Βγήκε, σάρωσε. Με το καλημέρα, με εντυπωσιακή ταχύτητα, αναστατώνοντας τη βιομηχανία των video games. Το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom κυκλοφόρησε στις 12 Μαΐου και μέσα σε τρεις ημέρες μόλις, πουλήθηκαν 10 εκ. αντίτυπα.

Τα 4 εκ. εξ αυτών «έφυγαν» στην Αμερική και έγινε έτσι το παιχνίδι της Nintendo με τις ταχύτερες πωλήσεις ever σε αυτήν την όχθη του Ατλαντικού, ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Στην Ιαπωνία πουλήθηκαν 2,24 εκ. κόπιες. Έχει ισχυρή δυναμική, τόσο το franchise όσο και το Nintendo Switch.

Αν το απομονώσουμε στο σύμπαν του Zelda, ο αριθμός αυτός των πωλήσεων είναι πρωτοφανής, εντυπωσιακός. Αλλά αν το πάμε συνολικά, βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω από τα «μεγαθήρια» του χώρου. Διαχρονικά, ιστορικά. Ποια είναι αυτά;

Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά στα 5 πιο ευπώλητα video games όλων των εποχών. Μιλάμε πάντα για πωλήσεις, να το τονίσουμε. Άρα δεν θα δείτε μέσα σούπερ δημοφιλείς τίτλους όπως το Fortnite ή το League of Legends – δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Και να σημειώσουμε βεβαίως πως δεν είναι όπως άλλοτε τα πράγματα. Δεν στηρίζονται πια οι εταιρείες μόνο στο παραδοσιακό κομμάτι της πώλησης. Έχουν ανακαλύψει κι άλλα επιχειρηματικά μοντέλα.

Τα 5 video games με τις περισσότερες πωλήσεις

Tetris (1984) – 520 εκατομμύρια πωλήσεις

Σεβασμός, υπόκλιση και χειροκρότημα για το πλέον θρυλικό βίντεοπαιχνίδι, που σημάδεψε γενιές και γενιές και θα το κάνει καθώς φαίνεται για πολλά ακόμα χρόνια. Ειδικά καθώς οι Millenials παραμένουν πάντα ένα σημαντικό ποσοστό των gamers ανά τον κόσμο. Κι αυτό είναι το trademark της γενιάς τους.

Με περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, έχει με διαφορά την πρωτοκαθεδρία στη λίστα των best sellers. Έχει κυκλοφορήσει για όλα τα μηχανήματα που υποστηρίζουν παιχνίδια, φτάνοντας μέχρι τα σημερινά smartphones.

Πρέπει πάντως να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Σε φυσική μορφή, έχει πουλήσει 70 εκατ. σε φυσική μορφή – τα μισά εξ αυτών με το Game Boy. Ξεπερνάει τα 500 εκατ. αν προσθέσουμε τα downloads της επί πληρωμή βερσιόν του για κινητά. Ακούμε την ένσταση ότι το Tetris έχει βγει στην πάροδο των ετών σε διάφορες εκδοχές. Αλλά η βάση του είναι παντού και πάντα ίδια γι’ αυτό το λογίζουμε ως ένα.

Θα είναι πάντα εξόχως εντυπωσιακό πώς μια φαινομενικά απλή ιδέα με έμπνευση από παζλ (βασικά τουβλάκια που πέφτουν είναι) μετατράπηκε σε παγκόσμια μανία, σε κάτι το ακραία εθιστικό. Η όλη ιστορία αποτέλεσε πρόσφατα και υλικό για based on a true story ταινία, ένα απολαυστικό πολιτικό θρίλερ από το Apple TV, που αξίζει οπωσδήποτε το χρόνο σας.

Minecraft (2009) – 238 εκατομμύρια πωλήσεις

Σε πολλές λίστες θα βρείτε αυτό ως το εμπορικότερο παιχνίδι όλων των εποχών (λόγω της ένστασης που σας αναφέραμε πιο πάνω για το Tetris). H κολοσσιαίων διαστάσεων δημοτικότητά του πιστώνεται στην απλή του δομή (δεν έχει συγκεκριμένη στόχευση), στη δημιουργικότητα (χτίζεις οτιδήποτε), στην εξερεύνηση και σε μια αφοσιωμένη κοινότητα παικτών ή πιο σωστά, πιστών. Ως και συνέδρια διοργανώνονται, τα MineCons.

Είναι φουλ εκπαιδευτικό ειδικά για πιο μικρά παιδιά, μπορεί να έχει πολλές προσεγγίσεις και χρησιμότητες. Κι αυτό έφερε ως πελάτες μια από τις μεγαλύτερες target group κοινότητες: τους γονείς. Ακονίζει το νου με ευφάνταστο τρόπο, ανοίγει ορίζοντες και προάγει τη σκέψη, φέρνει σε επαφή με τη γεωμετρία, τα μαθηματικά και τη γεωλογία, σε μαθαίνει να βρίσκεις λύσεις. Είναι ξεκάθαρα και με πολλούς τρόπους μέρος της ποπ κουλτούρας.

Grand Theft Auto V (2013) – 175 εκατομμύρια πωλήσεις

Μια τρελή παρέα στην χτυπημένη από την οικονομική κρίση πόλη του Los Santos. Τρεις πολύ διαφορετικοί τύποι, ο Michael, ο Franklin και ο Trevor ρισκάρουν τα πάντα για να πιάσουν την καλή.

Μικρά και μεγάλα εγκλήματα σε έναν κόσμο που ο παίκτης έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων και κάνει ό,τι θέλει. Εκτός από best seller είναι και ένα από τα καλύτερα video games που βγήκαν ποτέ. Κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του έχει παίξει, έστω μια φορά, έναν από τους τίτλους της σειράς.

Wii Sports (2006) – 82,9 εκατομμύρια πωλήσεις

Από Nintendo μεριά, περιμέναμε αρχικά να βρούμε ως τοπ της το Mario. Πέσαμε έξω. Άλλο είναι το καλύτερο της: Τούτη η συλλογή από αθλητικά mini games που κυκλοφόρησε μαζί με την ομώνυμη παιχνιδομηχανή προκειμένου να αξιοποιήσει τα πρωτοποριακά motion controllers της. Το ότι συμπεριλαμβανόταν στα περισσότερα πακέτα του Wii, το οποίο πούλησε εκατομμύρια κομμάτια, εξηγεί και δικαιολογεί τις υψηλές επιδόσεις του.

Θεωρείται εξαιρετικά εθιστικό, άψογο για multiplayer και πάνω από όλα, διασκεδαστικό και πολύ απλό στη χρήση του. Τρέλανε τους πιτσιρικάδες, ήταν και παρεϊστικο, οικογενειακό. Αυτό μάλλον είναι το κλειδί της επιτυχίας. Πρόκειται για μια συνέχεια των επιτραπέζιων. Εύκολη διασκέδαση, προσιτή σε όλους.

PUBG: Battlegrounds (2017) – 75 εκατομμύρια πωλήσεις

Εδώ αρχίζει να φαίνεται εμφατικά η επίδραση της νεότερης γενιάς, το δικό τους «ερχόμαστε». Τούτο το battle-royal shooter game βοήθησε τα μέγιστα στη διάδοση του είδους (μαζί με τον ανταγωνιστή του, το Fortnite).

Έχει πουλήσει περισσότερο από το Call of Duty, κι ας το ξέρουν περισσότεροι το δεύτερο. Κι ας έχει απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες με την κατηγορία πως επηρεάζει την πνευματική υγεία των παικτών, πως τους κάνει επιθετικούς.