Περιεχόμενα
Αν σου έλεγαν να ποντάρεις τα λεφτά σου στις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το πιο πιθανό είναι να έβαζες τη Ρωσία στις πρώτες 2-3 θέσεις, αλλά δύσκολα θα έβρισκες τις υπόλοιπες της πεντάδας. Καζακστάν (1), Ιρλανδία (3)μ Γερμανία (4) και Σουηδία (5) συναποτελούν μαζί με τη Ρωσία την πρώτη πεντάδα, με τη Νορβηγία να βρίσκεται στην 6η θέση. Τι μας δείχνει αυτή η κατάταξη; Ότι στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη το cryptomining… πάει σύννεφο.
Για την ακρίβεια, η ευρωπαϊκή αγορά, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, αφού η πρώτη δεκάδα χωρών σε cryptomining είναι από αυτή την ήπειρο. Ισλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γεωργία συμπληρώνουν τη λίστα και δείχνουν πως η ήπειρος διαθέτει μια δύναμη που μπορεί να της δώσει το πάνω χέρι έναντι της Κίνας ή των ΗΠΑ.
Σε μια έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή Χένεφος της Νορβηγίας, μια μικρή πόλη 40 μίλια δυτικά του Όσλο, βρίσκεται η μεγαλύτερη επιχείρηση mining της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσει κάποιος μια σειρά από 12 μπλε κιβώτια που έχουν κομμένα ξύλα μέσα τους, τα οποία γεμίζουν με ζεστό αέρα μέσα από αγωγούς που καταλήγουν έξω από την αποθήκη. Μέσα σε μερικές ημέρες τα ξύλα θα αφυδατωθούν και στη συνέχεια ένας ξυλοκόπος τα παίρνει και πάει να τα πουλήσει.
Το κομμάτι του ξυλοκόπου δεν έχει σχέση με το mining. Αυτό που έχει σχέση όμως, είναι η υγρασία που αφήνει πίσω του το ξύλο και οι συσκευές που το θερμαίνουν. Μια σειρά από σέρβερ που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, παράγουν μια θερμότητα που κάνει γρήγορα τη δουλειά που θα έκαναν οι ξυλοκόποι μόνοι τους. Στην ουσία, μια μεγάλη εταιρεία mining, η Kryptovault, δουλεύει δωρεάν για τους ντόπιους ξυλοκόπους.
Το cryptomining στην εποχή της βιωσιμότητας
Η Kryptovault είναι η εταιρεία που έχει στην ουσία το μονοπώλιο για το mining στη χώρα, διαθέτοντας δύο μεγάλες αποθήκες οι οποίες καταναλώνουν το 1% της ενέργειας που απαιτείται για το παγκόσμιο δίκτυο των κρυπτονομισμάτων και ιδίως του Bitcoin. Σύμφωνα με υπολογισμό που είχε κάνει το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η επίλυση μαθηματικών γρίφων και οι συναλλαγές που διενεργούνται στο blockchain, καταναλώνουν κάθε χρόνο όση ενέργεια καταναλώνουν χώρες όπως η Αργεντινή, το Πακιστάν και η Πολωνία.
Η θερμότητα είναι ένα αναπόφευκτο παράγωγο-απόβλητο της όλης διαδικασίας. Μέσα στην αποθήκη λειτουργούν δεκάδες ανεμιστήρες για να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία των σέρβερ, αφού οι ζεστές περιοχές της αποθήκης μπορεί να πιάσουν και τους 55 βαθμούς Κελσίου. Η εταιρεία ξοδεύει κάθε χρόνο 1.5 εκατομμύρια λίρες για ηχομόνωση, επειδή ο θόρυβος από την λειτουργία των ανεμιστήρων και των σέρβερ, είναι εκκωφαντικός.
Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων δεν είναι σίγουρα μια βίωσιμη διαδικασία. Ειδικά σε μια εποχή που οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτοξευτεί. Είναι τέτοια η κατανάλωση, που αρκετές χώρες αρχίζουν να βάζουν νόμους περιορισμού ή να κρίνουν ως παράνομες κάποιες διαδικασίες. Η Κίνα και η Ρωσία το έκαναν πρώτες, η Σουηδία έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσουν κάτι παρόμοιο, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης της Νορβηγίας, Bjørn Arild, ανέφερε στη Guardian πως η κυβέρνηση κάνει τις ίδιες σκέψεις.
Silicon Valley: Οι τριγμοί στο big tech και το κλείσιμο της τράπεζας που θύμισε εποχές 2008
«Παρόλο που το mining κρυπτονομισμάτων και η τεχνολογία του ίσως φέρουν μερικά πλεονεκτήματα σε βάθος χρόνου, είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε την τόσο ακραία χρήση ανανεώσιμης ενέργειας σήμερα. Το υπουργείο της τοπικής κυβέρνησης και της περιφερειακής ανάπτυξης επανεξετάζει την πολιτική του και σκοπεύει να ρυθμίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με αυτή την κατανάλωση από το mining».
