Ήταν 19 Δεκεμβρίου του 1972 όταν ο Harrison Schmitt ολοκλήρωνε τη μεγαλύτερη σεληνιακή βόλτα που είχε εκπονήσει η ανθρωπότητα, συλλέγοντας με την αποστολή του Apollo 17 τα περισσότερα δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης. Έχουν περάσει 50 χρόνια από εκείνη την αποστολή και σε όλο αυτό το διάστημα, η ανθρωπότητα δεν είχε επιχειρήσει ποτέ ξανά να πάει στη Σελήνη. Κάποιοι, όπως ο Elon Musk, το αποκάλεσαν φόβο. Άλλοι αναφέρουν ως αιτία τον κίνδυνο του πυρηνικού πολέμου στη Γη. Αυτά πια ανήκουν στο παρελθόν και η αποστολή Artemis της NASA θέλει να μας συνδέσει ξανά με τον δορυφόρο μας.

Μέσα στην κάψουλα του Orion, υπάρχουν θέσεις για 4 αστροναύτες. Στην πρώτη φορά, το 1969, οι θέσεις ήταν τρεις: Armstrong, Aldrin και Micahel Collins. Σε αυτές τις θέσεις δε θα κάτσουν άνθρωποι, αλλά κούκλες μανεκέν. Η Helga, ο Moonikin Campos (λογοπαίγνιο της NASA από το mannequin και το Moon, ενώ το Campos είναι φόρος τιμής στον Arturo Campos, μηχανικό της που έσωσε την αποστολή Apollo 13 από καταστροφή) και ο Zohar. Η 4η θέση θα έχει υπολείμματα της μηχανής του Apollo 11, έναν κορμό κούκλας με προστατευτικό γιλέκο που φτιάχτηκε στο Ισραήλ και η NASA το τεστάρει για χρήση στη Σελήνη και ένα λούτρινο κουκλάκι Snoopy.

Ο Snoopy είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιεί η NASA από τις πρώτες αποστολές Apollo, που αυτή τη φορά θα συνοδεύεται από ένα κουκλάκι Shaun το πρόβατο, το οποίο εγκαινιάζεται επίσημα ως το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, της ESA.

Η Helga και ο Zohar, φτιαγμένοι από υλικό που προσομοιάζει σε ανθρώπινο ιστό, με κεφάλι και στήθος γυναικείο και αντρικό, αλλά δίχως πόδια και χέρια, έχουν αναλάβει να μετρήσουν την κοσμική ακτινοβολία, που αποτελεί πάντοτε το μεγαλύτερο ρίσκο σε μια διαστημική πτήση.

Εκτός από τα παραπάνω, η πτήση του Orion θα έχει και μερικά άλλα αντικείμενα στο πλαίσιο έρευνας αντοχής που θέλει να κάνει η NASA. Εκεί έχουν μπει και 10 μικροί δορυφόροι σε μέγεθος κουτιού για παπούτσια, οι οποίοι θα εκτοξευτούν στην επιφάνεια της Σελήνης μόλις το Orion βρεθεί από πάνω της.

Η NASA είναι προετοιμασμένη πως κάποια από τα υλικά της αποστολής Artemis θα αποτύχουν, αφού είναι χαμηλού κόστους και υψηλού ρίσκου. Αυτό που περιμένει να πετύχει, είναι η μέτρηση της ακτινοβολίας από τους δορυφόρους, καθώς και μια επίδειξη όπου ηλιακή ακτινοβολία θα κατευθυνθεί προς έναν αστεροειδή.

Παράλληλα, το Orion θα μεταφέρει κάποια πετρώματα της Σελήνης που συνέλεξαν ο Armstrong και ο Aldrin το 1969 και ένα εξάρτημα της μηχανής που ανασύρθηκε από τη θάλασσα πριν μόλις μια δεκαετία. Ο Aldrin δε θα είναι παρών στην εκτόξευση της αποστολής Artemis και του Orion, αλλά θα είναι ο Walter Cunningham από την αποστολή Apollo 7, ο Tom Stafford του Apollo 10 και ο Schmitt, ο τελευταίος διαβάτης της Σελήνης.

Τέλος, μέσα στο Orion έχουν τοποθετηθεί μηχανισμοί βιολογικών πειραμάτων, με σπόρους, μύκητες, άλγη και μαγιά, δηλαδή 4 βασικά στοιχεία της ζωής στη Γη, που οι επιστήμονες θέλουν να ελέγξουν την αντοχή και την αντίδρασή τους στις συνθήκες της Σελήνης. Κάποιοι από τους σπόρους θα επιστρέψουν πίσω στη Γη για να φυτευτούν και θα αποτελέσουν τα φεγγαρόδεντρα, ενώ χιλιάδες άλλα memorabilia που θα περάσουν από τη Σελήνη θα γυρίσουν, όπως ένα βότσαλο από τη Νεκρά Θάλασσα, αυτοκόλλητα, USB, lego και σημαίες χωρών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και η Callisto, ένα σύστημα φωνητικής αναγνώρισης που έφτιαξε η Amazon με το Cisco Systems και την Lockheed. Στόχος του σύστηματος είναι να τσεκάρουν πως λειτουργεί η Alexa σε μια διαστημική κάψουλα και αν θα μπορούσε να αποτελέσει βοήθημα για τους αστροναύτες.

Η εκτόξευση της αποστολής Artemis 1 έχει προγραμματιστεί για τις 15:15 ώρα Ελλάδος και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

Η αποστολή Artemis 1 σε αριθμούς:

Διάρκεια αποστολής – 42 μέρες, 3 ώρες και 20 λεπτά (Έναρξη 29 Αυγούστου – Επιστροφή 10 Οκτωβρίου)

Συνολική απόσταση αποστολής – 2.1 εκατομμύρια χιλιόμετρα

Μέγιστη ταχύτητα κατά την επιστροφή – 40 χλμ/ώρα

* Με στοιχεία από Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Η NASA «ηχογράφησε» για πρώτη φορά μαύρη τρύπα και είναι ό,τι πιο ανατριχιαστικό έχεις ακούσει

Europa Clipper: Ένα βήμα πιο κοντά η NASA στο να μας στείλει να ζήσουμε σε μακρινό φεγγάρι

TOI-1452 b: Ένας ακόμα εξωπλανήτης που «δίνει υποσχέσεις» – Μεγαλύτερος από τη Γη, ίσως καλύπτεται κατά 70% από νερό