Αναγκαίες αλλαγές στο Δημοκρατικό Κόμμα έφερε το απογοητευτικό αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου μαζί με την παραίτηση του Ενρίκο Λέτα. Τα ηνία ανέλαβε η 37χρονη Ελενα Εθελ Σλάιν (Ελι) που επιλέχθηκε από τα μέλη του κόμματος, έναντι του κεντρώου Στέφανο Μπονατσίνι. Η νεαρή πολιτικός φέρνει έναν πιο μοντέρνο αέρα στην πολιτική, ενώ φαίνεται ιδανική αντίπαλος της Τζόρτζια Μελόνι ώστε το ιστορικό κόμμα της ιταλικής κεντροαριστεράς να ξεφύγει από τη σκιά του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ήταν απαραίτητη η αλλαγή

Η αριστερή συμμαχία με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα απέσπασε μόλις το 26% των ψήφων ενώ ο δεξιός συνασπισμός υπό τη Μελόνι έλαβε πάνω από 43%. Αν και σε πτώση, το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στο ιταλικό κοινοβούλιο και η εκλογή της Σλάιν αναμένεται να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ιταλική Αριστερά αλλά και γενικότερα στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Γιατί η νίκη της αποτέλεσε έκπληξη

  • Έσπασε το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο φρόντισε ώστε να βγει προς τα ΜΜΕ η εικόνα μιας άπειρης και αιθεροβάμονος πολιτικού.
  • Σηματοδοτεί μια ουσιαστική ρήξη με το παρελθόν του κόμματος, η οποία φυσικά μένει να επιβεβαιωθεί εν τοις πράγμασι: είναι η πρώτη γυναίκα και η νεαρότερη αρχηγός ενός κόμματος στο οποίο είναι πανθομολογούμενο ότι μεσήλικοι άντρες βρίσκονται σε όλα τα πόστα.

Επίσης, η Σλάιν δεν κρύβει την αντίθεσή της στη νεοφιλελεύθερη στροφή του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 2019 ως ευρωβουλεύτρια ανακοίνωσε ότι δεν είχε πρόθεση να κατέβει ξανά υποψήφια όσο το Δημοκρατικό Κόμμα βρισκόταν υπό την ηγεσία του Ματέο Ρέντσι. Η Σλάιν τάσσεται υπέρ της τετραήμερης εργασίας και της ενίσχυσης των εργατικών σωματείων, ενώ διαφωνεί κάθετα με το πρόσφατο παρελθόν των φιλελεύθερων προγραμμάτων και των άχρωμων ηγετών.

Πολιτικές συμμαχίες και αντιπολίτευση

Στο πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εκλογές η σύμπηξη συμμαχιών στα αριστερά του πολιτικού φάσματος έχει καταστεί αναγκαία αν επιθυμεί ποτέ η κεντροαριστερά να βγει από τη βαριά σκιά που ρίχνει ο κυβερνητικός ακροδεξιός συνασπισμός της Μελόνι. Το Δημοκρατικό Κόμμα υπό την ηγεσία της Σλάιν είναι πιο πιθανό να συμμαχήσει εκλογικά με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α), το οποίο αν και βρίσκεται σε αποδρομή έχει περισσότερα κοινωνικά ερείσματα εξαιτίας των επιδοματικών πολιτικών του όσο συμμετείχε στην κυβέρνηση, παρά με την κεντρώα συμμαχία Ρέντσι – Καλέντα, η οποία εκπροσωπεί τη σοσιαλφιλελεύθερη στροφή που αποστρέφεται η Σλάιν.

Παράλληλα, η Σλάιν είναι καταλληλότερη για να ορθώσει ανάστημα απέναντι στη Μελόνι, αφού μπορεί να την κοντράρει στα ίσα στο ζήτημα της θέσης των γυναικών στην κοινωνία και την πολιτική. Η Σλάιν φαίνεται πιο χαρισματική από τον «γκρίζο» γραφειοκράτη Ενρίκο Λέτα, ο οποίος συχνά κατηγορήθηκε από την πρωθυπουργό για mansplaining, ότι δηλαδή υποτιμούσε τη νοημοσύνη της και της εξηγούσε πώς λειτουργούν τα καθήκοντά της.