Περιεχόμενα
Στις μέρες του εργασιακού μεσαίωνα του Elon Musk φαίνεται πως έχει μπει η Silicon Valley και ο τομέας του big tech, αφού μετά τις 7.500 απολύσεις που έκανε στο Twitter, ακολούθησαν περίπου 11.000 από τον Zuckerberg για τη Meta και άλλες τόσες σχεδόν από την Amazon. Στην περίπτωση όμως του Musk υπάρχουν και ζητήματα πέραν των απολύσεων.
Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, έχει παρουσιαστεί να λέει στους υπαλλήλους ότι θα πρέπει να δουλεύουν κάθε μέρα υπερωρίες, ειδάλλως θα απολυθούν, ενώ έχει βάλει έμπιστους του να ψάχνουν τα tweets υπαλλήλων που σχολίαζαν αρνητικά την εξαγορά της πλατφόρμας και όποιον βρίσκουν, τον απολύουν.
Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί, τι έπαθε ο Elon Musk και συμπεριφέρεται έτσι σε μια από τις τρεις επιχειρήσεις του. Μόνο που τα ίδια και χειρότερα φαίνεται πως κάνει και στην SpaceX και στην Tesla.
Στην πρώτη, αποκαλύφθηκε σε δημοσίευμα των New York Times πως τον Ιούνιο, όταν είχε πρωτοαποκαλυφθεί το ενδιαφέρον του Musk για το Twitter, είχε γίνει ένα μίτινγκ στα κεντρικά της εταιρείας με καλεσμένους 20 μηχανικούς, με κεντρικό θέμα συζήτησης τον Elon Musk.
Μια μέρα πριν το μίτινγκ, η εταιρεία είχε απολύσει 5 υπαλλήλους που είχαν στείλει ανοιχτή επιστολή στην εταιρεία, όπου καταδίκαζαν την επιζήμια συμπεριφορά του Musk στο Twitter. Τους μήνες πριν, ο Musk είχε δημοσιεύσει μια είδηση που τον απήλασσε από τις κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις εντός της SpaceX.
Η CEO που αγνόησε τις κατηγορίες για παρενόχληση
Σε αυτό το μίτινγκ, οι παρευρισκόμενοι περίμεναν ότι θα βρουν στήριξη από τους μάνατζερ, δεδομένου ότι κι αυτοί είχαν καταδικάσει τη συμπεριφορά του Elon Musk. Αντ΄αυτού όμως, ο αντιπρόεδρος Jon Edwards έβαλε κατά όσων συνυπέγραφαν αυτή την επιστολή και υποστήριξε πως ο Musk μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει, ακόμα και να παρενοχλεί, γιατί η εταιρεία είναι δική του. «Η SpaceX είναι ο Elon Musk», είχε πει χαρακτηριστικά.
Μετά τους 5 που είχαν αρχικά απολυθεί, ακολούθησαν 4 ακόμα άτομα, το σύνολον 9. Απ΄αυτούς, οι 8 προχώρησαν την Τετάρτη σε καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Εργασίας, χαρακτηρίζοντας παράνομες τις απολύσεις τους. Μάλιστα, στις συνεντεύξεις που πέρασαν από την Επιτροπή, οι 6 θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, υπό τον φόβο της εκδίκησης από τον Musk.
Αυτή η υπόθεση ανοίγει όλες τις κλειστές πόρτες του Elon Musk στην διοίκηση των εταιρειών του, όπου τα όσα αναφέρθηκαν ως εδώ, μοιάζουν να είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Στην Tesla, ο Musk αντιστέκεται και παρεμποδίζει την δημιουργία συνδικάτων στα εργοστάσια του, ενώ απολύει εργαζομένους δίχως να υπάρχει επαρκές διάστημα προειδοποίησης. Μάλιστα, οι επικεφαλής τμημάτων εκπαιδεύονται ώστε να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας συνδικάτου.
Ειδικοί εργατολόγοι αναφέρουν πως ο νόμος επιτρέπει στους υπαλλήλους να ενωποιηθούν, ιδίως όταν μιλάμε για παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον από το αφεντικό.
«Ήταν δύσκολο για μένα να πιστέψω τι συνέβαινε. Ήταν τόσο αυθάδες», αναφέρει ο μηχανικός Tom Moline, που δούλευε για 8 χρόνια στην SpaceX πριν τον απολύσουν. Οι απολυμένοι, αλλά και αρκετοί εντός εταιρείας κάνουν λόγο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και διακρίσεις με βάση το φύλο, ενώ τονίζουν πως οι επιθέσεις του Elon Musk σε πολιτικούς και κυβέρνηση, έχουν προκαλέσει προβλήματα και στη δουλειά των 11.000 υπαλλήλων της SpaceX, που είναι ο μεγάλος στόχος, δηλαδή η αποστολή αστροναυτών στον Άρη.
Η δωροδοκία μιας καταγγέλουσας αεροσυνοδού από την SpaceX
Τον περασμένο Δεκέμβριο, μια υπάλληλος είχε δημοσιεύσει μια επιστολή της όπου έκανε λόγο για αρκετές παρενοχλήσεις και χουφτώματα που δεχόταν από συναδέλφους της, με τις υποθέσεις να μην διερευνώνται από την διοίκηση και να μένουν ατιμώρητοι οι θύτες. Το ίδιο συνέβη και με τις καταγγελίες άλλων υπαλλήλων που μιμήθηκαν την συγκεκριμένη και μίλησαν ανοιχτά.
