Δύσκολες ημέρες διανύει το Facebook και ο Mark Zuckerberg, ο οποίος θα κληθεί να λογοδοτήσει για τα έγγραφα που αποκάλυψε η Frances Haugen, πρώην διευθύντρια προϊόντων στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης στο Facebook. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας, Μaria Cantwell, κάλεσε τον Mark να μη διαγράψει κανένα από αυτά τα έγγραφα που σχετίζονται με την κατάθεσή της Haugen.
«Η κατάθεση εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με το αν το Facebook έχει παραπλανήσει την κοινή γνώμη, τις ομοσπονδιακές αρχές, αλλά και την επιτροπή», υπογράμμισε η Cantwell.
https://www.intronews.gr/6863-2-apple-meiosi-tis-paragogis-ton-iphone-13-kata-10-ekatommyria
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Κογκρέσο, απαντώντας στις ερωτήσεις γερουσιαστών, η Haugen κατήγγειλε ότι η εταιρεία ξέρει πως βλάπτει έφηβους χρήστες του Instagram, αλλά και ότι έχει υπάρξει ανέντιμη σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης. «Πήγα στο Facebook γιατί πίστευα ότι είχε τη δυνατότητα να βγάλει το καλύτερο από εμάς. Αλλά είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, τροφοδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, επίσης, ότι η έρευνα του ίδιου του Facebook για το Instagram διαπίστωσε πως παιδιά λένε ότι η εφαρμογή τα κάνει να νιώθουν άσχημα, αλλά δεν μπορούν να το εγκαταλείψουν και πάντα λαχταρούν το επόμενο κλικ. Μεταξύ άλλων, η Haugen πρότεινε ότι το όριο ηλικίας στο Instagram θα πρέπει να αυξηθεί από τα 13 στα 16 ή 18 χρόνια. «Η ηγεσία της εταιρείας ξέρει πώς να κάνει πιο ασφαλές το Facebook και το Instagram, αλλά δεν κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές γιατί βάζουν τα αστρονομικά κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους».
Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν από τη Wall Street Journal, κυκλοφορόντας το υλικό τμηματικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Σε αυτά αποκαλύφθηκε, επίσης, πως διασημότητες, πολιτικοί και χρήστες του Facebook με υψηλό προφίλ αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από την εταιρεία. Μάλιστα, πολιτικές εποπτείας εφαρμόστηκαν διαφορετικά ή καθόλου σε τέτοιους λογαριασμούς, ένα σύστημα γνωστό ως XCheck.
Μια άλλη πτυχή της διαρροής έδειξε ότι το Facebook αντιμετωπίζει επίσης μια σύνθετη αγωγή από ομάδα μετόχων του. Η ομάδα ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η πληρωμή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για την επίλυση του σκανδάλου με τα δεδομένα της Cambridge Analytica ήταν τόσο υψηλή, επειδή σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τον ιδρυτή της πλατφόρμας Mark Zuckerberg από όποια προσωπική ευθύνη.