Μια νέα προοπτική στα σενάρια μετοίκησης της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες σε περίπτωση που εδώ στη Γη τα κάνουμε μαντάρα, ανοίγεται στην επιστημονική κοινότητα των αστροφυσικών μετά τις φωτογραφίες που έστειλε η αποστολή New Horizon της NASA στον Πλούτωνα. Εκεί εντοπίζεται ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά με διαφορετικά στοιχεία απ΄αυτά που έχουμε συνηθίσει στη Γη, αφού τα ηφαίστεια δεν παράγουν λάβα, αλλά πάγο.

Σε αυτόν τον πλανήτη-νάνο όπου έκανε τις πτήσεις του το διαστημόπλοιο πίσω στον Ιούλιο του 2015, συνελέχθησαν λήψεις που αλλάζουν εντελώς την αντίληψη που έχουν οι επιστήμονες για τον Πλούτωνα. Ο Πλούτωνας είναι ένας πλανήτης που υποβιβάστηκε σε νάνο το 2006 από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση γιατί έπαψε να πληροί τα κριτήρια για πλανήτη και που ζει στις εσχατιές του Γαλαξία μας, στη ζώνη του Kuiper. Εκεί τα αντικείμενα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, χαρακτηρίζονται από απόλυτο πάγο και στον Πλούτωνα η θερμοκρασία είναι στους -232 βαθμούς Κελσίου.

Σε αυτόν τον πλανήτη που αγγίζει το κρύο της απόλυτης ακινησίας των μορίων (στους -273 βαθμούς Κελσίου) έχει στην επιφάνεια του μεγάλες εκτάσεις από βουνά, κοιλάδες, παγόβουνα και κρατήρες. Αν μπορούσε να βρεθεί άνθρωπος στην επιφάνεια, στο χαμηλότερο σημείο της, θα έβλεπε μπλε ουρανούς και κόκκινο χιόνι. Κάπου εκεί όμως εμφανίζεται μια έκταση 1.000 χιλιομέτρων, μια επιφάνεια με εξογκώματα που φτάνουν ως και τα 7.000 μέτρα, όπου εκτείνονται μεγάλα παγοηφαίστεια, τα οποία δεν μοιάζουν με τίποτα απ΄όσα έχουν δει μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι στον Γαλαξία μας και στο Σύμπαν εν γένει.

Μια έκταση 1.000 χιλιομέτρων γεμάτη με ηφαίστεια πάγου

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, στην περιοχή Sputnik Planitia του Πλούτωνα, που καλύπτεται από πάγο και βρίσκεται σε μια αρχαία κοιλάδα, συναντά κανείς εξογκώματα παγωμένου νερού γεμάτα με ηφαιστειακούς θόλους. Οι δύο πιο γνωστοί είναι το Wright Mons και το Piccard Mons, το πρώτο ύψους 5 χιλιομέτρων και έκτασης 150 χιλιομέτρων, ενώ το δεύτερο φτάνει σε υψόμετρο τα 7.000 μέτρα και σε έκταση τα 225 χιλιόμετρα.

Το Wright Mons συγκρίνεται με το Mauna Loa στη Χαβάη, ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στη Γη και κάποιοι από τους θόλους που εμφανίζονται στις εικόνες, ενώνονται για να σχηματίσουν ακόμα μεγαλύτερα βουνά. Τι όμως τα δημιούργησε και πώς μπορούν να προσφέρουν προοπτικές για ύπαρξη ζωής;

Στην επιφάνεια του Πλούτωνα αυτή η κοιλάδα των παγοηφαιστείων δημιουργήθηκε από νερό που έγινε γρήγορα πάγος σε αυτή τη θερμοκρασία. «Ο τρόπος που αποτυπώνονται αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ διαφορετικός από κάθε ηφαίστειο στο ηλιακό μας σύστημα, είτε μιλάμε για ηφαίστεια πάγου είτε για ηφαίστεια βραχώδη. Σχηματίστηκαν ως βουνά, αλλά δεν υπάρχει καλντέρα στην κορυφή και έχουν μεγάλα εξογκώματα παντού», εξηγεί η Kelsi Singer, ερευνήτρια στο Southwest Research Institute στο Μπόλντερ του Κολοράντο.

