Αν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν υπήρχε αυτή τη στιγμή ένα σπίτι στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, όπου συγκατοικούν ο Σέλντον Κούπερ με τον Λεόναρντ Χοφστάντερ, θα υπήρχε η απόλυτη αποτύπωση της χαρμολύπης. Από τη μία μεριά ο Σέλντον να είναι εκνευρισμένος και να σιχτιρίζει που αποδόθηκε το Νόμπελ Φυσικής στον Λέοναρντ. Κι από την άλλη, ο Λέοναρντ να πανηγυρίζει με τον Χάουαρντ και τον Ραζ μες στα μούτρα του Σέλντον.

Προς τι όλος αυτός ο πρόλογος; Αιτία είναι η ανακοίνωση του Νόμπελ Φυσικής, η οποία καταλήγει στους Alain Aspect (Γαλλία), John Clauser (Καλιφόρνια) και Anton Zeilinger (Αυστρία), τρεις επιστήμονες της Πειραματικής Φυσικής, οι οποίοι έχουν αφιερώσε τα τελευταία πολλά χρόνια της δουλειάς τους στην κβαντομηχανική.

Οι τρεις τους θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο για πειράματα που έκαναν στα μπλεγμένα φωτόνια, για την καθιέρωση της παραβίασης του θεωρήματος του Bell (αλλιώς Η Ανισότητα του Bell ή Παράδοξο EPR) και για τις πρωτοποριακές κβαντικές πληροφορίες που έφεραν στο φως μέσα απ΄αυτά.

Κάθε ένας από τους τρεις εκπόνησε πειράματα χρησιμοποιώντας πλέγματα από μπλεγμένα φωτόνια, στα οποία δύο σωματίδια συμπεριφέρονται ως ένα και επηρεάζουν το ένα το άλλο, παρά το ότι βρίσκονται χωριστά και σε απόσταση.

Σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, η δουλειά των τριών έχει θέσει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στην κβαντική τεχνολογία και την κβαντομηχανική.

«Είμαι ακόμα σοκαρισμένος, αλλά με πολύ θετικό τρόπο. Στ΄αλήθεια εξεπλάγην», δήλωσε ο Zeilinger στους δημοσιογράφους που του τηλεφώνησαν από τη Στοκχόλμη.

«Η δουλειά των νικητών επιβεβαιώσε πως η κβαντομηχανική έχει όντως τη χρησιμότητα της και την εφαρμογή της στον πραγματικό κόσμο. Δεν είναι μόνο αυτή η θεωρία της εξήγησης της υπερδιαισθησιακής φύσης του κβαντικού κόσμου. Έδειξε πως με το να μετράμε κάποιες από τις προβλέψεις, μπορούμε να ενσωματώσουμε την κβαντομηχανική στην κβαντική υπολογιστική και στην κρυπτογραφία», εξήγησε ενθουσιασμένος ο Michael Moloney, CEO του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής

«Οι ανακαλύψεις των τριών θα αλλάξουν πιθανότατα τον κόσμο μας στα πιο πρακτικά ζητήματα, όπως το να μπορεί κανείς να κάνει κβαντικούς υπολογισμούς ή στα εμβόλια, στην πρόγνωση του καιρού και αλλού. Υπάρχουν τόσο διαφορετικοί τύποι υπολογιστικών συστημάτων που μπορούμε να κάνουμε μέσα από την επιστήμη της κβαντικής πληροφόρησης, που δεν μπορούν να κάνουν οι κλασικοί υπολογιστές», συμπλήρωσε.

Εκείνο που χρήζει ενδιαφέροντος, είναι πως μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων είχε προβλέψει πως οι τρεις επιστήμονες θα έπαιρναν το Νόμπελ Φυσικής το 2011.

«Μέσα από την επιλογή μας αναγνωρίζεται η προφανής σημασία της πειραματικής αυθεντικότητας της κβαντικής διεμπλοκής, ένα φαινόμενο της κβαντομηχανικής που εντείνει τη φαντασία μας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία αυτή.

Από την πλευρά του, ο Aspect ξέφυγε από τα επιστημονικά και αναφέρθηκε στην άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και στην ανάγκη ο κόσμος να ακούσει την επιστήμη και να στηρίξει το επιστημονικό έργο σε όλους τους κλάδους.

Από την εποχή του Einstein, οι φυσικοί παλεύουν να εξηγήσουν πως δύο σωματίδια χωρίς σύνδεση και σε απόσταση, επηρεάζουν το ένα το άλλο. «Αυτά τα δύο σωματίδια είναι μπλεγμένα με τρόπο που, άσχετα με την μεταξύ τους απόσταση, το να κάνεις μια μέτρηση στο ένα, καθορίζει και αντίστοιχη μέτρηση στο άλλο. Αυτό σου τινάζει το μυαλό αν είσαι φυσικός. Έτσι, πριν 100  χρόνια, όταν ο Einstein σκέφτηκε τη διεμπλοκή, όλοι έλεγαν πως δεν βγάζει νόημα. Η ταχύτητα του φωτός είναι το απόλυτο όριο, επομένως πώς μπορούν να λειτουργούν έτσι; Με αυτό λοιπόν ασχολούνταν τόσα χρόνια αυτοί οι τρεις», υποστηρίζει ο Maloney.

Το φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής μπορεί να επιτρέψει την ασφαλή μεταφορά πληροφορίας σε μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα σε κβαντικούς υπολογιστές, μια διαδικασία που ο Zeilinger αποκαλεί κβαντική τηλεμεταφορά.

«Δεν είναι όπως στο Star Trek που τηλεμεταφέρονται τα πάντα μετά από μια απόσταση, αλλά το νόημα της χρήσης της διεμπλοκής είναι η μεταφορά όλων των πληροφοριών που φέρει ένα αντικείμενο από ένα μέρος σε άλλο, όπου το ίδιο το αντικείμενο επανατοποθετείται. Μέχρι στιγμής αυτό το έχουμε πετύχει μόνο με μικρά σωματίδια», απαντά ο Zeilinger.

Οι τρεις επιστήμονες δεν φέρουν την αποκλειστική ευθύνη των πειραμάτων τους. Σε αυτά τα χρόνια είχαν στο πλάι τους αρκετούς επιστήμονες να τους βοηθήσουν. Ο Zeilinger μόνο, εργάστηκε με 100 φοιτητές. «Πρέπει να πω ότι πάντοτε είχα ενδιαφέρον για την κβαντομηχανική, σχεδόν από την πρώτη φορά που άκουγα γι΄αυτήν. Μου εντυπώθηκαν όλες οι θεωρητικές προβλέψεις που δεν ταίριαζαν με τη φυσική διαίσθηση που έχει κάποιος. Έχω περιέργεια τι θα δούμε στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια», είπε.

Μετά το Νόμπελ Ιατρικής χθες και το Νόμπελ Φυσικής σήμερα, θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για τα Νόμπελ Χημείας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης, ενώ τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Οικονομίας. Όλα θα απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τηλεσκόπιο James Webb: Αποθανατίζει απίστευτη φωτογραφία του πλανήτη Άρη που έχει πολλά να μας «πει»

Η NASA έγραψε διαστημική ιστορία: Εμβόλισε αστεροειδή ως πλανητική άσκηση άμυνας για την ανθρωπότητα

Πιο κοντά στη Γη ο πλανήτης Δίας: Την Κυριακή η πλησιέστερη προσέγγισή του εδώ και 59 χρόνια