Οι 10 μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, προειδοποιούν πως η αναμενόμενη αλλαγή σε 5G στα κινητά, θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στις πτήσεις των αεροπλάνων. Συγκεκριμένα, φοβούνται πως το σήμα C-band 5G, θα διακόψει το σύστημα πλοήγησης των αεροπλάνων τους, ιδιαίτερα σε πτήσεις που πραγματοποιούνται υπό άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η προειδοποίηση έγινε με επιστολή που στάλθηκε στις Αμερικανικές Αρχές αεροπορίας. Οι υπεύθυνοι των Αμερικανικών Αερογραμμών, της Delta Air Lines και της United Airlines, ενώθηκαν με άλλες εταιρείες, λέγοντας: «Χρειάζεται άμεση επέμβαση για να αποφύγουμε έντονες παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν τους επιβάτες, τους μεταφορείς, τις αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων- συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς εμβολίων σε χώρες του κόσμου.»

Το BBC ήταν εκείνο που προώθησε την επιστολή με τις έκτακτες ανησυχίες των αεροπορικών. Έπειτα, το έστειλαν στον Γραμματέα Μεταφορών Pete Buttigeg και στον διευθυντή Αεροπορίας (FAA), καθώς και τον υπεύθυνο του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσουν τα δίκτυα τους και να εισάγουν την τεχνολογία 5G, η οποία θα φέρει ταχύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο και βελτιωμένη συνδεσιμότητα. Ωστόσο, επειδή το ζήτημα που τίθεται από τις εταιρείες αεροπορίας είναι αρκετά σοβαρό, η εισαγωγή του στην αγορά βιώνει καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η διορία του Δεκέμβρη αλλά και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, να έχουν αναβληθεί.