Το τσουνάμι αποκατάστασης σχέσεων μεταξύ των κρατών της Μέσης Ανατολής καλά κρατεί. Μετά την ιστορική συμφωνία της με το Ιράν, η Σαουδική Αραβία προωθεί ολοένα και περισσότερο τη σύσφιξη σχέσεων με όλους τους αντιπάλους της, ανάμεσά τους και τη Συρία του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Την ίδια ώρα και το Κατάρ με το Μπαχρέιν ετοιμάζονται να ανταλλάξουν πρεσβευτές για πρώτη φορά μετά το 2018.
Η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Συρίας για αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων εμφανίζεται σε όλα τα έγκυρα αραβικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται, υπήρξαν επαφές μεταξύ της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας και υψηλόβαθμου στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας. Όλα αυτά έγιναν στο Ριάντ υπό άκρα μυστικότητα στα τέλη του περασμένου μήνα. Εκτός απροόπτου, οι δύο χώρες θα ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες τους μετά το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, στα τέλη Απριλίου.
Η εξομάλυνση σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Δαμασκού είναι μακράν η πιο σημαντική εξέλιξη μέχρι σήμερα όσον αφορά τις προσπάθειες αραβικών κρατών για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με τον Άσαντ, τον οποίο έθεσαν στο περιθώριο μετά την έναρξη του εμφυλίου που σπαράζει τη Συρία για πάνω από μία δεκαετία.
Παράλληλες ήταν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μπαχρέιν και του Κατάρ. Η συμφωνία μεταξύ τους έγινε κατά τη διάρκεια συνομιλιών αντιπροσωπειών των δυο πλευρών στην έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) στη Σαουδική Αραβία, και ανακοινώθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών του Κατάρ. Λίγο αργότερα ακολούθησε και αντίστοιχη ανακοίνωση από το Μπαχρέιν.
Το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το Κατάρ το 2017, κατηγορώντας το ότι υποστήριξε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Όλες οι άλλες χώρες τα’ χαν βρει με το Κατάρ, αλλά το Μπαχρέιν διατηρούσε τις διπλωματικές σχέσεις στον πάγο, λόγω και διμερών διαφορών κυρίως για τα θαλάσσια σύνορά τους.