Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο CBS, στο πρόγραμμα «60 Λεπτά», η Frances Haugen, πρώην διευθύντρια προϊόντων στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης στο Facebook, αποκάλυψε πως αποχώρησε φέτος από την εταιρεία, καθώς είχε εξοργιστεί με τις πρακτικές της, ωστόσο πριν παραιτηθεί, αντέγραψε μια σειρά εσωτερικών σημειώσεων και εγγράφων.

Η Haugen, κατάγεται από την Αϊόβα, είναι κάτοχος πτυχίου μηχανικής υπολογιστών και μεταπτυχιακού από το Harvard στον τομέα των επιχειρήσεων και ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων. Για 15 χρόνια εργάστηκε σε εταιρείες όπως η Google και το Pinterest.

Στο Facebook ξεκίνησε το 2019, αποδέχοντας την πρόταση της εταιρείας να αναλάβει τη δουλειά, μόνο αν μπορούσε να εργαστεί ενάντια στην παραπληροφόρηση επειδή είχε χάσει έναν φίλο της από τις διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας, όπως είπε η ίδια. «Έχω δει ένα σωρό κοινωνικά δίκτυα και στο Facebook ήταν χειρότερα από οτιδήποτε είχα δει πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η 37χρονη είπε ότι τα έγγραφα που διέρρευσε αποδεικνύουν ότι το Facebook έδωσε επανειλημμένα προτεραιότητα στην «ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας». Το Facebook, από την άλλη, υποστηρίζει ότι οι διαρροές ήταν παραπλανητικές και καλύπτουν τη θετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία.

Όσον αφορά τα έγγραφα, πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες σελίδες εσωτερικής έρευνας του Facebook. Λέει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία λέει ψέματα στο κοινό σε ότι αφορά στη σημαντική πρόοδο που φέρεται να έχει κάνει ενάντια στο μίσος, τη βία και την παραπληροφόρηση.

Φετινή μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «εκτιμούμε ότι μπορούμε να δράσουμε μόλις σε ποσοστό 3-5% απέναντι στις αναρτήσεις μίσους και περίπου σε 6 δέκατα του 1% σε αναρτήσεις V & I(βία και υποκίνηση) στο Facebook παρά το γεγονός ότι είμαστε οι καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα στον κόσμο».

Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν από τη Wall Street Journal, κυκλοφορόντας το υλικό τμηματικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Σε αυτά αποκαλύφθηκε, επίσης, πως διασημότητες, πολιτικοί και χρήστες του Facebook με υψηλό προφίλ αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από την εταιρεία. Μάλιστα, πολιτικές εποπτείας εφαρμόστηκαν διαφορετικά ή καθόλου σε τέτοιους λογαριασμούς, ένα σύστημα γνωστό ως XCheck.

Μια άλλη πτυχή της διαρροής έδειξε ότι το Facebook αντιμετωπίζει επίσης μια σύνθετη αγωγή από ομάδα μετόχων του. Η ομάδα ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η πληρωμή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για την επίλυση του σκανδάλου με τα δεδομένα της Cambridge Analytica ήταν τόσο υψηλή, επειδή σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τον ιδρυτή της πλατφόρμας Μαρκ Ζούκερμπεργκ από όποια προσωπική ευθύνη.

Ανησυχητικά δεδομένα και για το Instagram

Το Instagram δεν θα μπορούσε να μην μπει στο επίκεντρο, μιας και ανήκει στο Facebook, διαπιστώνοντας πως το κοινωνικό δίκτυο επηρεάει την ψυχική υγεία των εφήβων. Η εταιρεία ωστόσο, δεν μοιράστηκε τα ευρήματα της έρευνας όταν έγιναν αναφορές, που υποστήριζαν ότι η πλατφόρμα ήταν ένα «τοξικό» μέρος για πολλούς νέους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιοποίησε η Wall Street Journal, το 32% των εφήβων ερωτηθέντων δήλωσε ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram τους έκανε να αισθάνονται χειρότερα. Η Haugen θα καταθέσει ενώπιον μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη στο πλαίσιο ακρόασης για την  «Προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο», σχετικά με την έρευνα της εταιρείας για την επίδραση του Instagram στην ψυχική υγεία των νέων χρηστών.

Στέλεχος του Facebook, κατέθεσε στους γερουσιαστές των ΗΠΑ ότι οι διαρροές δεν κατάφεραν να τονίσουν τον θετικό αντίκτυπο που είχε η πλατφόρμα στους εφήβους.

Η Haugen πάντως ήταν κατηγορηματική στην εκτίμησή της για τον πρώην εργοδότη της. «Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook», είπε και πρόσθεσε: «Το Facebook επέλεξε ξανά και ξανά να βελτιστοποιεί όσα ευνοούσαν τα συμφέροντά του, όπως το να κερδίζει περισσότερα χρήματα».

Φονική εισβολή στο Καπιτώλιο

Τον περασμένο Ιανουάριο, η φονική εισβολή στο Καπιτώλιο είχε συγκλονίσει τους πάντες. Η Haugen μίλησε και γι’αυτό το θέμα, υποστηρίζοντας ότι το Facebook βοήθησε στην ενίσχυση της βίας. Είπε χαρακτηριστικά πως ενεργοποίησε τα συστήματα ασφαλείας για να μειώσει την παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών αλλά αυτό ίσχυσε μόνο προσωρινά.

«Μόλις τελείωσαν οι εκλογές, τα απενεργοποίησαν ή άλλαξαν τις ρυθμίσεις σε ό,τι ίσχυε πριν, για να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας και αυτό μοιάζει πραγματικά με προδοσία της δημοκρατίας» σημείωσε.

Εμφανιζόμενος στο CNN, ο αντιπρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων Nick Clegg είπε ότι είναι γελοία η κατηγορία ότι το Facebook ευθύνεται για τις ταραχές. «Νομίζω ότι δίνει ψευδή αίσθηση στους ανθρώπους να υποθέσουν ότι πρέπει να υπάρχει τεχνολογική ή τεχνική εξήγηση για τα ζητήματα της πολιτικής πόλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.