Πώς είναι να είσαι μάρτυρας της Ιστορίας που γράφεται; Πώς είναι να είσαι ζωντανός, άρα παρών, τη στιγμή που μπορεί να βρεθούν οι Μεγάλες Απαντήσεις; Σε λίγη ώρα ξεκινάει το ταξίδι του τηλεσκοπίου James Webb της NASA στο διάστημα, με στόχο να εντοπίσει και να καταγράψει ένα φως που το ταξίδι του μπορεί να έχει ξεκινήσει περίπου 13.5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Τότε που δεν υπήρχε σύμπαν για τον άνθρωπο, τότε που η ύπαρξη αστεριών είχε ένα αρχέγονο κάλυμμα.

Το James Webb Space Telescope προετοιμαζόταν σχεδόν 30 χρόνια για να φτάσουμε στο σήμερα και την εκτόξευσή του από τη Γαλλική Γουιάνα σε λίγη ώρα, μέσα σε έναν ευρωπαϊκό πύραυλο τύπου Ariane, με τη NASA και την ESA να συμπράττουν για την κατασκευή του τηλεσκοπίου που θα κάνει το Hubble να μοιάζει με…αντίκα. 10 δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε η κατασκευή του και αποτελεί την ελπίδα της ανθρωπότητας για να βρει απαντήσεις σε κάποια από τα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης. Από πού προερχόμαστε; Υπάρχει πιθανότητα ζωής σε άλλο σύμπαν ή γαλαξία;

Το James Webb θα αναζητήσει, εκτός από το φως των αρχαίων αστεριών, και αέρια που μπορεί να υπάρχουν σε κοντινές τους ατμόσφαιρες, ώστε να απαντηθεί το ερώτημα για το αν μπορεί άλλο σημείο στα σύμπαντα να φιλοξενήσει ζωή όπως τη γνωρίζουμε στη Γη. Το James Webb θα χρειαστεί να περάσει από πολύ λεπτές διαδικασίες για να πετύχει. Πρώτα, πρέπει να τα καταφέρει μετά από μια 27λεπτη ανάβαση στο διάστημα που είναι στην ουσία μια ελεγχόμενη έκρηξη.

Στη συνέχεια, το τηλεσκόπιο θα πρέπει να ξεδιπλωθεί μέσα από μια σειρά πολύπλοκων κινήσεων, που πρέπει να γίνουν τέλεια, ειδάλλως δεν υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσει. «Το James Webb είναι μια εξωπραγματική αποστολή. Είναι ένα τρανό παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν κάνουμε μεγάλα όνειρα. Πάντοτε γνωρίζαμε πως αυτό το πρότζεκτ είναι μια ρισκαδόρικη προσπάθεια. Αλλά όταν θες ένα μεγάλο βραβείο, πρέπει να αποδεχτείς το μεγάλο ρίσκο», δήλωσε ο Bill Nelson, επικεφαλής στη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Το James Webb θα μας δείξει τα αστέρια που προκάλεσαν την ύπαρξή μας

Η αποστολή του James Webb είναι να πατήσει πάνω στις ανακαλύψεις του Hubble, που μετά από 31 χρόνια σε τροχιά, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Το τηλεσκόπιο θα κοιτάξει βαθιά μέσα στον κόσμο και θα πάει πίσω στο χρόνο με τον χρυσό καθρέφτη των 6.5 μέτρων του να είναι στην ουσία η χρονομηχανή της ανθρωπότητας. Τα αστέρια που θα αναζητήσει, θα φαίνονται σαν μικρές κόκκινες κουκκίδες στο υπέρυθρο φάσμα. Κάποια από τα αστέρια είναι τόσο παλιά, όσο σχεδόν και η χρονική μας απόσταση από το Big Bang.

Αυτά τα αστέρια και οι εκρήξεις τους είναι οι μήτρες μας. Χάρη σε αυτά και τις διεργασίες στον πυρήνα τους εκτοξεύτηκαν και ταξίδεψαν στα σύμπαντα χημικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και το σίδηρο. Και τα τρία είναι στοιχεία που συναντάμε στα όστα μας, στο αίμα μας, στο DNA μας. Το James Webb θα ψάξει την αιτία της ύπαρξης μας.

Από τη στιγμή που το τηλεσκόπιο θα βρεθεί στη θέση του, θα πρέπει 300 κομμάτια της επιχείρησης να κινηθούν άρτια για να ανοίξει. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας, μιας και ο πύραυλος Ariane-5, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, έχει 98% επιτυχία σε τέτοιες αποστολές. Τελευταία φορά που απέτυχε, ήταν το 2002. Όταν το James Webb είναι έτοιμο, θα σταλεί ένα σήμερα στην κεραία που υπάρχει στο Μαλίντι της Κένυας. Όλος ο πλανήτης είναι μέρος αυτής της αναζήτησης.

Μετά, το τηλεσκόπιο θα έχει ένα μήνα παραμονής σε απόσταση 1.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, ώστε να ψάξει, να βρει και να μεταφέρει δεδομένα πίσω στο σπίτι του.

Update: Το τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε στο διάστημα με απόλυτη επιτυχία και πλέον η NASA αναμένει το άνοιγμα του στο σημείο που έχει οριστεί να φτάσει, για να ξεκινήσει να σκανάρει το χάος. Και ποιος ξέρει, αύριο μπορεί να ξημερώσει μια συναρπαστική ημέρα!

Πηγή: bbc.com,