκόρπιες νάρκες στην περιοχή της Συρίας. Το μεσημέρι της Κυριακής 9 Απριλίου ένα αυτοκίνητο που μετέφερε ντόπιους αγρότες έπεσε σε νάρκη που είχαν τοποθετήσει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την σφοδρή έκρηξη. Ο αριθμός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι σωστικές αρχές που έφτασαν στην περιοχή δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως πόσες σοροί βρέθηκαν.

Οι τραυματίες από την έκρηξη είναι τρεις, όλοι σοβαρά. Η τοπική αστυνομία περιμένει να βελτιωθεί η υγεία τους, έτσι ώστε να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων και τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην επαρχία Ντέιρ Ερ Ζορ, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της χώρας και αρκετά μέρη της ελέγχονται ακόμα από ομάδες ισλαμιστών τρομοκρατών. Από τις αρχές Ιανουαρίου, συνολικά 137 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε εκρήξεις ναρκών στη Συρία, ανάμεσά τους 30 παιδιά, σύμφωνα με έκθεση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συλλογή τρούφας: Παιχνίδι με το θάνατο

Οι συλλέκτες τρούφας στη Συρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις νάρκες ξηράς όπως και στις επιθέσεις εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι ντόπιοι κάτοικοι, που μαστίζονται δεκαετίες τώρα από συνθήκες απόλυτης φτώχειας, προσπαθούν να κερδίσουν τα προς το ζην αναζητώντας την πολύτιμη λιχουδιά της τρούφας στην έρημο. Οι απομακρυσμένες περιοχές, ωστόσο, που αποτελούν εστία για τους εξτρεμιστές, συχνά καλύπτονται από νάρκες.

Διεθνείς οργανώσεις εκτιμούν ότι μέχρι και 300.000 νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί είναι διάσπαρτα στη Συρία έπειτα από μια και πλέον δεκαετία εμφυλίου πολέμου. Στην περιοχή δεν μπορεί να δράσει ακόμα ο στρατός της χώρας για τον καθαρισμό της, δεδομένου ότι οι στρατιωτικές μονάδες απασχολούνται για τον έλεγχο της Δαμασκού και σημείων που έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό.