Οι «biohackers» είναι μια νέα παράτολμη φυλή, που σαν τρελαμένα πειραματόζωα χαράζουν το κορμί τους και εμφυτεύουν μέσα του χακαρισμένη τεχνολογία. Εξάλλου, αν ο καθένας μπορεί να «χτυπήσει» ένα τατουάζ στο σώμα του, ή να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με πλαστική χειρουργική, γιατί να μην μπορεί να εμφυτεύσει νέες ικανότητες στο σώμα του;

Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου

Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει τον όρο «biohacking», πιθανότατα να έχετε διαβάσει άλλες περίεργες ειδήσεις που σίγουρα τον αφορούν. Ίσως έχετε δει τον Τζακ Ντόρσεϊ, διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, να υμνεί τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας και της κατανάλωσης «χυμού αλατιού» κάθε πρωί. Ίσως να το έχετε διαβάσει σε τίτλους ως το μέλλον του «εύζην». Ή να έχετε ακούσει για τον πρώην υπάλληλο της NASA, Τζοσάια Ζάινερ, να κάνει ένεση στον εαυτό του με DNA χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR.

Μπορει ακόμη να έχετε μάθει για το νέο hype των νέων στην Καλιφόρνια που δοκιμάζουν τη «νηστεία ντοπαμίνης», η οποία σε προτρέπει σε εθελοντικό ασκητισμό, που καθαρίζει τους χημικούς υποδοχείς και επαναφέρει τα επίπεδα ντομαπίνης στον εγκέφαλο – αποφεύγοντας δραστηριότητες που φέρνουν ευχαρίστηση, όπως η χρήση των smartphones, των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, βιντεοπαιχνίδιων, ναρκωτικών και αλκοόλ (φυσικά), σεξ και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων.

Ή μπορεί ακόμα να έχετε ακούσει για διάφορους τρελούς που θέλουν να φτιάξουν (και να δοκιμάσουν στο σώμα τους) το δικό τους εμβόλιο για την Covid-19 ή να έχετε δει τις σειρές “Unnatural Selection” και “Biohackers” στο Netflix.

Οι biohackers θα ήθελαν να ισχύει η θεωρία για τα τσιπάκια στα εμβόλια

Όλα τα παραπάνω αφορούν διαφορετικές παραλλαγές του biohacking, δηλαδή μιας σωματικής επέμβασης ή ενός βιολογικού χακαρίσματος αν προτιμάτε, ένας ευρύς όρος για έναν τρόπο ζωής, ο οποίος πλέον γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, και όχι μόνο στη Silicon Valley, απ’ όπου απογειώθηκε.

Όμως, το biohacking – επίσης γνωστό και ως «φτιάξτη μόνος σου βιολογία» – είναι ένας εξαιρετικά ευρύς και άμορφος όρος που μπορεί να καλύψει ένα τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων, από την πραγματοποίηση επιστημονικών πειραμάτων για καλύτερη ποιότητα ύπνου και διατροφής έως την αλλαγή της βιολογίας ενός σώματος με την άντληση αίματος από έναν νεότερο στο σώμα, με την ελπίδα ότι αυτό θα καταπολεμήσει τη γήρανση.

Όσο τρελά και αν ακούγονται όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι η πρώτη γενιά των βιοχάκερ, που αυτοαποκαλείται «grinders», συναντήθηκε σε μυστικά συνέδρια στην έρημο Μοχάβε, και συνδυάζοντας την νοοτροπία του καινοτόμου χάκερ με την επιστημονική έρευνα της βιολογίας, έσκισε τις σάρκες της για να βάλει στα σώματά της ηλεκτρονικά τσιπάκια, πολλά χρόνια πριν μας απασχολήσουν τα εμβόλια του κορωνοϊου και τα fake news για τις προθέσεις του Μπιλ Γκέιτς να μας κάνει όλους ρομπότ.

Πολλοί από αυτούς τους βιολογικούς χάκερ έχουν διδακτορικά στην βιολογία ή την πληροφορική, άλλοι δεν έχουν τίποτα και, ως ερασιτέχνες, απλά εμπιστεύονται τους έμπειρους. Οι τρόποι για να χακάρουν το σώμα τους είναι τόσο διαφορετικοί όσο και όλοι αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ τους. Γι’ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε όλους τους διαφορετικούς τύπους χακαρίσματος, τι τους διαφοροποιεί από την παραδοσιακή ιατρική και πόσο ασφαλές – ή νόμιμο – μπορεί να είναι.

biohackers

Futuristic check-up on a cybernetic human tongue

Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον να «βιοχαραχθεί»;

Η αλήθεια είναι ότι το biohacking καταλήγει σε κάτι με το οποίο όλοι μπορούμε να συσχετιστούμε: την επιθυμία να νιώσουμε καλύτερα – και να δούμε πόσο μακριά μπορούμε να πιέσουμε το ανθρώπινο σώμα. Μόνο που αυτή η επιθυμία έρχεται δυστυχώς σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Κάποιοι δεν θέλουν να είναι άλλο άρρωστοι. Άλλοι θέλουν να γίνουν όσο πιο έξυπνοι και δυνατοί μπορούν. Άλλοι θέλουν να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο (και ποιος δεν το θέλει αυτό;).

Και κάπου εκεί αρχίζει το μυαλό να παίζει παιχνίδια, όπως μόνο αυτό ξέρει, με αποτέλεσμα οι στόχοι του καθένα να έχουν διαφορετικούς τρόπους κλιμάκωσης. Γιατί αν κάποιος διαπιστώσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες επεμβάσεις που μπορεί να κάνει μόνος του στο σώμα του και αυτές οι επεμβάσεις θα τον οδηγήσουν σε έναν πιο ενισχυμένο τρόπο ζωής, γιατί να σταματήσει εκεί; Γιατί να μην προσπαθήσει να ζήσει για πάντα;

Ο βρετανός συγγραφέας και βιοϊατρικός γεροντολόγος Όμπρει ντε Γκρέι (Aubrey de Grey) πιστεύει ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει 1000 χρόνια έχει ήδη γεννηθεί. Ο ντε Γκρέι επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αποκατάσταση επτά τύπων κυτταρικών και μοριακών βλαβών που σχετίζονται με τη γήρανση – ή, όπως τις αποκαλεί, “Στρατηγικές για Μηχανική Μη αμελητέα Γήρανση”. Ο μη κερδοσκοπικός του οργανισμός, το Methuselah Foundation, έχει προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων άνω των 6 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Peter Thiel (τον δισεκατομμυριούχο συν-ιδρυτή του PayPal) και βασικός στόχος του είναι «να γίνουν τα 90 χρόνια τα νέα 50 έως το 2030».

* Το παρόν κείμενο είναι ένα μέρος από το άρθρο που δημοσιεύεται στο 3ο τεύχος του περιοδικού Nitro που κυκλοφορεί στα περίπτερα.