Όταν οι Toto τραγουδούσαν πριν 4 σχεδόν δεκαετίες το «Hold the line», δε φανταζόντουσαν πως θα ερχόταν μια στιγμή στο τότε μέλλον, όπου αυτή η γραμμή θα είχε μια τέτοια ερμηνεία. Όχι, δεν είναι γραμμή σαν κι αυτές που ήξερε καλά ο Ρόμπι Φάουλερ. Ούτε γραμμή Βικτώρια-Πειραιά που τραγουδούσε ο Καζούλας. Είναι το The Line που έχει ξεκινήσει να χτίσει η Σαουδική Αραβία, κατ΄εντολή και όραμα της βασιλικής οικογένειας και του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διοχέτευσε ένα ποσό 500 δισ. δολαρίων γι΄αυτό το πρότζεκτ.
Saudi Vision. Το Όραμα της Σαουδικής Αραβίας. Αυτή είναι η μεγάλη ομπρέλα και το The Line Neom (New Enterprise Operating Model) είναι ένα μέρος του, από τα πιο σημαντικά. Τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία θέλει να αλλάξει το στάτους της και γι΄αυτό προβαίνει σε επενδύσεις μεγάλης αξίας. Τις προάλλες ήταν η αγορά της Νιουκάστλ.
Πριν απ΄αυτό, είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο η δημιουργία της πόλης του μέλλοντος. Πρόκειται για μια πόλη που θα εκτείνεται πάνω σε μια γραμμή 170 χιλιομέτρων και θα συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Θα συνδέει όμως κυρίως μικρές κοινότητες που θα δημιουργηθούν πάνω της.
Στη Γραμμή δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα, δε θα υπάρχουν δρόμοι, δε θα υπάρχουν εκπομπές αέριων ρύπων. Θα είναι το νέο Ντουμπάι, αλλά σε βιώσιμη εκδοχή. Προορίζεται για να φιλοξενήσει μόνιμα 1.000.000 ανθρώπους απ΄οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να γίνει ένα hub πρωτοπορίας.
Το The Line προβλέπεται να είναι έτοιμο ως το 2040
Η κεντρική ιδέα πίσω από το The Line είναι η βιωσιμότητα. Μετά, έρχεται η ευκολία ζωής. Κάθε κοινότητα θα διαθέτει βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως εκπαίδευση και υγεία και δεν θα χρειάζεται παραπάνω από 5 λεπτά περπάτημα για να φτάσεις σε κάθε σημείο της πόλης. Τα μόνα οχήματα στη Γραμμή θα χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια και θα οδηγούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ενώ θα υπάρχει μετρό και τρένο υψηλής ταχύτητας που θα κινείται υπόγεια. Θα διαθέτει η πόλη τρία επίπεδα δηλαδή, ένα το υπέργειο για τους πεζούς, ένα πρώτο υπόγειο για δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές και ένα τρίτο για το μετρό.
Από τη μια άκρη της γραμμής ως την άλλη, το μετρό δε θα χρειάζεται περισσότερα από 20 λεπτά και η αλήθεια είναι πως η περιγραφή θυμίζει κάτι από την τριλογία Metro 2033-2034-2035 του Γκλουκόφσκι που έγινε και video game.
https://www.intronews.gr/7938-2-aigyptos-metaferei-protevousa-poli-kostous-45-dis
Ως κίνητρο πίσω απ΄αυτό το πρότζεκτ με το The Line, υπάρχει για τον μπιν Σαλμάν το μέλλον στο οποίο 1 δισ. άνθρωποι θα μετακινηθούν λόγω της κλιματικής κρίσης, αλλά και το παρόν στο οποίο κάθε χρόνο πεθαίνουν 7 εκατ. άνθρωποι από μολυσμένο αέρα και 1 εκατομμύριο από τροχαία.
Η Γραμμή είναι κι ένα μέσο, σύμφωνα με τη βασιλική οικογένεια, για να προστατευτεί η περιοχή πάνω στην οποία θα φτιαχτεί. Ο αντίλογος βέβαια είναι πως σε εκείνη την έκταση ζουν νομαδικοί λαοί, οι οποίοι εκδιώχνονται εκ των πραγμάτων και διαμαρτύρονται για αυτό. Παράλληλα, το The Line λέγεται πως θα είναι μια πόλη υπό διαρκή επιτήρηση μέσα από κάμερες, καθώς η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα βασιστεί στη διαρκή λήψη δεδομένων από την καθημερινή ζωή.
Το όλο κόνσεπτ πάντως θυμίζει όλα εκείνα τα sci-fi όπου εμφανίζεται μια φουτουριστική περιοχή και μια γυναικεία, υποβλητική φωνή καλωσορίζει τους νέους πολίτες. «Καλώς ήρθατε στη Γραμμή. Αυτό θα είναι το σπίτι σας».
https://www.youtube.com/watch?v=EAW3d4c1VZ4
Πηγή: dezeen.com