Αυτά τα ηφαίστεια αλλάζουν την οπτική των επιστημόνων γύρω από τον Πλούτωνα που για καιρό θεωρείτο ένας πλανήτης δίχως εσωτερική θέρμανση, η οποία είναι απαραίτητη για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Για να σχηματιστεί αυτή η κοιλάδα, θα πρέπει να συνέβησαν πολλά εκρηκτικά γεγονότα. Μάλιστα, καθώς η περιοχή δεν έχει ενεργούς κρατήρες, σημαίνει πως η ενεργή δραστηριότητα των ηφαιστείων πρέπει να είναι πολύ πρόσφατη και πως το εσωτερικό του πλανήτη έχει συσσωρευμένη θερμότητα σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄αυτό που πίστευαν.

Μπορεί ο Πλούτωνας να γίνει η επόμενη κατοικία των ανθρώπων;

Τα παγοηφαίστεια πιθανότατα σχηματίστηκαν μετά από πολλαπλά επεισόδια και ήταν ενεργά μέχρι και πριν 100 εκατομμύρια ή 200 εκατομμύρια χρόνια, ένα διάστημα που σε συμπαντικές διαστάσεις είναι μικρό, αν σκεφτούμε πως η Γη είναι 4.5 δισ. ετών. Τι «ξερνάει» ένα τέτοιο ηφαίστειο;

«Πρόκειται για ένα μείγμα πάγου με νερό ή σαν ένα μείγμα οδοντόπαστας που βγαίνει από το στόμιο του ηφαιστείου και απλώνεται στην επιφάνεια του Πλούτωνα. Είναι τόσο κρύα η επιφάνεια που το υγρό νερό δε μπορεί να μείνει εκεί για πολύ. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ροή των υλικών σχηματίζει μεγάλους θόλους και ένα τερέν με καρούμπαλα».

«Είναι πιθανό τα ηφαίστεια να είναι ακόμα ενεργά. Μπορεί να είναι σαν τα ηφαίστεια στη Γη που μένουν ανενεργά για μερικό καιρό και μετά επανενεργοποιούνται», εξηγεί η Singer.

Καθώς για τον Πλούτωνα οι αστρονόμοι γνώριζαν πως έχει μια υποεπιφάνεια ωκεανών, τα παγοηφαίστεια οδηγούν στο συμπέρασμα πως αυτή η επιφάνεια είναι ακόμα εκεί και πως το υγρό νερό μπορεί να είναι πιο κοντά στην επιφάνεια. Αυτό το στοιχείο μαζί με το σκεπτικό πως ο Πλούτωνας έχει περισσότερη θερμότητα εσωτερικά, γεννούν το απόλυτο ερώτημα: μπορεί να υπάρξει εκεί μια ανθρώπινη αποικία;

«Υπάρχουν ακόμα τρομερές προκλήσεις για κάθε οργανισμό ώστε να επιβιώσει εκεί. Θα πρέπει σίγουρα να έχουν μια διαρκή πηγή θρεπτικών στοιχείων και αν η ηφαιστειακή δράση δεν είναι διαρκής, άρα η θερμότητα και η διαθεσιμότητα του νερού ποικίλλουν, αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Αν στέλναμε όντως μια  αποστολή στο μέλλον, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ραντάρ που εισδύουν στον πάγο για να ελέγξουν άμεσα μέσα στον Πλούτωνα και να δουν πιθανώς πως είναι τα “υδραυλικά” των ηφαιστείων», απαντά η Singer.

Ο Matthew McConnaughey λέει στο Interstellar ότι η ανθρωπότητα δε γεννήθηκε για να πεθάνει στη Γη, αλλά γεννήθηκε για να επιβιώσει παντού στο διάστημα. Θα βγει άραγε αληθινός;

Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το Solar Orbiter κατέγραψε τεράστια ηλιακή έκρηξη – Πώς μπορεί να επηρεάσει τη Γη

NASA: «Υπάρχουν 5.000 εξωπλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα»

Επιστήμονες εξήγησαν επιτέλους το παράδοξο του Hawking – Τι είναι οι «τριχωτές» μαύρες τρύπες