Κάποιες περιπτώσεις έκλεισαν με χρηματική δωροδοκία. Τον Μάιο, το Insider είχε ρεπορτάζ όπου ανέφερε ότι η SpaceX είχε δώσει 250.000 δολάρια σε μια αεροσυνοδό που υποστήριξε ότι ο Elon Musk την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Ο Musk τότε είχε αρνηθεί το περιστατικό και είχε κάνει αισχρό χιούμορ για τις κατηγορίες εις βάρος του.
Στην SpaceX, Πρόεδρος του Δ.Σ. και CEO είναι η Gwynne Shotwell, την οποία οι υπάλληλοι εκτιμούσαν και θεωρούσαν σύμμαχό τους, ούσα και γυναίκα. «Είχα τόσο σεβασμό για εκείνη στην αρχή. Έβλεπα τον εαυτό μου σε όσα έκανε», λέει η Paige Holland-Thielen, μία από τους 9 που απολύθηκε.
Όμως, η Shotwell αποδείχτηκε τελικά το αντίθετο του συμμάχου. Μετά τις αποκαλύψεις για παρενοχλήσεις, η Shotwell έστειλε ένα mail προς όλους τους εργαζομένους όπου εξέφραζε την πίστη της πως δεν ισχύει τίποτα. «Έχω δουλέψει μαζί του για 20 χρόνια και δεν έχω δει ή ακούσει τίποτα σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς», έγραψε.
Αυτό το mail πυροδότησε την ανοιχτή επιστολή των υπαλλήλων που κινήθηκε σε δύο άξονες. Ο ένας συμπεριλάμβανε μερικούς μόνο υπαλλήλους που συμμετείχαν στη συζήτηση μέσα από ένα software, ενώ ο άλλος έγινε σε μια πλατφόρμα συνεργασίας ανοιχτή προς όλους τους εργαζομένους. Η Shotwell στήριξε αυτή την προσπάθεια, για τα τυπικά και μόνο.
Τελικά, στις 15 Ιουνίου έφτασε η επιστολή πρώτα στην Shotwell και σε κάποιους executives και μετά επικοινωνήθηκε σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας της εταιρείας.
Οι «εύσχημες» απειλές προς υπάλληλο
«Η συμπεριφορά του Elon Musk στη δημόσια σφαίρα είναι μια διαρκής πηγή αποπροσανατολισμού και ντροπής για εμάς», ήταν ο τίτλος της επιστολής. Μέσα σε λίγες ώρες την είχαν δει 1.000 άνθρωποι και την είχαν υπογράψει 400. Ακόμα και ο Edwards που αναφέρθηκε παραπάνω, ήταν θετικός απέναντι στην κίνηση και σε 2 από τις 3 προτάσεις της επιστολής.
Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ο Moline και η Thielen, οι μόνοι που μιλάνε επώνυμα και δημόσια, έλαβαν από την Shotwell ένα κατασκευασμένο μήνυμα δήθεν υπαλλήλου, όπου εξέφραζε την αντίθεσή του με την επιστολή και την αποκαλούσε παραπλανητική.
«Παρακαλώ σταματήστε να γεμίζετε τα κανάλια επικοινωνίας των υπαλλήλων. Θα θεωρήσω οποιαδήποτε πράξη αντίθετη με αυτό το mail ως ανυπακοή. Επικεντρωθείτε στη δουλειά σας», ήταν το επόμενο mail της Shotwell. Την επόμενη ημέρα άρχισαν οι απολύσεις.
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Επιτροπής Εργασίας, με τα δεδομένα να την κάνουν περίπλοκη. Από τη μία, ο νόμος δεν υποχρεώνει μια εταιρεία να δημοσιοποιήσει τις πολιτικές της κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ η SpaceX μπορεί να υποστηρίξει ότι οι υπάλληλοι που απολύθηκαν δεν είχαν σκοπό να κάνουν καλύτερο το εργασιακό περιβάλλον, αλλά ήθελαν να κριτικάρουν την δραστηριότητα του Musk που δεν προστατεύεται από τον νόμο. Άρα ότι ήθελαν να δημιουγήσουν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.
Από την ημέρα που έγιναν οι απολύσεις, οι μάνατζερ τις χρησιμοποίησαν ως μέσο προειδοποίησης ή και απειλών. Σε έναν υπάλληλο στάλθηκε mail που του ζητούσε να διαλέξει ανάμεσα στις εργασιακές του ασχολίες και στο να ταξιδέψει στον Άρη χωρίς επιστροφή. Αυτός ήταν ο 6ος που απολύθηκε, μετά τους πρώτους 5, ενώ ακολούθησαν άλλοι 3 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
SpaceX, Tesla και τώρα Twitter, μοιάζουν με καζάνια που βράζουν και ετοιμάζονται να εκτοξευτούν. Όμως ο Elon Musk έχει πάντα τον τρόπο να βγαίνει από την καταιγίδα άβρεχτος…
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ίσως και να «πέταξε» το πουλάκι για το Twitter: Ο Elon Musk προειδοποίησε το προσωπικό για χρεοκοπία
Επιστρέφει στη Σελήνη η ανθρωπότητα: Το Artemis 1 της NASA εκτοξεύτηκε (επιτέλους) με επιτυχία
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της ιατρικής: Πώς αλλάζει την αποτύπωση των εξετάσεων ασθενών