Εντυπωσιακές οι διπλωματικές εξελίξεις τον τελευταίο καιρό στη Μέση Ανατολή. Μετά την εξομάλυνση των για χρόνια παγωμένων σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Σαουδάραβες ετοιμάζονται να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και με τη Συρία, το «μαύρο πρόβατο» του αραβικού κόσμου, η οποία μάλιστα έχει εκδιωχθεί και από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Οι δύο χώρες προσανατολίζονται στο να ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες τους στο Ριάντ και στη Δαμασκό αντίστοιχα. Το χρονικό σημείο τοποθετείται στο τέλος της γιορτής του Ραμαζανιού, το οποίο τοποθετείται στο τέλος Απριλίου. Τον επόμενο μήνα, επίσης, η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η οικοδέσποινα να ζητήσει με ψηφοφορία την επάνοδο της Συρίας στους κόλπους της οργάνωσης.

Προφανώς η αποκατάσταση των σχέσων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν διευκόλυνε τις επαφές με τη Συρία. Το Ιράν είναι από τους πιο πιστούς συμμάχους της Συρίας, η οποία από το 2011 έχει απομονωθεί από τις γειτονικές της αραβικές χώρες λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Μυστικές επαφές στο Ριάντ

Η απόφαση φέρεται να οριστικοποιήθηκε έπειτα από επαφές στη Σαουδική Αραβία κορυφαίου αξιωματούχου της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας. Η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας ωστόσο επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας για την επανέναρξη προξενικών υπηρεσιών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τη Συρία παρέμεινε για αρκετές ημέρες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας προτού επιτευχθεί η συμφωνία.

Η Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη χώρα του Κόλπου που ανοίγει την αγκαλιά της στη Συρία. Η πρώτη κίνηση είχε γίνει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ανέλαβαν επίσημη διπλωματική πρωτοβουλία για ανταλλαγή πρεσβευτών. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ έκανε επίσημη επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι μαζί με τη σύζυγό του.

Οι ΗΠΑ, πάντως, αντιτάσσονται στις προσπάθειες αραβικών κρατών να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τη Συρία. Η αμερικανική κυβέρνηση και αρκετοί από τους συμμάχους της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, υποστήριξε τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στον εμφύλιο πόλεμο επιδιώκοντας την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, χωρίς ωστόσο να το πετύχει.