Οι υπηρεσίες κατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν συνάψει συμβόλαιο με την Amazon Web Services (AWS) για να έχουν στην κατοχή τους διαβαθμισμένο υλικό με στόχο την ενίσχυση της χρήσης αναλύσεων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης για κατασκοπεία.

Η GCHQ (Αρχηγείο Επικοινωνιών της Κυβέρνησης) είχε υποστηρίξει την προμήθεια ενός συστήματος cloud υψηλής ασφάλειας, το οποίο θα χρησιμοποιούν και τα «αδελφάκια» της, MI5 και MI6. Άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Άμυνας, θα χρησιμοποιούν επίσης το σύστημα κατά τη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων.

Η συμφωνία, που σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου εκτιμάται ότι θα αξίζει 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια την επόμενη δεκαετία, υπογράφηκε φέτος με τη μονάδα υπηρεσιών cloud AWS της Amazon.com, όπως ανέφεραν αρχικά οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Το συμβόλαιο με την Amazon πρόκειται να πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικές με την εξουσία, επειδή τα απόρρητα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου θα φιλοξενούνται από μία μόνο αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας.

Η GCHQ είπε στα πρακτορεία ειδήσεων ότι δεν θα σχολιάσει αναφορές σχετικά με τις σχέσεις της με την εταιρεία τεχνολογίας, όπως έκανε και η AWS.

Τον Φεβρουάριο, Βρετανοί κατάσκοποι στο GCHQ δήλωσαν ότι είχαν ασπαστεί πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ανακαλύψουν πρότυπα σε παγκόσμια δεδομένα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τη σύλληψη των κακοποιών παιδιών.

Η GCHQ χρησιμοποιεί βασικές μορφές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η τεχνολογία μετάφρασης, εδώ και χρόνια, αλλά εντείνει τη χρήση της, εν μέρει ως απάντηση στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από εχθρικά κράτη αλλά και λόγω της έκρηξης δεδομένων που την καθιστά αποτελεσματική.

Τι φοβούνται ότι θα συμβεί με την Amazon

Ο Gus Hosein, εκτελεστικός διευθυντής της Privacy International, είπε στους FT ότι το κοινοβούλιο, οι ρυθμιστικές αρχές και το κοινό έπρεπε να γνωρίζουν για τη συμφωνία. «Πρόκειται για μια ακόμη ανησυχητική συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, που συμφωνήθηκε μυστικά.

Εάν εκτελεστεί αυτή η σύμβαση, η Amazon θα γίνει ο πάροχος υπηρεσιών cloud για τις υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου. Η Amazon πρέπει να απαντήσει μόνη της για τις υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών που θα εργαστεί».