Έχουμε συνηθίσει, όταν κάτι αποκαλείται «θεωρία συνωμοσίας» να το κατατάσσουμε στο μυαλό μας ως κάτι γραφικό και απίθανο. Δεν είναι έτσι. Μια θεωρία συνωμοσίας, κάποιες φορές, ισχύει. Στην περίπτωση του Facebook και συνολικά των social media που είναι στο μεγάλο τόξο του Zuckerberg, κάποια πράγματα είναι εμφανώς παράξενα που συμβαίνουν ταυτόχρονα. Απλές συμπτώσεις; Ίσως και να μη μάθουμε ποτέ.

Ενα 24ωρο μετά την έκρηξη με τα Pandora Papers, αλλά κυρίως από τη διαρροή εσωτερικών εγγράφων του Facebook που έβγαλε στη φόρα η Frances Haugen, όλη η εταιρεία, όλα τα social media της βλέπουν τους servers τους να τα παίζουν και προκαλείται το απόλυτο χάος σε παγκόσμιο επίπεδο. Φαίνεται παράξενο να χρησιμοποιείται αυτή η λέξη επειδή έπεσε το Facebook, αλλά είχε τόσο κυριαρχικό πάτημα στις ζωές των ανθρώπων, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, που, ναι, επήλθε ένα χάος.

Στα έγγραφα που διαμοιράστηκαν από τη Haugen, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Facebook γνώριζε για πολλά προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα της, είτε τεχνικής απόψεως είτε σε επίπεδο ψυχολογικού impact, όπως την χαμηλή αυτοεκτίμηση που προκαλεί το Instagram σε έφηβα κορίτσια.

https://www.intronews.gr/5384-2-oxiko-gia-tin-psychiki-ygeia-ton-koritsion-symfona-me-meleti

Αυτή η πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει συμβεί στο Facebook από το 2008, από τότε δηλαδή που πρωτοξεκίνησε και η κατά δεκάδες χιλιάδες είσοδος χρηστών, προκάλεσε βραχυκύκλωμα στους servers. Τότε, η εταιρεία βλέποντας ότι υπάρχει τέτοια δυναμική, υπερφόρτωσε την χωρητικότητα της, ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Να όμως που συνέβη. Για 7 ώρες τα δίκτυα αυτά ήταν αδρανή, ενώ η μετοχή της εταιρείας έφτασε ως και 16 μονάδες προς τα κάτω στο χρηματιστήριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σχόλιο του Edward Snowden, ο οποίος αφήνει υπαινιγμό για την στρατηγική του Zuckerberg να διαθέτει τρία διαφορικά social media, τρία κομμάτια, επιμερίζοντας το μονοπώλιο του Facebook. Κάνει μάλιστα αναφορά στην Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, την Δημοκρατικό Elisabeth Warren, η οποία το απόγευμα της Δευτέρας προέβη σε καταγγελία για ηθικά αμφίσημες συναλλαγές μεταξύ 12 τραπεζιτών στις ΗΠΑ, οι οποίες μπορεί να παραβίασαν τους κανόνες του trading.

Προς πώληση τα δεδομένα 1.5 δισ. χρηστών του Facebook

Στη διάρκεια του #Facebookdown, δε θα μπορούσε να μην αναδυθεί είδηση για πώληση δεδομένων για 1.5 δισεκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε γίνει μια ανάρτηση στο Hacker Forum, όπου ένας εκπρόσωπος εταιρείας, όπως ισχυριζόταν, ανέφερε πως έχει στα χέρια του τα δημογραφικά δεδομένα για 1.5 δισεκατομμύριο χρήστες του Facebook και θα τα διαθέσει προς πώληση με τιμή 5.000 δολαρίων για 1 εκατομμύριο χρήστες. Αν τα πουλήσει όλα, το ποσό που θα εισπράξει είναι 7.5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο συγκεκριμένος χρήστης υποστηρίζει πως η εταιρεία του έχει 18.000 πελάτες και κάνει scraping στο Facebook, μια διαδικασία με την οποία διάφορα bots αντλούν στοιχεία από τα προφίλ χρηστών.

Facebook, Instagram και Whatsapp τέθηκαν εκτός του Domain System Name, της παγκόσμιας πλατφόρμας για καταχώρηση και κατοχύρωση των domains, ενώ υπήρξαν αναφορές πως αυτά τα domains μπήκαν σε λίστα προς πώληση. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με το Downdetector υπήρξαν 14 εκατομμύρια αναφορές για την πτώση των τριών social media, εκείνο όμως που ανησυχεί περισσότερο είναι αυτό που περιγράφει στη Mirror ο Jake Moore, cyberanalyst στην εταιρεία ESET, ότι δηλαδή «αυτές οι πτώσεις στα δίκτυα γίνονται όλο και πιο συχνές τελευταία και συνήθως είναι αποτέλεσμα κυβερνο-επίθεσης, όμως είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξει κανείς κάτι τέτοιο.

Τα διαδικτυακά black outs οφείλονται πολλές φορές σε κάποιο bug στο software ή ακόμα και σε κάποιο ανθρώπινο λάθος. Η συχνότητα τους αυξάνεται και σίγουρα απαιτούνται περισσότερες ζώνες ασφαλείας, όμως γίνεται πολύ δύσκολο να προβλεφθούν γιατί μέχρι σήμερα δεν πιστεύαμε ότι είναι εφικτό να γίνει».