Νέες προσομοιώσεις αποδεικνύουν ότι ο Ουρανός χτυπήθηκε κάποτε από ένα αντικείμενο που ήταν περίπου διπλάσιο από τη Γη και πιθανότατα ήταν φτιαγμένο από πέτρες και πάγο.

Ο Ουρανός είναι τέσσερις φορές το μέγεθος της Γης, που σημαίνει ότι χτυπήθηκε από βράχο που ήταν περίπου το μισό του μεγέθους του. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε επιστημονικά να πούμε κάποτε δέχτηκε ένα τεράστιο σφυροκόπημα. Οι επιστήμονες εξέταζαν την ιστορία του πλανήτη λόγω της μοναδικής κλίσης που έχει.

Στην πραγματικότητα περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο από την μια πλευρά του, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε πόλος βλέπει προς τον Ήλιο για 42 χρόνια προτού εναλλαχθεί με την άλλη πλευρά.

Ο έβδομος πλανήτης από τον Ήλιο, ο Ουρανός έχει την τρίτη μεγαλύτερη πλανητική ακτίνα, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια χτυπήθηκε από ένα τεράστιο αντικείμενο, πιθανότατα κατασκευασμένο από πέτρα και πάγο.

Οι επιστήμονες στο Astrophysical Journal χρησιμοποίησαν 50 διαφορετικά σενάρια πρόσκρουσης για να αποφασίσουν τι προκάλεσε την κλίση του. Τελικά κατέληξαν στον τεράστιο βράχο που έπεσε στον Ουρανό, χτυπώντας τον λοξά.

Πιστεύουν επίσης ότι δημιουργήθηκαν κάποια συντρίμμια από την πρόσκρουση, που έχουν λειτουργήσει ως θερμική ασπίδα για τον Ουρανό. Παγιδεύουν δηλαδή τη θερμότητα από το εξωτερικό του πλανήτη και του δίνουν την ασυνήθιστα ψυχρή εξωτερική του ατμόσφαιρα.

Είναι πιθανό η πρόσκρουση να συνέβη ως ένα χτύπημα, που χτύπησε τον Ουρανό δίνοντάς του μια κλίση, αλλά αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του στη θέση του. Επίσης είναι πιθανό ότι το χτύπημα έπαιξε ρόλο στον σχηματισμό των δακτυλίων και των φεγγαριών του και ίσως επηρέασε επίσης την τροχιά των υπαρχόντων φεγγαριών.

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον Ουρανό από όλους τους άλλους πλανήτες του είναι ότι ο άξονας περιστροφής γύρω από τον εαυτό του βρίσκεται σχεδόν πάνω στην εκλειπτική, το επίπεδο δηλαδή πάνω το οποίο βρίσκεται η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο.

«Αυτό προκλήθηκε σχεδόν σίγουρα από μια γιγαντιαία πρόσκρουση, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς συνέβη στην πραγματικότητα και πώς ένα τέτοιο βίαιο χτύπημα επηρέασε τον πλανήτη» δήλωσε ο  Jacob Kegerreis, ερευνητής PhD στο Πανεπιστήμιο Durham.