Ο μετεωρισμός, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια μπορεί να είναι ενοχλητικά. Το έντερο αποτελεί ένα πάρα πολύ βασικό στοιχείο του οργανισμού μας και πολλές φορές είναι το πρώτο όργανο που απειλείται αν κάτι δεν πηγαίνει καλά στο σώμα μας.

Επομένως, δεν χρειάζεται να ντρέπεστε να τα συζητήσετε με έναν γαστρεντερολόγο, έναν γιατρό που θεραπεύει παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Παρακάτω θα διαβάστε τα 5 πράγαματα που ένας γαστρενετερολόγος θα ήθελε να ξέρετε.

Η παλινδρόμηση οξέος και η καούρα δεν είναι το ίδιο πράγμα

Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν τους όρους «παλινδρόμηση οξέος» και «καούρα» για να περιγράψουν το ίδιο πράγμα αλλά είναι σημαντικό να μην τους μπερδεύουμε.

Η παλινδρόμηση οξέος, η οποία επηρεάζει σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ κάθε εβδομάδα, είναι η αντίστροφη ροή του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο. Μερικές φορές εξελίσσεται σε μια πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠΝ.

Η καούρα, από την άλλη, είναι σύμπτωμα, όχι πάθηση. Ένας καυστικός πόνος στο στήθος μπορεί να προκληθεί από παλινδρόμηση οξέος ή ΓΟΠ. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων, όπως καρδιακά προβλήματα ή πεπτικό έλκος, επομένως αξίζει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε επίμονη καούρα.

Και αν νομίζετε ότι έχετε ΓΟΠΝ, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να το θέσετε υπό έλεγχο επειδή έχει συσχετιστεί με καρκίνο του οισοφάγου.

Η τακτική λήψη αντιόξινων μπορεί να προκαλέσει (ή να καλύψει) προβλήματα

Ακριβώς επειδή τα αντιόξινα πωλούνται συχνά δίπλα σε τσίχλες και μέντα στο φαρμακείο δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα τρώτε σαν καραμέλα. Εάν παίρνετε αντιόξινα καθημερινά, ή ακόμα και μερικές φορές την εβδομάδα, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά, πρόσθεσε.

Η υπερβολική χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα. Η τακτική μείωση των αντιόξινων με βάση το ασβέστιο, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε μέρα

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για το ότι δεν έχουν καθημερινή κένωση, αλλά στην πραγματικότητα η δυσκοιλιότητα γενικά ορίζεται ως το να έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα.

Αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο είναι μια ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες. Εάν δηλαδή ήσασταν ένα άτομο που πήγαινε τουαλέτα κάθε ημέρα και τώρα πάτε μια φορά την εβδομάδα, ή το αντίστροφο, τότε αυτό πρέπει να αξιολογηθεί.

Δυσκοιλιότητα; Ελέγξτε το ντουλάπι φαρμάκων σας

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, η πρώτη στρατηγική σας θα πρέπει να είναι να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως να προσθέσετε περισσότερο νερό και φυτικές ίνες στη διατροφή σας και να ασκηθείτε λίγο περισσότερο. Αλλά πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν πόσο συχνά τα φάρμακα μπορεί να είναι ένοχοι.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης. Το ίδιο μπορούν και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα παυσίπονα, τα αντιισταμινικά και ορισμένα αντιόξινα, καθώς και τα συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου.

Οι υγιεινές συνήθειες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια γαστρεντερική πάθηση που προκαλεί συχνά επεισόδια διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή κράμπες, είναι μια από τις πιο συχνά διαγνωσθείσες πεπτικές διαταραχές.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν συνήθειες που μπορεί να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο να το αναπτύξετε. Μια πρόσφατη μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 65.000 ανθρώπους για περισσότερα από 12 χρόνια εξέτασε πέντε υγιεινές συμπεριφορές: ποτέ το κάπνισμα, τακτική άσκηση, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, υγιεινή διατροφή και τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου. Όσοι έκαναν τουλάχιστον τρία από αυτά τα πράγματα είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν I.B.S.

Πηγή: NYTimes.com

*Photo Credits: Shutterstock