Όμως οι εταιρείες του mining δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Η Galaxy Digital, εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Michael Novogratz, οραματίζεται να γίνει η Goldman Sachs των κρυπτονομισμάτων με το λανσάρισμα ενός προγράμματος βιώσιμης κατανάλωσης και κοινωνικής ευθύνης, ώστε η βιομηχανία να ακυρώσει όλους τους ισχυρισμούς για ζημιά στο περιβάλλον. Προφανώς και πρόκειται για greenwashing, όμως ακόμα και μόνο αυτό, μπορεί να κάνει τη διαφορά και σίγουρα είναι ανώτερη στάση από εταιρείες και βιομηχανίες πιο…παραδοσιακές, που δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να αλλάξουν το αφήγημα.
Η δωρεάν θερμότητα σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους
Ο Kjetil Hove Pettersen, CEO της Kryptovault και συνιδρυτής μαζί με φίλους του, είναι κι αυτός στην κοινή προσπάθεια για να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει για τις cryptomining εταιρείες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας. «Αν κοιτάξει κανείς το συνολικό ενεργειακό κόστος για κάθε πράγμα, θα δει ότι είναι πάντοτε τεράστιο. Νομίζω πως πάντα θα συγκρίνουμε την κατανάλωση του τομέα μας με ένα μικρό ευρωπαϊκό κράτος. Αυτό όμως ισχύει και για την παραδοσιακή εξόρυξη χρυσού, που χρειάζεται πάνω από 4 φορές την ενέργεια ενός ορυχείου κρυπτονομισμάτων».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανανεώσιμη ενέργεια που χρησιμοποιούν τα cryptomines, είναι μεταξύ του 25 και του 57% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιούν. Εκτός όμως από την αλλαγή των συστημάτων του, το cryptomining έχει κι ένα ακόμα πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον Pettersen, που δεν το συναντάς σε άλλους τομείς. Προσφέρει τη δυνατότητα σε κράτη που έχουν ανεπτυγμένα συστήματα υδροηλεκτρισμού, ηλιακής και αιολικής ενέργειας, να αυξήσουν την αξία τους εντός συνόρων και να καταργήσουν τα κόστη μεταφοράς.
«Το mining δεν είναι βλαβερό από μόνο του. Αν χρησιμοποιείς κάρβουνο για να το κάνεις, είναι μια άλλη ιστορία. Όμως το mining γίνεται σε πολλά μέρη όπως η Νορβηγία και είναι ένα μέσο να διασωθεί η εγκλωβισμένη ενέργεια. Για παράδειγμα, στη βόρεια Νορβηγία που υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας ή στο Ελ Σαλβαδόρ που χρησιμοποιούν ηφαιστειακή ενέργεια, η παραγωγή θα μπορέσει να εξαπλωθεί».
Η Kryptovault σχεδιάζει να έχει δυναμικό 15.000 miner servers ως το φθινόπωρο του 2022. Ο Otto Him και ο Martin Mikalsen, υπεύθυνοι της εγκατάστασης στο Χένεφος, έχουν χτίσει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «Καθεδρικό», με 6.500 υπολογιστές να λειτουργούν ταυτόχρονα μέσα σε μικρούς χώρους ή κάψουλες.
Η εταιρεία βρίσκεται αυτή τη περίοδο σε διαδικασία μετάβασης από τους παλιούς σέρβερ σε καινούργιους που έρχονται από την Κίνα και λέγεται ότι είναι 3 φορές πιο αποτελεσματικοί. Αυτοί θα παράγουν περισσότερη θερμότητα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ξανά. Για να μειωθεί το αποτύπωμα, η Kryptovault έχει συμφωνήσει με μια εταιρεία φυκιών να τα αφυδατώνει. Με αυτόν τον τρόπο θα εξισορροπήσει ο τομέας το αποτύπωμα του.
Κι αυτό είναι το τρίτο και πιο μεγάλο πλεονέκτημα. Το cryptomining μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής για διάφορες εταιρείες που η παραγωγή τους περιλαμβάνει την αφυδάτωση, αφού οι εταιρείες θα προσφέρονται να τους το κάνουν δωρεάν.
«Με αυτόν τον τρόπο, κάποια στιγμή όλες οι χώρες θα υιοθετήσουν το bitcoin ως ένα νομικό έρεισμα και κάποια στιγμή θα είναι ξεκάθαρο πως θα αλλάξει τον κόσμο. Όπως συνέβη με το διαδίκτυο, κι αυτό ήρθε για να μείνει»!
Πηγή: Guardian