Περιεχόμενα
Η Ινδία έγινε πλέον η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Γη, αφήνοντας την Κίνα στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ινδία έχει τώρα πια πληθυσμό 1.425.775.850, ξεπερνώντας την Κίνα στην παγκόσμια κατάταξη πληθυσμού. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά από το 1950, όταν τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να κρατούν παγκόσμια αρχεία πληθυσμού, που η Κίνα υποχωρεί από την πρώτη θέση.
Σύμφωνα με το «The Guardian», η Κίνα υποχώρησε έπειτα από δεκαετίες αυστηρών νόμων για να τεθεί υπό έλεγχο ο αυξανόμενος ρυθμός γεννήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής της «πολιτικής του ενός παιδιού», τη δεκαετία του 1980. Όσοι Κινέζοι παραβίαζαν τη νομοθεσία τιμωρούνταν με πρόστιμα, με αναγκαστικές αμβλώσεις και στειρώσεις…
Η ραγδαία γήρανση των Κινέζων
Αν και αρχικά αυτοί οι νόμοι ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί στον έλεγχο του πληθυσμού, στην πορεία γύρισαν μπούμερανγκ και η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα μία ραγδαία γήρανση του πληθυσμού με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Οι άνδρες υπερτερούν πλέον των γυναικών κατά περίπου 32 εκατομμύρια. Οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν μόνο 1,2 παιδιά και ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά 10% τις επόμενες δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με προβλέψεις, το μέγεθος του κινεζικού πληθυσμού θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 1 δισεκατομμύριο πριν από το τέλος του αιώνα.
Αμερικάνικες μεταφορές επιχειρήσεων
Ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο η Ινδία παίρνει τα ηνία από την Κίνα και αλλού, με τη σταδιακή μεταφορά των παραγωγικών μονάδων αμερικανικών συμφερόντων εταιρειών τεχνολογίας μετά τα… Ιμαλάια. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να μεταφέρει την παραγωγή της εκτός Κίνας, σηματοδοτείται από την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Μία επίσκεψη που έθεσε τα θεμέλια για τη γιγαντιαία συνεργασία και την προσπάθεια απεξάρτησης της παγκόσμιας παραγωγής από την Κίνα.
Επίσης, κομμάτι του παζλ των εξελίξεων είναι σίγουρα και η πρόσφατη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, οι οποίοι συμφώνησαν σε moratorium της αντιπαράθεσης, προφανώς στο πλαίσιο ανάγκης των ΗΠΑ να κερδίσουν χρόνο για την ομαλή μετάβαση, και της Κίνας για την άμβλυνση της πολιτικής αμφισβήτησης, με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ταιβάν.
Από τα Ιμαλάια προς το νότο
Πρώτος στόχος των ΗΠΑ, είναι να περάσουν οι βιομηχανίες ημιαγωγών, τα Ιμαλάια προς το νότο. Η Micron Technology ανακοίνωσε πως προχωρά σε επένδυση άνω των 800 εκατ. δολαρίων στην Ινδία, η οποία, μαζί με πρόσθετη οικονομική υποστήριξη από την ινδική κεντρική κυβέρνηση και την τοπική κυβέρνηση του Γκουτζαράτ, θα φτάσει στο ύψος των 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Παράλληλα η US Applied Materials, ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός νέου κέντρου για ημιαγωγούς στην Ινδία, ενώ η Lam Research, μία άλλη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών, ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για 60.000 Ινδούς μηχανικούς, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την νέα πραγματικότητα στην παραγωγή ημιαγωγών.